hits

Hvordan greier noen å drepe moren til barna sine?

Nå har det antagelig skjedd igjen. Denne gangen i Brumundal. Janne Jamtland har vært savnet siden 29 desember. Istedenfor å feire nyttårsaften med fine drømmer for det nye året, har noen berøvet henne livet. To barn har mistet moren sin. Ektemannen er siktet for drapet, og i dag har han fortalt politiet hvor de kan finne henne. Enda en gang ser det ut som om det verste har skjedd.  En mann har drept kona si. Unger blir foreldreløse, to hele familier blir ødelagt. Foreløpig vet vi ikke motivet i denne saken, men politiet kaller det gjerne "familietragedie". Gjennom de siste årene har det vært mange slike. Menn som dreper kona si. Menn som dreper kona og barna sine. Menn som dreper kona og barna sine og seg selv.  Noen ganger er det også omvendt, kvinner som dreper menn og barn. Nesten 40 % av alle drap som blir begått, blir begått av en kjæreste, en ektemann, partner eller kone, en eks-kjæreste, eller eks-mann. Og i motsetning til "vanlige" drap, så er dette tall som øker. 

En mann dreper nesten hele sin familie. Den gangen var det i Vestfold. Før der igjen i Sandvika.  En mann dreper kone og barn. Og i begge disse tilfellene drepte gjerningsmannen seg selv etterpå. At kvinner blir drept av mennene sine er blitt så vanlig at vi knapt reagerer lenger. Hver eneste uke kan man lese om slikt i avisa. Og grunnene er like mange, som de er dårlige.

Drept fordi hun ville se fjernsyn? Drepte kona mens barna så på? Drept av kjæreste pga. sjalusi? En ung mann som har drept kjæresten sin i Hallingdal. Drepte kona fordi hun ville gå fra ham? En av mennene sier det rett ut. Hun ville gå fra ham. Han hadde ikke annet valg enn å drepe henne? Kan vi leve med å ha det slik?

Lenkene her er av eldre dato, men et enkelt googlesøk viser at det finnes hundrevis av tilsvarende saker. I følge nyere forskning, så blir ett av tre mord begått av den dreptes nåværende eller tidligere partner. Og den drepte vi snakker om her er i all hovedsak en kvinne. Og den som dreper er en mann.

Er det utlendinger som begår ugjerningen, kaller vi det gjerne æresdrap. Og greier på den måten å skape en illusjon om at det er et kulturelt fenomen. Noe som ikke angår oss, noe som er oss fremmed. Men de fleste slike drap blir faktisk begått av nordmenn, og etniske nordmenn er da ikke oppvokst i en kultur hvor det å drepe noen har noe om helst med ære å gjøre? Men allikevel blir altså stadig nye kvinner drept?

Og i tillegg til de som blir drept, så har krisesentrene landet rundt større søkning enn noensinne, og et ukjent ( men stort ) antall kvinner går rundt med voldsalarm, eller lever på ukjent adresse. På flukt fra en som de engang elsket. På flukt fra en som ofte hevder at han fremdeles elsker.

Hva er det som gjør at altfor mange menn mener at de har rett til å styre kvinners liv? Både mens de er sammen, og etterpå? Og som mener at hvis kvinnen ikke lar seg styre, så har de rett til å utøve makt for å oppnå det de vil? Hva er det som gjør at menn som gjerne kan framstå som kjernekarer i nabolaget, kanskje er personlig kristne, og ser ut som deg og meg, går hjem til den de sier de elsker høyest, og voldtar, slår, mishandler, dreper?

Selvfølgelig gjelder det ikke alle menn. Jeg VET at de fleste menn er skikkelige mannfolk, som aldri vil finne på å legge hånd på verken kone eller barn. Og, ja jeg vet at noen kvinner kan være utrolig provoserende, og at det også finnes kvinner som slår. Og som dreper.

Men jeg kan ikke la være å la meg engasjere, selv om jeg dermed kan riskere å støte noen som føler seg urettmessig uthengt bare i kraft av sitt kjønn. Så hvis du er en som aldri ville finne på å slå en kvinne, og jeg akkurat nå har fornærmet deg, så beklager jeg det. Det er ikke deg jeg snakker om. Og blir du provosert, så la det ikke gå utover meg. La det heller gå utover de som faktisk er problemet. De som gjør at  kvinner oftere er utsatt for vold hjemme hos seg selv, enn utenfor "hjemmets trygge arne" De som gjør at du, og andre uskyldige menn, også blir sett på som potensiellt voldelige.

Vi er flinke til å fordømme hvis det er en med mørkere hudfarge som har begått et overgrep mot en kvinne. Og det skal vi selvfølgelig også gjøre. Alle overgrep bør fordømmes! Men i Norge er det faktisk flest norske menn, og den eneste måten vi kan få bukt med problemet på, er å rope høyt og klart at dette er noe vi tar avstand fra. Og det bør ikke bare være en kvinnekamp, der har faktisk også menn som ikke slår et ansvar!

Menn hører på menn. Fortell kompisen din, kollegaen din, broren din at skikkelig mannfolk ikke tukter dama si med psykisk eller fysisk vold! At det bare er feiginger som slår!

Snakk om det på arbeidsplassen, med venner og kollegaer. Har du en venn du vet slår, prat med ham og be ham om å søke hjelp. Ikke lukk øynene, det er ikke noen privatsak, det er et lovbrudd og samfunnsproblem! Vis at dere tar avstand, vis at dere synes det er uakseptabelt! 

Og DU - du der ute som har en mann som slår. Som plager deg fysisk eller psykisk. Som kanskje er så fortvilet over at du oppfører deg så dårlig, at han bare MÅ slå deg, tukte deg, oppdra deg. Kom deg vekk! Det er ikke DIN skyld at HAN slår. Det er INGENTING du kan gjøre, som gjør at du fortjener juling. Det er HAN det er noe galt med, det er han som er farlig. Så kom deg vekk! Slik at det ikke er DEG vi leser om neste uke i avisa ...

 


(Begge bildene er kjøpt hos Shutterstock.com)

***

Andre tilsvarende saker:
 

http://www.expressen.se/index.jsp?a=547366

http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/03/02/362925.html

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=136722

http://pub.tv2.no/nettavisen/innenriks/article150580.ece

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_ostfold/5519551.html

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=302722

Og dette er bare noen av mange, mange flere ...

***

#drap, #konemishandling, #æresdrap, #familietragedie, #familievold, #vold, #kvinnemishandling

14 kommentarer

maluka

13.01.2018 kl.14:48

Dette var veldig godt tenkt og godt skrevet.

Jeg kommer til å følge bloggen din :-)

Myriam

13.01.2018 kl.17:07

maluka: Takk ! Så hyggelig:-)

Ei_heks

13.01.2018 kl.15:32

Bra skrevet og jeg er så enig med deg. Skikkelige menn må også være med i kampen for å endre holdninger.

Myriam

13.01.2018 kl.17:06

Ei_heks: Ja. menn lytter mest på menn. Og de fleste menn er jo ok, så hvis de bare mobiliserer... Men alt for ofte så vil man ikke bry seg, og det kan få veldig ille konsekvenser.

Mmm

13.01.2018 kl.15:51

Av en eller annen grunn var jeg sikker på det var ham. Jeg trodde på historien frem til taxituren hjem, så var det bråstopp for min del. Hvorfor skulle hun ut og vandre gatelangs midt på natten i kulda? Hun kunne gått til en av naboene om det var krangel som fikk henne til å gå ut. Blod to steder med over en km avstand mellom? Nei, det virket på en måte plantet. Han ventet enda en natt før han ringte politiet..".god tid til å rydde unna og roe ned og tenke ut en plan", tenkte jeg.

Det skurret over alt. Nå har han ikke tilstått noe da. Men jeg sitter her og har så vondt av de to barna, av avdødes søsken, etc. HUFF! :(

Myriam

13.01.2018 kl.17:05

Mmm: Det er som regel partnere, dessverre. Og alt tyder på at det er slik her også.

due

13.01.2018 kl.16:41

Tragisk. Hva er det som driver slike som tar ende på familien sin? Det er mest synd på barna. Moren er død, og faren i fengsel ( om han ikke tar livet av seg). Jeg håper de finner Janne, slik at hun får en grav. Jeg ser at faren skal fortelle hvor hun er, og jeg håper det skjer kjapt. Jeg sier det en gang til : Stakras barn <3 Det er synd på alle pårørende som sitter igjen etter at noen ble drept, men særlig barna til den drepte. Jeg får virkelig håpe at det vil gå fint med deres barn etter å ha opplevd en slik tragedie.

Myriam

13.01.2018 kl.17:05

due: Ja, det er kjempetrist. Men ser på nyhetene at Janne er funnet, så de i det minste får en grav.
Huff :( Det er kjempetrist, forferdelig og hjerteskjærende <3 :(

Kjempebra de fant henne slik at familien får en grav å gå til <3 Jeg får vondt langt inni hjerteroten når jeg tenker på ungene og familien hennes. Stakkars unger <3

Sa det forrige uke da saken var på nyhetene at jeg trodde at mannen hennes var involvert!

Spørsmålet jeg stiller meg om det var et æresdrap? Tanken har slått meg, men skummelt å lage seg konspirasjonsteorier før man vet noe mer.

Tankene mine går til familien hennes <3

Ønsker deg en kjempefin lørdagskveld, og en fortsatt kjempefin og god helg :)

Purr, purr, fra Toril og kattene

Myriam

14.01.2018 kl.00:29

Toril sin hverdag med musikken: Tja, veldig mange av de som blir drept, blir drept fordi de sier at de vil gå. Så kaller vi det (ofte) æresdrap hvis det er en utlending, og familietragedie hvis drapsmannen er "en av oss". For den døde gjør det neppe noen forskjell...
På nyhetene i kveld sa de at ektemannen til den avdøde hadde blitt anmeldt på 90-tallet, og at han hadde hatt tilknytning til det nynazistiske miljøet hvor han hadde vært med på Brummundaloppgjøret.

Det er jo bare så tragisk som det går an å bli :(

Myriam

14.01.2018 kl.14:40

Toril sin hverdag med musikken: Ja. Nitrist.

Truls

14.01.2018 kl.14:01

Du har gode synspunkter på et viktig tema. Samtidig stiller du mange spørsmål, men har få svar. Og jeg har heller ingen gode svar, fordi for meg er dette en verden jeg er fremmed i. Men en gang i mellom tenker jeg, uten at det er en unnskylding for verken å slå eller å drepe: Hva har skjedd med mannsrollen de siste årene? Kan mannen føle seg satt til siden, og tidvis lete etter egen rolle i samfunnet? Jeg kjenner til flere menn som i årevis kjemper for å ha vanlig samværsrett med barna sine, etter samlivsbrudd. Der de møter ignoranse både fra det offentlige og fra samfunnet, der det sees på som naturlig at det er moren som skal ha (hoved)omsorgen for barna.

Ofte brukes benevnelser som skam og om ære, både om posisjoner i samfunnet, men også i jobb, utdanning, lønn. I flere sammenhenger opplever menn at kvinner får jobber, nettopp på bakgrunn av sitt kjønn, enten gjennom kvotering, eller "fordi det skal avspeile kjønnssammensetningen på arbeidsplassen" - et argument som ofte blir brukt når en skal ansette ledere i helsesektoren. Rettferdig? Noen vil syns det, nettopp for å få inn flere kvinner i ledende posisjoner. Men for andre, som må se seg forbigått bare pga sitt kjønn, vil det virke svært urettferdig. Like urettferdig som om en blir forbigått fordi en har en enkel funkjonsnedsettelse.

Jeg tror mange menn kommer i avmaktposisjon, der de likevel er avmektige i møte med samfunnet. De mister mye, de mister samvær med barna, mister gode jobber, mister status, og føler at de har lite å tape.

Vel, bare noen refleksjoner.

Myriam

14.01.2018 kl.14:39

Truls: Jeg er helt enig med deg i mange av tankene "bak" handlingen, selv om jeg ikke ser på det som noen unnskyldning. Livet kan være jævlig for mange innimellom, uten at man av den grunn går ut å dreper noen... Og jeg har ikke svarene og mine tanker og ønsker om å få menn til å bry seg og reagere, er bare en av mange riktige skritt, (Slik jeg ser det)
Allikevel vet jeg at politiet faktisk har handlingsplaner som det virker som om de sjelden følger. Mange av de drepte, har nemlig tidligere søkt hjelp av politiet, enten fordi de blir slått eller forfulgt av menn / eksmenn. Og forskningsrapporter viser at dersom man tar tak i det tidlig, så kunne en del av drapene vært unngått, ved å beskytte kvinnen, ved å behandle mannen, ved å gå inn i familien og tilby dem hjelp før alt tårner seg opp. Så det finnes en form for oppskrift som kan hjelpe i noen av disse tilfellene, men det virker som det står på ressurser og kanskje vilje...

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

55, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv