Til tross for "kalde hunder" og mye lengsel: Det ble en fin og stemningsfull lansering av Jann Rygh Sivertsens tredje bok.

I forlaget mitt jobber det en veldig hyggelig redaktør, som i tillegg til å hjelpe andre forfattere med å forbedre sine manus, også skriver egne dikt. Den første diktsamlingen kom ut på Liv forlag i 2012, flere år før han hadde begynt å jobbe for oss. Debutantsamlingen het Insomniasanger og fikk strålende tilbakemeldinger. Senere har Jann gitt ut to diktsamlinger til, begge på Epos forlag i Sandefjord.

Den forrige, "Smaken av regn før dråper faller" , ble utgitt i fjor, mens den  helt ferske, "Hver dag mer av mindre", ble lansert på Thaulows Cafe og Bar i Sandefjord i kveld. Det intime lokalet var fylt til randen av venner, bekjente, kollegaer og andre interesserte. Her fikk vi  høre forfatteren lese flere av diktene i boken, samt særdeles vakker og stemningsfull sang av Mona Windvik.

Diktsamlingen "Hver dag mer av mindre" består av 40 dikt, fordelt på tre forskjellige sykluser, Ordlendingen, som handler om det å skrive - Du og jeg som ikke overraskende handler om kjærligheten og - Gispe etter lys der gjennomgangstemaet er drømmer og lengsel. Som for eksempel dette diktet, "Kald hund":

Kald hund

Snø pakker stille inn morgenen

alt det hvite fyller tomheten.

I vinduet mitt drar store, svarte fugler

en plog over himmelen

og en kald hund bjeffer

nede i gata.

Kjøteren er kanskje lei

av å løpe gatelangs,

lenker etter en lenke.

***

Min personlige favoritt finnes allerede i den første delen, Ordlendingen.

 

Den siste

En gang var det menn

som vandra langs landeveiene

landstrykere med himler i øynene

regn på tunga, uro i årene.

De kom med støvet, gikk med vinden

spilte på sprukne gitarer

sang serenader

under åpne vinduer og balkonger

fra skumring til skumring.

De snek seg inn bakdører

for å elske på silkelakener

men sovna på gulvplanker.

Jeg vil så gjerne være

den siste landstryker. 


***

Diktsamlingens gjennomgangstema er, slik denne leseren leser den, i stor grad preget av savn og lengsel. Kanskje mest av alt savn etter kjærligheten, noen å elske, noen å bli elsket av. Samlingen er allikevel ikke uten håp og glimt av lykke:

Sovende kontinent

Kroppen hennes mens hun sover

er nyoppdaga, uutforska kontinent

øynene mørke sjøer nå skjult

av øyelokkas halvmånehimler

pusten en velduftende vind

brystet to skjelvende fjelltopper

jeg er den første oppdagelsesreisende

venter på at hun skal våkne

***

Mens de to foregående samlingene var skrevet i tredje person, har forfatteren i den siste samlingen våget å gå nærmere og tillatt seg å bli mer personlig. Diktene er denne gang skrevet i jeg-from, og føles av den grunn nærere, selv om de aldri vipper helt over og blir plagsomt private. Her er også mange fine ordspill og spennende nyord, som for eksempel: 

ordskjelvsområde - svartstripeansikter - blekkskyer - skarpskyttersinn - kameraøyne - forstørrelsesglassfingre - grasslettehimmel - halvmånehimler

 

 

Epos forlag beskriver samlingen slik:

Jann Rygh Sivertsen skriver om å dikte og å drømme. Han skriver om hvordan livet kanskje kunne ha blitt. Og hvordan det ikke ble. 

og det tenker jeg er en ganske presis beskrivelse av en samling jeg har hatt stor glede av å lese. Men det kommer jeg selvfølgelig aldri til å fortelle til noen, Boken er tross alt gitt ut på helt feil forlag ... ;-)

 

NB. ALLE bildene er tatt under kveldens lansering, og  tilhører fotograf Finn Bjurvoll Hansen. Han har gitt meg tillatelse til å bruke dem vederlagsfritt i dette innlegget. Tusen takk!

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits