Små prinsesser velger rosa

Like sikkert som at gutterom oftest har en blå tone, går den rosa fargen igjen  på de aller fleste jenterom. Syttitallets  kjønnsnøytrale tankegang er for lengst forkastet. Nå skal jentene føle seg som prinsesser.

Her besøker jeg et barnerom i Larvik, der de virkelig har tatt prinsessedrømmen helt ut. Her er det rosa for hele budsjettet:-)

-

Datteren i huset hadde akkurat begynt på skolen. Fra å ha bodd vegg i vegg med foreldrene i et langt mindre rom, var det nå tid for endring. Og mamma Line liker å gjøre ting ordentlig, så i datterens nye og rosa rom, er ingenting tilfeldig.

- Rommet hadde opprinnelig gammelt furupanel og var veldig modent for opp-pussing, forteller Line. - Men jeg tenkte lenge før jeg fant ut hvordan jeg ville ha det,.

- Datteren min fikk selv bestemme tapetet, det ble rosa tapet med hjerter på. Og da var det bare å jobbe videre ut fra det. Men siden fargen ikke akkurat er nøytral, så var jeg veldig i tvil om hva jeg skulle matche den med. Der fikk jeg uvurderlig hjelp av folkene på Bache Johansen i Larvik. Jeg tok med tapet og stoffprøver til dem flere ganger underveis, lånte fargemaskinen deres, og fikk gode råd.

- Egentlig lurte jeg på en gråtone på den ene veggen, men de rådet meg til å velge en enda lysere farge. I tillegg bandt vi veggene sammen med en bord som tar opp hjertemønsteret i tapetet, og det er vi veldig fornøyd med. Datteren nikker og er helt tydelig strålende fornøyd. Så har hun også fått et rom ulikt de fleste andres, et skikkelig prinsesserom med mange smarte løsninger. Et eksempel er perlebordet som står midt på gulvet.

- Selve bordet kjøpte jeg for en femtilapp på et loppemarked forteller Line.-  Deretter grunnet jeg det, før jeg malte bordplaten hvit. Beina malte jeg i samme farge som veggen. På selve bordplaten brukte jeg tape for å lage stjernemønsteret, og så malte jeg hjertemønsteret med sølvfarget bengalakk. Og for at ikke perlene skulle havne utover gulvet, kjøpte jeg en hjørnelist som mannen min spikret rundt bordplaten. Midt i platen skar han deretter ut et rundt hull, hvor jeg plasserte en boks til å ha perlene i. Det var også viktig at bordet hadde hylle under, slik at det var et sted til alle perlebrettene. På den måten slipper vi mye rydding og perleplukking. Og siden bordet skulle stå midt i rommet, ville jeg at både bord og teppe, skulle være rundt. Men jeg fant ikke noe sirkelrundt teppe som var slik jeg ville ha det, så jeg kjøpte et vegg til vegg teppe som jeg fikk butikken til å kutte for meg isteden. Hun smiler. - Det kan jo være et tips til andre på teppejakt.

Sjeselongen fant jeg på Møbelringen, og fargen passet jo perfekt både i størrelse og farge, så den måtte jeg jo bare ha.

Line påstår at hun ikke kan sy, men hun har allikevel sydd både gardiner, sengeteppe og matchende utstyr til dukkesenga selv. I tillegg har hun trukket både lamper og sengegavl.

Datteren min ville gjerne ha en stor seng, og da ønsket jeg å gjøre sengegavlen litt spesiell. Dessuten ville jeg ha en rosafarge som matchet sjeselongen på gardinene. Derfor tok jeg med meg fargeprøvene til Stoff og Stil utenfor Drammen og fikk dem til å hjelpe meg å finne matchende stoff. Gardinene skulle ha «Diana brudekjole følelse», litt sånn poseeffekt, derfor er de sydd av et dobbelt lag med stoff. Det er egentlig kjolestoff, et grovt silkestoff. Til slutt sydde jeg på hvite papiljotter.

- Sengegavlen og hjerte og blomst-pynten på veggen, tegnet jeg først på kryssfiner, og så kuttet mannen min det ut med stikksag. Deretter er det stiftet på skumgummi, før jeg trakk det hele med silkestoff. Til slutt boret jeg hull i midten og festet på en hjerteknapp.

- Blomsten med lys i er laget på samme måte, men der har jeg i tillegg bygget på med to klosser, slik at jeg fikk festet lyset under. Det er viktig at Emma har godt lys når hun ligger i senga og leser. Sengeteppet er laget av stoffrestene jeg hadde igjen, i tillegg til noen pelsrester jeg hadde fra før.

Line ler. ? Og til slutt måtte dukkesengen selvfølgelig ha maken pute og teppe.

Over senga henger det en knall rosa drømmefanger. Line forteller at hun fant den på en ferietur, på Ikea i Danmark.

Alt i rommet er gjennomtenkt, og det meste har gjennomgått en forandringsprosess, enten det er nytt eller brukt. Skrivepulten er viktig for en ung skoleelev, og også der er står ting i stil Brevordnerne fra Ikea var i utgangspunktet trehvite, nå er de malt rosa. Rammene på veggen er rosa. Det samme er boksene som til å  samler blyanter og tusjer oppi. Ja til og med barnelaptopen som står på pulten har riktig farge.

? Boksene vi samler penner og slikt er i er rett og slett peanøttbokser, som er malt med bengalakk, røper Line. - Bengalakk er i det hele tatt flott å bruke, det sitter på alt. Og hvis man vil ha det skikkelig blankt, så er det bare det som gir den effekten. Jeg har brukt det mange steder her inne, blant annet på vinduskarmene.

Og selv om alt i rommet fremstår skinnende nytt, så er ikke det helt tilfelle.

- Mye av det som er her, hadde vi fra før, sier Line. Den hvite hyllen for eksempel, hadde vi opprinnelig på badet. Det er en gammel Ikea-hylle hvor jeg har kjøpt til speilskapdørene senere. Småjenter er jo forfengelige, så rommet måtte jo ha speil. Hun ler. - Dessuten er det alltids greit å ha noe å gjemme rotet bak. Skuffene har jeg malt, og knottene er nye. Plassen i rommet er nøye planlagt, og også dørene på klesskapet er utnyttet.

? Datteren min og vennene hennes synes det er gøy med en tavle. Den sto på stativ før. men siden det tar så stor plass, festet jeg den på skapdøren i stedet, sier Line. ? Når datteren min åpner døren, blir det helt rett høyde og vinkel for henne. Selve oppussingen tipper Line at kom på rundt 20 ? 25.000 kroner, da inkludert leggingen av nytt gulv.

- Så selv om vi har gjort alt selv, så blir det fort penger av det. Feriekassa vår havnet i grunnen her inne, innrømmer hun. Så smiler hun og ser ned på datteren. - Men når jeg ser hvor godt hun og venninnene hennes trives her, så er det absolutt verdt det.

Skal du pusse opp et barnerom?

Da er det noen ting det er lurt å tenke på:

Barnerommet har gjerne mange funksjoner. Det skal ofte både være lekerom,  soverom, samt et sted å gjøre lekser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Små barn trenger mye gulvplass for å kunne leke fritt, så ikke overmøbler.

Velg robuste møbler som tåler litt tøff bruk, og innred rommet ut fra alderen  på barnet.

Barn er ekstra sårbare for miljøgifter, noe selv de aller mest miljøvennlige  malinger inneholder. Gjør derfor unna malerarbeidet når barna ikke er til  stede, og sørg for å lufte godt etterpå.

Å puste inn trestøv fra saging og pussing er ikke sunt, verken for små eller  voksne lunger. Spesielt gjelder dette hvis materialet er sponplater som kan  inneholde det allergifremkallende stoffet formaldehyd. Gjør derfor unna  pussingen utendørs, hvis det er mulig.

Sist, men absolutt ikke minst: Når jobben er unnagjort, husk på å rydde vekk  all farlig redskap, som sag, tapetkniver og skrutrekkere. Sett også  whitespritflasker og pensler på et sted langt unna nysgjerrige barnehender.

#interiør, #prinsesserom, #rosa

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits