Helt greit å mobbe rosabloggerne?

Etter at jeg for en ukes tid siden skrev innlegget der jeg støttet Sophie-Elise og Kingsford Siayor i stormen etter at de slapp musikkvideoen "All Your Friends" har jeg mottatt mange reaksjoner. Både her inne, på Face og blant venner jeg har møtt. Veldig mange har sterke meninger. Veldig mange mener mye stygt.

Innlegget jeg skrev handlet egentlig lite om Sophie-Elise som person. Det jeg reagerte mest på mest om hetsen mot Sophie-Elises dansepartner i videoen, Kingsford Siayor, der jeg blant annet tok med en del av kommentarene han hadde fått, for å illustrere hva jeg reagerte på. Kommenterer der han blir kalt blant annet ape og undermenneske og mange ytrer seg særdeles negativt mot koblingen sort / hvit, det de som kommenterte kaller raseblanding.

Jeg har skrevet flere innlegg mot rasisme tidligere, og vet at de fleste av mine venner - på alle arenaer - langtfra er rasister. Allikevel, fordi saken også inkluderte Sophie-Elise, var det henne de hengte seg opp i. Rasismen ble brått uviktig og uinteressant for mange, utelukkende fordi hun var involvert. Flere mistenkte henne for å ha iscenesatt det hele, at det rett og slett var et pr-stunt. (Egentlig skulle jeg ønske at det var sant, at de som kommenterte egentlig ikke mente det de skrev, men hadde en økonomisk agenda. Det hadde på mange måter vært bedre.)

Siden har ikke saken helt sluppet meg. Kommentarene om Sophie Elise under videoen var langt flere og like ille som de dansepartneren hennes fikk. Jeg synes de var forferdelige, men allikevel var det rasismen jeg reagerte mest på. Var det fordi jeg også - innerst inne - mente at Sophie Elise burde tåle slikt, siden hun er den hun er? Samtidig som jeg tar sterkt avstand fra usaklige kommentarer som f.eks blir journalister , politikere og andre kvinnelige samfunnsdebattanter til del? Mener jeg virkelig at ei ung jente på 21 år skal tåle mer enn f.eks den langt mer erfarne Dagbladjournalisten Marie Simonsen?

Selvfølgelig gjør jeg ikke det. Gjør du?

Det kan i hvert fall virke som om mange mener det. Da jeg delte innlegget om videoen min forskjellige steder på Facebook,  kom det mange stygge og usaklige kommentarer også der. Betegnelser som jeg synes er langt over hva man skal kalle ei ung jente på nett, det grenset mot mobbing. Jeg VET at de fleste av mine venner er imot mobbing, allikevel syntes en del at det tydeligvis var helt greit å kalle Sophie-Elise alt fra  "hjernedød", "duckface" til "billig" og langt verre ting. En ting er kommentarer som kan tilskrives "dumme" ungdommer, verre synes jeg det er i de tilfellene jeg vet at de som ytret seg selv har barn hjemme som de prøver å lære at skal respektere andre barn. Også barn som ikke er helt som dem selv, de som kanskje skiller seg ut og er litt annerledes.

Det som også gikk igjen var at de med sterkest meninger, "skrøt" av at de aldri hadde lest bloggen hennes. De har ikke lest henne, de kjenner henne ikke, de har kun et overfladisk bilde av henne, skapt gjennom media, sannsynligvis stort sett gjennom overskrifter ...

Og for all del: Man kan godt mislike rosabloggere som øser ut om privatlivet sitt. Man kan godt mene at det er feil at de er forbilder for ungdommene våre. At de sender feil signaler når det kommer til kropp, sminke, mote osv. Det er selvfølgelig helt greit, jeg kan langt på vei mene det samme selv. Jeg har tidligere skrevet flere blogginnlegg, både mot dagens skjønnhetsjag og vår streben etter perfeksjonisme.

Men hvorfor blir så mange så ufine?

Ikke bare ungdom, men voksne folk? Hva slags signaler er det vi sender? Når vi rett og slett mobber ei ungjente? Hva slags forbilder er vi? Og hvorfor lar vi oss opprøre slik av henne? Hvorfor greide mange ikke engang å holde seg til hovedtemaet i det tidligere innlegget mitt - motbydelig rasisme mot en ung, sort mann ?

Sophie-Elise har blitt rik på blogginga si, er det derfor vi ikke liker henne? Fordi hun er en del av det Stein-Erik Hagen kaller Norges nye pariakaste, "de rike?" Er hun for pen, er mange rett og slett misunnelige? For flink? For frampå?

De fleste hevder at det er innholdet i bloggen hennes de misliker, meningene hun står for, men det er veldig ofte de samme som hevder at de ALDRI leser bloggen hennes. De misliker altså ei ung jente, utfra overskrifter der media har trukket ut det mest juicy, det de vet selger?

Selv har jeg - siden jeg har hatt ungdom i huset som tidvis har snakket om henne, fulgt bloggen hennes litt diskret fra sidelinjen gjennom noen år. Og sett ei ung jente - hun var bare 16 år da hun begynte å blogge - stadig bli mer og mer voksen. Fra å bare være opptatt av tenåringsting, ting de fleste tenåringer der ute er opptatt av - løfter hun stadig oftere blikket opp fra sminkepungen og har meninger om saker jeg vil anse som viktigere. Dyrevern, miljøvern, flyktningsituasjonen. Hun har tatt selvkritikk for en del av meningene - og operasjonene - hun tok som helt ung. Jeg ser ei ung jente som vokser og modnes. Hun er selvfølgelig fremdeles opptatt av sminke, mote og klær, hun er fremdeles bare 21 år. ( Og ærlig talt, mange av oss på 50 + er da også det? Med fulle skoskap, litt for dyre vesker, hyppige frisør og hudpleietimer? ) I tillegg så er det jobben hennes, det er slike ting hun får betalt for å blogge om. Ikke så ulikt de som jobber i annonsebransjen, som får betalt for å lage annonser eller TV-reklame for de samme produktene. Der kan vi mislike reklamen og mislike produktene. Vi kan godt ha meninger om nytten av dem, om hvordan det påvirker oss, måten de glansede bildene møter oss i alle fora. Men vi misliker da sjelden reklamebyrået og personene som står bak? Produsenten, regissøren eller skuespillerne som deltar i reklamen? 

Økonomisk og profesjonelt har Sophie-Elise vært dyktig. Hun har vunnet kåringenel "Årets blogg" og "Årets forbilde". Hun har gitt ut bok, hun tjener bra på reklame, nå ønsker hun seg også en artistkarriere. Foreløpig er bloggen både livet og jobben hennes.

Det samme er alle de stygge tilbakemeldingene.

Det er mulig en del av dem blir oppveid av at hun også har en stor fanskare som drømmer om å bli som henne, gjøre som hun gjør. Men allikevel, hva gjør det med en så ung jente å daglig få høre så mye negativt og stygt om seg selv? Fra ungdom, fra voksne, fra menn og kvinner? På nett, og fra folk hun møter? 

Etter videostormen ble hun lagt inn på sykehus, og hun er fremdeles sykmeldt. Visstnok av en nyrebekkenbetennelse, og det er sikkert sant. Selv prøver hun  også - ifølge bloggen hennes - å fokusere på det positive, på at musikkvideoen gjør det bra, på de som heier  på henne. Men selv ville jeg ikke synes det var det minste rart hvis en slik voldsom bølge av hat og forakt som hun har stått i - ikke bare nå i kjølevannet av musikkvideoen, men gjennom flere år - også setter seg i kroppen og gir fysiske utslag og nedsatt immunforsvar.

Uansett så synes jeg jenta er tøff, som dag ut og dag inn fortsetter å stå i det. 

Og dere som er uenig, som hater henne, mener at hun er alt fra "ingen" til altfor synlig, hva håper dere å oppnå ved å være så ufine? Ved å mobbe henne? Få henne fjernet fra mediabildet? Få henne til å slutte å blogge? Hvis  dere lykkes med å mobbe henne vekk, hvis alle de stygge kommentarene til slutt greier å knekke henne, tror dere virkelig at det vil forandre samfunnet til det bedre? At det ikke står hundrevis av andre unge jenter klare til å overta plassen hennes? Tror dere de nødvendigvis vil være noe "bedre"?

Ønsker man å gjøre samfunnet til et bedre sted for sine egne unge, så tror jeg det er bedre å begynne med seg selv og sitt eget nærmiljø. Vil du lære ungene din at selvsikkerhet og egenverd kommer innefra, så gjør du det ikke ved å snakke dritt om Sophie-Elise og andre rosabloggere. Da lærer du dem bare at mobbing og nedrakking av andre er greit, og det er vel ikke det du vil?

Du gjør det ved å selv gå foran som et godt eksempel. Ved å bry deg om andre på en positiv måte (forskning viser faktisk at det er den "letteste" veien til lykke). Du gjør det ved å akseptere din egen uperfekte kropp, grå hår og rynker, uten selv å desperat jakte på skjønnhetsremedier som skal holde deg evig ung og glatt.

Og ikke minst, du gjør det ved å stå for noe, ved kjempe for noe. Ved å selv være et forbilde, eller ved å snakke varmt om de som du synes er gode forbilder der ute.

Ikke ved å slenge dritt om ei ungjente. 

***

#sophielelise, #mariesimonsen, #forbilde, #mobbing, #rasisme, #hat, #KingsfordSiayor, #reklame, #perfesjonisme

 

 

 

 

 

20 kommentarer

synskepeggy

19.08.2017 kl.12:13

Det er vel ingen som hater henne,det er vel mer det at man ser og hører mye dobbeltmoral,kynisme og hun er vel mer enn gjennomsnittet årsak til det enorme og umenneskelige kropps,utseende og prestasjonspresset som,spesielt unge føler på kroppen 24/7.

Selv om hun etterhvert har tilsynelatende moderert seg litt så kan man ikke feie under teppet at hun var en av de ivrigste pådriverne for "hvordan man skal se og høres ut" for ikke så veldig lenge siden.

Hilsen synskepeggy.

Myriam

19.08.2017 kl.12:19

synskepeggy: Hun var jo bare 16 da hun startet, man kan ikke forvente den dypeste innsikt da. Men uansett om man misliker det hun reklamerer for, så skal man da ikke gå til stygge personangrep? Man gjør da ikke det på modeller som reklamerer for de samme produktene for eksempel? Man kan mislike hele bransjen, men det å forfølge enkeltpersonene, reklameplakatene, som er ansiktene deres utad? Jeg synes det er mobbing.

Mariann Sæther Tokle

19.08.2017 kl.12:38

Hun er tøff og hun er intelligent. Og ja, mange dømmer ut fra media. De kan selv prøve å blogge og få 50-60 tusen lesere hver dag og se om de får det til. Det må være en grunn til at hun har så mange følgere, hadde det bare vært rævva ville det falt sammen. Og ja, folk er stygge på nett, de er så stygge mot hverandre at det er nesten ikke til å tro at det går an. At de ikke skjemmes og at de ikke ser selv hvordan de er. Tenk hadde noen uttalt seg så stygt om dem eller noe de har gjort, ja da hadde de nok sett annerledes på det.

Myriam

19.08.2017 kl.16:32

Mariann Sæther Tokle: Jeg e ringen stor fan av rosablogging generelt, men har allikevel respekt for jobben de gjør. Og jeg skjønner ikke dette behovet for å rakke ned på unge og pene jenter, mest fordi de er unge og pene og bryr seg om slikt som de fleste unge jenter bryr seg om. Også lurer vi på hvorfor ungene våre mobber?

HeidiElise

19.08.2017 kl.13:10

Jeg er veldig enig i det du skriver om her.

Hvem er vel vi til å komme med stygge kommentarer, til å være fordømmende...?

Uansett hva man synes om ting folk gjør, i dette tilfelle Sophie Elise., så er dette også lavmål i mine øyne. Det vitner mer om misunnelse. Janteloven lever i beste velgående i Norge, og man skal ikke tro at man er noe.

Hvorfor kan vi ikke unne hverandre å ha det bra? Ihvertfall kan man holde seg for god til slike kommentarer. Uansett hvor sterk man er, så setter slike kommentarer spor på et eller annet vis.

Selv har jeg lest litt av Sophie Elise sin blogg, men ingen blogg jeg følger. Hun gjør mye bra etterhvert, og som du skriver, det man gjør når man er 16 bør man slippe å få dratt fram i årevis etterpå.

Flott at du skriver om dette på akkurat den måten du gjør! :)

Myriam

19.08.2017 kl.16:30

HeidiElise: Ja, jeg synes det er rart at så mange tydeligvis har et så stort behov for å være så fordømmende, spesielt når det går utover ei ungjente. Hvor voksen og gjennomtenkt var man selv som tenåring?

synskepeggy

19.08.2017 kl.13:22

Jeg syns heller ikke at man skal dra frem snøen som falt i fjor,men nå er det et faktum at folk fortsatt sliter den dag i dag med å bli like "perfekte" som det forbildet hun den gang var.16 år eller 60 - hun visste veldig godt hvilken påvirkning hun hadde på unge mennesker og hun var flere ganger fremme i media og påpeikte dette samtidig som hun la ut alle typer metoder hun selv brukte i forsøk på å bli "perfekt"

Hilsen synskepeggy.

Myriam

19.08.2017 kl.14:52

synskepeggy: Oki. Jeg synes du dømmer henne for hardt.

thebeautyqueen

19.08.2017 kl.15:02

Helt enig

Myriam

19.08.2017 kl.16:29

thebeautyqueen: :-)

HeidiElise

19.08.2017 kl.16:33

Det kan du si. Selv om jeg var av de rolige som ikke akkurat levde et utagerende liv, så er jeg veldig glad det ikke var sosiale media slik de er i dag :)

Myriam

19.08.2017 kl.16:35

HeidiElise: Ja, jeg tror ikke vi skal misunn de unge i dag. De har vanvittig mye å forholde seg til og til å leve opp til. Ikke minst sine egne forventninger og drømmer... For hvis alle kan bli hva de vil, så må det jo være deres skyld når de ikke greier det...

HeidiElise

19.08.2017 kl.17:09

Ja, det kan være mange som får den følelsen. Og det er en vond følelse...

thebeautyqueen

19.08.2017 kl.20:43

Hei, interessere du deg for sminke og velvære? ta og sjekk ut bloggen min for stadig nye oppdateringer :)

Klem TheBeautyQueen

frodith

19.08.2017 kl.21:24

Jeg synes synd på de som vokser opp i dag jeg, uansett om de heter Sophie Elise, eller om de er de som leser bloggen hennes. Det er bein-tøft, og jeg er glad jeg vokste opp når man kunne ha hår på leggene uten at det ble for mye bråk av det. Og ingen hadde noe sted å henge ut meningene sine, annet enn face to face. For jeg kjenner at jeg blir helt matt av hvor mye folk skal MENE om alt mulig. Jeg er en oppegående dame, , og mener en hel masse jeg, men å tre det over hodet på folk og spy ut galle på blogger skjønner jeg virkelig ikke at folk har behov for, om de er voksne eller litt yngre. Sosiale medier er fine greier på mange måter, men jammen meg er det mye gørr også innimellom...

Myriam

20.08.2017 kl.02:14

frodith: Der er vi helt enige:-)
Det er over hodet ikke greit! Til Sophie Elise sitt forsvar var hun 16 år da hun satt på pikerommet og blogget, og alle forandrer seg fra de er 16 år til de er over 20 år, og Sophie Elise har jo forandret seg. Hun har blitt mer voksen, og fått andre verdier i livet sitt. Til og med ber hun jo yngre bloggere ikke gjøre som hun gjorde nemlig å operere seg osv. Det synes jeg står respekt av. Sophie Elise har jo sagt rett ut at det satt i hodet hennes, og hun leitet med lupe etter feil på seg selv. Det at hun nå går ut til yngre bloggere og ber dem tenke seg godt om sier så mye om hvor mye mer moden Sophie har blitt.

Alle sammen har vært 16 år en gang, men det virker det som om hennes "hatere" glemmer.

Det står respekt at hun har bitt kåret til Norges mektigste foretningskvinne samt fått flere priser for bloggen sin. Hun har ikke kommet gratis til det, og hun har jobbet hardt.

Jeg tror mye av hetsen rundt Sophie Elise kommer av sjalusi og misunnelse Typsik Norsk med janteloven at man skal ikke tro at man er noe :(

Er enig med Frodith at jeg er glad jeg var tenåring på 80-tallet.

Ønsker deg en kjempefin lørdagskveld :)

Hilsen Toril

Myriam

20.08.2017 kl.02:12

Toril sin hverdag med musikken: Glad for at flere tenker slik:-) OG lørdagskvelden var fin, håper du får en fin søndag:-)

Inger J

19.08.2017 kl.21:40

Ikke dømmer jeg jenta.

Ikke dømmer jeg sangstemmen hennes.

Ikke leser jeg bloggen hennes.

For meg er hun kun en helt vanlig jentunge som tørr å være le utenom det A4, som msnge mener man bør være på blogg.no for og bli godtatt.

Om det er politisk korrekt. Ja det vet jeg ikke Jeg ønsker henne lykke til. Håper hun går suksess i det hun setter seg fore.

God helg.

Mobbing er uansett en uting. Mange som liker å provosere å bråke her inne på blogg.no har jeg sett i mange blogger.

Myriam

20.08.2017 kl.02:11

Inger J: Jeg skulle ønske flere tenkte slik:-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits