hits

Bokanmeldelse Nullpunkt av Jørn Lier Horst og Thomas Enger. En forrykende thriller!

Jørn Lier Horst og Tomas Enger er begge tidligere Gyldendal-forfattere. De har nå kommet med sitt første samarbeidsprosjekt, thrilleren Nullpunkt. Dette er den aller første utgivelsen på Capitana forlag, et forlag som Lier-Horst eier deler av.

Mer om forfatterne finner du på deres hjemmesider: www.jlhorst.com - www.thomasenger.net

Jeg har flere ganger både hørt og lest Jørn Lier Horst si at han neppe noen gang kommer til å skrive om seriemordere. Siden det er få av dem i Norge ble det for usannsynlig, han foretrakk å holde seg nærmere virkeligheten. Det var før, for den virkeligheten har han definitivt forlatt i sitt nye samarbeid med Thomas Enger og thrilleren "Nullpunkt", og hvis du ikke legger altfor stor vekt på hvor sannsynlig - eller helst usannsynlig - morderens motiv og framgangsmåte er, så er det blitt en forrykende spennende thriller utav det ferske samarbeidet.

Forlagets omtale:

Oslo 2018. Den tidligere langdistansedronningen Sonja Nordstrøm dukker aldri opp til lanseringen av sin omstridte selvbiografi EVIG ENER. Og da kjendisbloggeren Emma Ramm (24) oppsøker Nordstrøms ulåste hjem senere samme dag, finner hun spor etter basketak. Et startnummer, et 1-tall, er festet til Nordstrøms fjernsyn.

Politiførstebetjent Alexander Blix (45) sliter fortsatt med ettervirkninger av en gisselsituasjon 19 år tidligere, der han skjøt og drepte faren til en fem år gammel jente. Han får jobben med å lede etterforskningen av forsvinningsmysteriet. Spor etter Nordstrøm dukker opp på ulike steder og til tidspunkt som virker å være del av en nøye uttenkt plan.

Omstendighetene tvinger Emma og Blix til å begynne å samarbeide. På hver sine måter forsøker de å avsløre og stoppe en metodisk og nådeløs drapsmann med en åpenbar appetitt på dramatikk. Han ønsker oppmerksomhet. Og han har bare så vidt satt i gang spillet ...

 

Nullpunkt starter nervepirrende med et tilbakeblikk på en skyte-episode, der politietterforsker Blix ender med å skyte en far som holder datteren sin som gissel. Deretter skifter vi til en like dramatisk nåtid. Den tidligere idrettsstjernen Sonja Nordstrøm forsvinner før lanseringen av sin selvbiografi og en dansk landslagspiller blir funnet drept i Nordstrøms båt på Hvaler og i en åpen grav ringer det første offerets mobil. Seriemorderens nedtelling har startet, leken er i gang, og landslagspilleren er bare den første av en rekke ofre, alle offentlige kjente personer.

Romanen har to hovedkarakterer, som sammen prøver å stoppe en seriemorder som dreper kjendiser.

Politietterforskeren Alexander Blix er fremdeles plaget av skyte-episoden nitten år tidligere, han er skilt og sliter med forholdet til datteren, som for øyeblikket er en av finalistene i en populær realityserie. Kjendisjournalisten og bloggeren Emma Ramm skriver til daglig om kjendiser for nettstedet news.no., og siden det er nettopp kjendiser som blir drept - samt at hun har en forbindelse til Blix som hun selv i utgangspunktet ikke vet om -  blir hun involvert i etterforskningen.

"Nullpunkt" består av en rekke korte og effektive kapitler, der de fleste slutter med en cliffchanger, noe som gjør at sidene nærmest blar seg selv. Romanen er drivende spennende, og selv om språket er mer effektivt enn vakkert, så er her også noen rørende scener, som da Blix føler det nødvendig å fortelle Ramm om tragedien 20 år som skjedde tidligere og da vi får vite bakgrunnen for Emmas problemer med å opprette nære relasjoner.

I tillegg har de to forfatterne krydret romanen med karakterer fra både egne og andres bøker, her møter vi blant annet både Line Wisting, Nora Klemetsen og Petter Stanghelle. "Berømmelsens pris er døden" står det på forsiden av omslaget, og romanen inneholder aktuell kritikk av nåtidens kjendisdyrking. Undertegnede må innrømme å ha frydet seg litt ekstra da en kjent mirakelpredikant havner i seriemorderens fokus og ender i den etterlengtede himmelen. Med Horst som medforfatter så er det vel  også nesten unødvendig å si at politiets etterforskningen virker totalt troverdig, grundig og korrekt, selv om politiet helt til siste mordoffer skal tas av dage, selvfølgelig halser litt etter i seriemorderens fotspor. Jeg setter også pris på at forfatterne ikke har fulgt den økende tendensen til å utbrodere døds-scenene til rene torturseanser, slik mange andre krimforfattere velger for tiden. Ofrene i "Nullpunkt" dør på relativt "renslig" vis, og jeg savner absolutt ikke flere blodige detaljer. I tillegg må jeg berømme grafikeren bak omslaget, "Nullpunkt" har ett av de tøffeste coverne jeg har sett på lenge.

Litt forbedringspotensialet er det dog. Spesielt Blix kunne gjerne ha fått litt mer følelser og dybde og romanen er ikke spesielt nyvinnende, i den grad man kan ha det som forventning når to såpass profilerte forfattere slår seg sammen. Politietterforskeren er en plaget mann, politisjefen usympatisk, seriemorderen totalt gal, dreper unødvendig komplisert og legger ut spor som gjør at han burde blitt stoppet før han var halvveis. Motivene for drapene er heller ikke spesielt overbevisende. Den følger med andre ord den samme oppskriften som de fleste seriemord-thrillere gjør, uten at jeg føler for å bruke det imot verken "Nullpunkt" spesielt, eller sjangeren generelt.

( Realityserien i boken kunne jeg forresten godt tenkt meg å se i virkeligheten, den er ny og annerledes - i hvert fall for undertegnede - og ville garantert blitt populær. )

Bokens første kapitler er likevel noe av det mest spennende jeg har lest på lenge, og selv om spenningen synker noe underveis og handlingen tidvis er litt forutsigbar, blir det aldri i nærheten av kjedelig.  Slutten er en kopi av en av filmhistoriens mest kjente scener, og det er slett ikke uvanlig å hente elementer eller scener fra film inn i litteraturens verden, i f.eks A.J. Flynns debutbok: "Kvinnen i vinduet" er det -- med hell - hyppig brukt. Noen vil muligens synes det er elegant også i "Nullpunkt", men  jeg hadde nok ønsket at de to forfatterne hadde funnet på noe mer sannsynlig avslutning, enn den psykologiske og små-absurde vrien.

Ankepunktene til tross, leser man boken som det den er, en forrykende thriller egnet og tenkt som noen timers spennende lesning, der sidene nærmest blar seg selv og tiden brått har gått uten at man helt vet hvor den ble av, så oppfyller Nullpunkt absolutt alle kriteriene. Og mer enn det skal man vel heller ikke forvente av en thriller?

Jo forresten, jeg forventer og håper på en fortsettelse.

Enger og Horst har i intervjuer gitt inntrykk av at dette kan bli starten på en lengre serie, og det håper jeg absolutt blir virkelighet. Noen «barnesykdommer» til tross, «Nullpunkt» er absolutt verd å lese og en virkelig lovende start på et ferskt forfattersamarbeid.

 ***

Terningkast 5

 

***

 

 

 

Til info:

Jeg anmelder alle bøker fra nøytralt ståsted, og jeg har ingen økonomiske fordeler verken av bokblogging eller blogging generelt. Siden Norge er et lite land, så hender det allikevel at jeg har kjennskap - og noen ganger vennskap - til forfatter eller forlag som står bak boken, men jeg er veldig bevisst på at dette ikke skal påvirke anmeldelsene mine og de aller fleste bøkene har jeg kjøpt og betalt selv. Hovedintensjonen min med å blogge om bøker er at det motiverer meg til å lese, og ikke minst til å tenke over og analysere det jeg leser, noe jeg som både forfatter og forlegger har glede og lærdom av. Jeg er ærlig og anmelder også bøker jeg ikke liker, men jeg leser av lyst og ikke av plikt. Jeg kjøper de fleste bøkene selv, og velger derfor selvfølgelig bøker jeg tror jeg vil like, noe som forklarer at det er en overvekt av bøker med positiv omtale på bloggen min. Samtidig er jeg nok ganske streng på terningkastene ...

 

Terningkast 1 - Totalt bortkastet tid. Bruk heller tiden på en bedre bok.

Terningkast 2 - Her fant jeg dessverre ikke stort å glede meg over. 

Terningkast 3 - Noen styrker, noen svakheter, midt på treet.

Terningkast 4 - Noen mangler, men absolutt verd å lese.

Terningkast 5 - Svært god bok der det meste stemmer.

Terningkast 6 - Tilnæmet perfekt, MÅ leses!

***

#nullpunkt #jørnlierhorst #thomasenger #capitanaforlag #bokanmeldelse #thriller #krim

 

 

2 kommentarer

Carina Lie

09.07.2018 kl.18:58

Du skriver så bra! Gleder meg til å følge deg videre :)

Myriam

10.07.2018 kl.23:46

Carina Lie: Så hyggelig sagt! Takk :-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

55, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv