hits

Er jeg tjukk på grunn av mye Pepsi Max? Eller ville jeg vært feitere uten?

Hvis man er meldem av slankefora, lavkarbofora, helsefora, alternative fora osv. på nett, så er det ikke lenge mellom hver gang man møter påstanden om at Pepsi Max er farlig. Man kan bli feit, få kreft, man går saktere ned i vekt, får Alzheimer, høyt insulin, høy kolestrol, kan dø.

Men er det sant?

Selv drikker jeg tre liter Pepsi Max om dagen. Før drakk jeg seks liter. Jeg har altså halvert inntaket, fordi jeg hadde en tanke om at mengden nok kanskje var i overkant. Dessuten, hvem trenger egentlig seks liter drikke i løpet av en dag? Det koster penger, det koster tid, det meste man drikker har jo en tendens til å ville ut igjen ...

Jeg har altså begrenset meg. Nå drikker jeg tre liter, en flaske på jobb, en flaske når jeg kommer hjem. Fremdeles mye lettbrus, derfor er jeg selvfølgelig interessert i undersøkelser som dukker opp om temaet. I dag ble denne publisert på et av forumene jeg følger:

Studien er gjort av Universitetet i København, etter at de har fulgt 60 overvektige mennesker i ett halvt år. Deltakerne har drukket en liter vann, en liter lettmelk, en liter vanlig  Cola eller en liter Cola light, Studien er finansiert av danske Det strategiske Forskningsråd, the Food study Group ved danske Landbrugstyrelsen, Novo Nordisk Fonden og Institutt for klinisk medisin ved Aarhus Universitetet. 

Resultat: Det er like greit å drikke et glass lettbrus, som det er å drikke et glass melk. Insulinfølsomheten påvirkes ikke av å drikke brus med søtningsstoff. Vekten økte ikke. Fett og kolestrol i blodet økte ikke.

Studiens resultat underbygges også av en stor meta-analyse fra 2015, hvor forskerne undersøkte 90 forskjellige mennekse og muse-studier. Konklusjonen var klar den gangen også. Kunstig søtningstoff økte verken energi-inntak eller kroppsvekt, når det ble sammenlignet med å drikke vann. Når de sammenlignet det med å drikke brus som inneholdt sukkerholdig brus, førte det til redusert energi-inntak og kroppsvekt. 

Lettbrusen blir altså totalt frikjent.

Allikevel tok det bare noen sekunder fra studien var publisert, til denne kommentaren dukket opp.

 

Det var da jeg bestemte meg for å skrive dette innlegget. For dette er noe som går igjen, ikke bare når det gjelder Aspartam, men når det gjelder veldig mye.

Vi stoler ikke på fakta lenger.  Uansett hvor mange grundige forskningsrapporter som blir foretatt, uansett hvem som står bak. Veldig mange stoler ikke på resultatet, de vet bedre. Fakta lyver, er manipulerte, er falske. De stoler ikke på forskerne, på de som står bak, på resultatet. Undersøkelsene er kjøpt og betalt av kommersielle krefter, av staten, av matvareprodusentene... Det VET de, fordi de kjenner noen som er blitt syke, fått mageproblemer, hodepine, kreft, kanskje til og med dødd.

Vel. Jeg har drukket store mengder lettbrus siden jeg var sytten, nå er jeg femtifem. Det blir en anseelig haug med Aspartam og diverse andre søtningsmidler. Bortsett fra at jeg har brukt mer penger på sorte dråper enn jeg våger å regne på, så har jeg aldri opplevd å ta skade av det. Det er MIN historie i dag. Kanskje den er annerledes om ti år, kanskje jeg er død.

Men levende eller død, min historie er uansett ikke viktig!

Det finnes de som har røkt førti sigaretter hver dag i åtti år, som fremdeles ikke har lungekreft. De fleste av oss vil likevel være enige i at røkning er farlig.

Personlige historier er ikke noe å trekke slutninger på.

Heller ikke min. Vi er alle forskjellige. Gode gener, dårlige gener, usunt miljø, godt eller dårlig kosthold. Jobb og aktivitetsnivå. Antall barn, bosted, økonomi og alder. Det er mye som påvirker oss.

Likevel er det altfor mange som finner sammenhenger for fort, som mener å lese fakta ut fra det som like gjerne kan være tilfeldigheter. Jeg drakk Pepsi Max i går, jeg har vondt i hodet / i magen / i leddene / "valgfri kroppsdel" i dag. Det må være Pepsi Maxens skyld.

Nei, det ikke det. Smertene er sikkert reelle, men sammenhengen er antagelig riv, ruskende feil. Hvis jeg får magekreft neste år, så kan det være lett å trekke den slutningen at det må være Pepsi Maxens skyld. Så mye aspartam, gjennom så mange år, hallooo?

Det høres logisk ut, ikke sant? Overforbruk av noe kunstig, kjemisk, det må da straffe seg? Eller ... kanskje ikke. For hva sier fakta?

Bildet over er hentet fra artikkelen Dagsnytt.com skrev etter at  fakta.no hadde gjennomgått en rekke forskjellige forskningsrapporter. Både Den norske Vitenskapkomiteen for mattrygghet og European Food Safety Authority (EFSA) har også i gjentatte studier konkludert med at acesulfam K, sukralose og konserveringsmiddelet benzosyrikke ikke er farlig, og at drikkevarer med tilsatt søtstoff faktisk er et gunstig alternativ til brus som inneholder sukker. Dagens forskning gir ingen grunn til å frykte de kunstige søtningsstoffene i lettbrus og lettprodukter. Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), har gjennomgått forskningen som finnes på området, og fremdeles gjør det. VKM gjør uavhengige, vitenskapelige risikovurderinger for Mattilsynet og Miljødirektoratet.

Konklusjon:

Søtstoffene som finnes i lettbrus og matprodukter i Norge er ikke farlige i normale mengder

Så hvor mye er "normale"  mengder?

Folkehelseinstituttet sier at en person på 60 kilo kan få i seg disse mengdene av kunstig søtstoff uten at det er farlig. 40 milligram daglig per kilo kroppsvekt. En liter lettbrus kan inneholde opp til 600 milligram aspartam. En person som veier 60 kilo kan altså drikke 4 liter lettbrus. Hver dag, hele livet.

 

Mine tidligere seks liter var altså i overkant. De tre jeg drikker nå, er innenfor. (Jeg merker meg også at søtstoffet Stevia - som mange hevder skal være langt sunnere enn Aspartam, faktisk kommer "dårligere ut" enn aspartam, i følge rådene til Folkeinstituttet.)

Tror du fremdeles ikke på forskningen? Vet du om noen som fikk kreft, og som er sikker på at det skyldes Aspartam? Det finnes det ingen bevis for overhode, og all forskning viser at det ikke er tilfelle. Blant annet har Efsa foretatt en stor undersøkelse over mange år:  Den nye risikovurdering har inddraget al forskning på området siden 1960'erne og er lavet af det europæiske panel European Food Safety Authority (EFSA), som består af 450 uafhængige fødevarereksperter fra hele Europa.

Konklusjon: 

 

Vet du om noen som er feite og som drikker seks liter Pepsi Max om dagen?

Vel, jeg kan være enig i at vann sikkert er sunnere, men sjansen er stor for at de hadde vært enda mye feitere om de hadde byttet Pepsi Maxen med Cola. Feite folk drikker oftere lettbrus, det stemmer, men det er ikke lettbrusen som har gjort dem store. De gjør som meg, drikker lettbrus istedenfor sukkerbrus for å slippe å bli enda tjukkere. Eller for å kunne spise en sjokoladebit ekstra  ...

Du blir ikke feit av lettbrus. Forskningen gir meg - gjennom mange undersøkelser - rett. Denne artikkelen er hentet fra en studie foretatt av Institut for Idræt og ernæring hos København Universitet i samarbeid med Århus Universitet:

 

Kjenner du noen som hevder at de ble søvnløse, irritable, fikk hodepine? Ble trette, sultne, fikk synsforstyrrelser?

Vel...

Britiske forskere har - i en dobbel blindtest - undersøkt 48 personer som selv hevdet at de ikke tåler aspartam. Resultatene var slående: Ingen av dem var det.

Studien gir trygghet til helsemyndigheter og folk flest om at inntak av aspartam ikke påvirker mennesker psykisk eller fysisk, konkluderte forskerne etter å ha foretatt en dobbelt blindtest av 48 personer som hevdet seg plaget. Forskingen er publisert i rapporten Aspatame Sensitivity.

Og ja da, jeg vet at forskning kan ta feil. jeg innser at det kan hende vi vet ting om tjue år som de ikke vet i dag, det forskes allerede blant annet på om kunstig søtstoff forstyrrer tarmfloraen vår, og hvordan det eventuelt påvirker oss.  Jeg vet også at det finnes kommersielle interesser der ute som gjerne vil påvirke oss til å fortsatt kjøpe produktene deres.

Likevel, pr. i dag viser alle seriøse forskningsrapporter det samme. Aspartam i normale mengder er ikke skadelig. Jeg stoler derfor mer på undersøkelser gjort på hundrevis, noen ganger tusenvis, av mennesker, over flere år, enn på min venninne som tilfeldigvis fikk vondt i magen dagen etter at hun hadde drukket Pepsi Max ...

Det burde du også gjøre.

 

***

#aspartam

***

 

 

 

8 kommentarer

frodith

09.04.2018 kl.22:00

Jeg drikker nok alt for lite væske uansett. Du drikker tydeligvis massevis, for du drikker vel noen annet enn brus også. Det blir mye tilsammen :-D Jeg drikker mest vann :-)

Myriam

09.04.2018 kl.23:27

frodith: Jeg drikker nesten bare Pepsi Max + kanskje ett og annet sjeldent glass vin i helgen. Men det er jo vann i supper og grønnsaker osv.

Ei_heks

09.04.2018 kl.23:54

Jeg drakk 3 liter Pepsi Max pr dag for mange år siden, men siden jeg var skeptisk til kunstig søtstoff og ikke ville at ungene skulle drikke det, måtte jo jeg slutte også. ;)

Jeg tror at skepsisen til forskningsresultater bl.a skyldes to elementer.

Det er velkjent at forskningsresultater kan manipuleres av de parametre man legger inn i forskningen. Noe av det vi konfronteres med er resultat av seriøse og omfattende undersøkelser. Annet er basert på overfladiske, snevre konklusjoner som er et resultat av hva "forskerene" venter å finne. Og dermed la grunnalag for.

Og så har vi trendene. Hva som er sunt og ikke sunt skifter nesten med årstidene.

Dette svekker naturlig nok troverdigheten. Og resulterer i at vi tror det vi vil tro.

Myriam

10.04.2018 kl.08:49

Ei_heks: Jeg tenker at det er sunt å være skeptisk. Men når man avskriver det meste av forskning, for isteden å tro på personlige historier der noen mer gjetter på en sammenheng, så ender vi jo opp med det stikk motsatte.

Ei_heks

10.04.2018 kl.16:05

DET er jeg helt enig med deg i. Man må jo være åpen for å vurdere forskningsresultater. Hvordan skal man ellers utvikle seg?

Men jeg må jo innrømme at jeg personlig ofte holder meg til det jeg har erfart at fungerer for meg over tid. ;)

Myriam

07.05.2018 kl.11:18

Ei_heks: Selvfølgelig. Og vi er jo alle forskjellige, så vi skal stole på egen kropp. ( Men kanskje ikke naboens ;-) )

Ei_heks

07.05.2018 kl.13:22

LOL

HELT sikkert ikke naboens!!!!

Selv om enkelte naboer sikkert synes det! ;)

Myriam

22.05.2018 kl.23:23

Ei_heks: :-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

55, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv