"Det som er mitt" av Anne Holt er dessverre like aktuell i dag som da den ble utgitt.

Anne Holt er en forfatter som relativt sjelden blir omtalt blant bokbloggerne, og det til tross for at hun fortsatt er en av de norske forfatterne som selger best, og i flere år ikke minst var den norske forfatteren som solgte best i utlandet. Litt av grunnen kan nok være at hun stiller relativt sjelden opp på bokarrangement, og når vi ser og hører henne i media, er det oftere i kraft av å være privatperson med sterke meninger, enn som forfatter.

Allikevel, hun har gitt ut totalt 20 bøker, mange av dem til strålende kritikker, og omtrent midtveis i rekken kom romanen "Det som er mitt" som internasjonalt skal ha blitt solgt i et opplag på over 500 000!

Romanen «Det som er mitt» dreier seg om barn og pedofili, og er av den grunn - dessverre - minst like aktuell i dag som da den kom ut for cirka seksten år siden.

Lille Emilie på ni år blir borte på vei hjem fra skolen. Tilbake ligger bare ranselen og en bukett hestehov. Seks dager senere blir også lille Kim kidnappet. Han kommer raskt til rette, men dessverre ikke i live. De finner han død, med en beskjed festet til liket: "Der fikk du som fortjent."

Politiet, med førstebetjent Yngvar Stubø i hovedrollen, har ingen spor. Kidnapperen har tydeligvis planlagt sine forbrytelser nøye, og politiet famler nærmest i blinde.

Inger Johanne Vik, forsker og småbarnsmor, er like rystet over kidnappingene som resten av Norge. Hun arbeider som forsker, og har bl.a. skrevet en doktoravhandling om hvorfor folk begår seksualforbrytelser . Hun har trening som såkalt "profiler" fra FBI, og politiet ønsker derfor hennes hjelp. Allikevel, selv om førstebetjent i Kripos Yngvar Stubø nærmset trygler henne om hjelp til å løse saken, nekter hun først. For selv om hun har en fortid i FBI, og både er jurist og psykolog, så er Inger Johanne opptatt med sitt. Hun leter etter sannheten i en annen barnedrapssak fra 1956 , der en gjerningsmann ble tatt, dømt og siden løslatt før tiden, under merkelige omstendigheter. Den gamle saken krever hennes fulle oppmerksomhet.

Men så - på 20-bussen i Oslo, midt i rush-tiden, forsvinner enda et barn. Ingen har lagt merke til noe mistenkelig, sporene er få. De døde barna og hennes egne kunnskaper om forbryterens psykologi gjør at Inger Johanne ikke greier å sitte på gjerdet lenger, og snart er hun dypt involvert. Hun og førstebetjent Stubø etablerer etter hvert et nært, og ikke bare forretningsmessig, samarbeid.

Og gjennom skjebne og tilfeldigheter tvinner den gamle og de nye sakene seg inn i hverandre ...

*

"Det som er mitt - spenningsroman" av Anne Holt

De to historiene, kidnappingssakene og Viks mulige justismordsak fra 1956, flyter parallelt gjennom romanen. Som krydder får vi også litt tafatt kjærlighet, samt innsyn i noen av barnemorderens tanker.
Historien veksler spenstig fram og tilbake mellom handlingsforløpene og dette gjør at vi drives framover i spenning. Innimellom er det også avsnitt som er fantastisk godt skrevet, de viser oss hva Anne Holt virkelig kan når hun er på sitt absolutt beste.
Avslutningen er derimot nesten for godt sammenskrudd, og språket i deler av boken er varierer fra veldig bra,  til tider ganske tørt og flatt. Her dreier det seg tross alt om mord på små uskyldige barn, noe som antagelig vil vekke adskillig sterkere følelser hos de involverte, enn den mer nøkterne fremstillingen vi tidvis blir presentert for i denne romanen.


Men «Det som er mitt» er absolutt en spennende bok som du neppe greier å legge fra deg før du vet hvordan den ender. Og da har jo forfatteren lyktes :-)

***

Anne Holt.jpgFoto Barne Thune

KORT OM FORFATTEREN:

 

Anne Holt ble født 16. november 1958 i Larvik. 

Før hun ble forfatter var hun bl.a  politiker for Arbeiderpartiet, der hun hadde et kort innhopp som  justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering fra 25. oktober 1996 til 4. februar 1997. Hun er utdannet cand. jur. og var ansatt som programsekretær i NRK, hun har jobbet som programleder i Dagsrevyen og vært politifullmektig ved Oslo politikammer.

Holt debuterte som forfatter i 1993 med kriminalromanen Blind Gudinne, og hun har totalt skrevet 20 bøker, de fleste innen krimsjangeren. Flere av bøkene er også filmatisert.

#bokanmeldelse, #detsomermitt, #anneholt

*

2 kommentarer

Pie in the sky

29.08.2017 kl.19:39

Spennende bokomtale :-)

Myriam

29.08.2017 kl.21:08

Pie in the sky: Takk:-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits