Drømmer du om cruise i Middelhavet?

Hvis du, som oss, liker cruise, men ikke lange flyturer, så kan du velge mellom mange forskjellige cruisedestinasjoner med avreise (og ankomst) Venezia. 

 Cruise_i_middelhavet-1_copy

Cruiseskipet som ligger ved kaien i Venezia er enda større enn vi trodde. MSC Magnifica, MSC-flåten nyeste flaggskip. Magnifica har plass til over 3000 mennesker, den er bortimot fullbookett, og køen utenfor skipet virker endeløs,  Allikevel går innsjekkingen raskt unna, de uniformkledde har tydeligvis gjort det før, og veileder oss riktig vei.

- Denne veien, please, sett koffertene der så blir de brakt til lugaren, still deg i denne køen, Sir, follow me please.

 

En halvtime senere er vi ferdig registrert, og innehavere av et MSC-kredittkort som den påfølgende uken fungerer både som penger, legitimasjon og lugardøråpner. Lugaren, en suite, er romslig, og minner heldigvis langt mer om et vanlig hotellrom, enn en "danskebåtlugar".

Det som vekker mest begeistring er allikevel balkongen. Vår egen lille uteplass hvor vi den påfølgende uken skal sitte og nyte frokosten mens vi hver morgen ser nye øyer, båter og land dukke opp i horisonten.

cruise utseiling Venezia

Utseilingen fra Venezia ser vi fra toppen av båten. Ut av høyttalerne smyger det italiensk opera, under oss ser vi Venezias tak gli sakte forbi. Markusplassen, Sukkenes bro, Dodgepalasset og alle kanalene. Folk langt der nede vinker opp mot oss, vi vinker tilbake. Det kribler litt ekstra i magen. Nå er vi her. På cruise.

Men vi startet dagen tidlig, fly fra Gardermoen, mellomlanding i Hamburg. Nå er klokken halv seks, magen rumler, og det er heldigvis snart og tid for middag. Skipet har fem forskjellige restauranter. Buffetrestaurant? Kinesisk? Pizza? Ala Carte?

Vi er førstegangscruisere, og går for det enkleste. Den vanlige bordsettingen, der vi kan velge fra en femretters meny, satt sammen etter eget ønske. All mat er inkludert i billetten, frokost, lunsj, middag, nattmat. Drikke kommer utenom, en vinflaske koster fra tjue Euro og oppover.

Fast bordsetting betyr at man hver kveld spiser middag sammen med de samme menneskene, vi delte bord med et trivelig ektepar fra Skåne. Hadde vi ønsket, kunne vi - mot tillegg - reservert plass i en av skipets andre restauranter. Men vi trivdes godt med våre utdelte skåninger, om enn ikke fullt så godt med støynivået i restauranten. Båten var full, kelnerne kunne så vidt smyge seg mellom bordene, og vårt firemannsbord var plassert midt imellom tre åttemannsbord med italienere. Det hørtes?

cruise tiger bar

Etter middag var det igjen tid for valgets kval. Bingo? Dansekurs? Show? Karaoke? Leker for barn og voksne? Bowling? Kino? Dans? Billiard? Eller rett og slett en drink? Mulighetene var mange, og vi valgte showet. Hver kveld var det et nytt show, som de fleste kveldene holdt virkelig profesjonell klasse.

Sangere, dansere, sjonglører, tryllekunstnere, buktalere, vi lot oss imponere. Deretter var det tid for en drink i baren, kanskje en dans.

cruise nordmann

Neste morgen, innefra lugaren:

-         Ser du land?

-          Ja visst ser jeg land. Det er vakkert.

Ordene rettferdiggjør ikke synet. Jeg sitter på balkongen, og det er langt mer enn vakkert. Den store båten sklir sakte inn mot Bari, en liten by nederst på den italienske støvelhælen.

Byen er omringet av en kraftig steinmur, nødvendig i tidligere tider da folk som kom sjøveien ikke hadde like fredelige hensikter som oss. Og heldigvis, istedenfor fiendtlige kanonsalver blir vi møtt med vennlige og blide italienere, linet opp langsmed kaiområdet.

-   Taxi? Guiding? Shopping?

cruise utflukt Bari 3

Bari er en sjarmerende italiensk småby, med slott og borg, torg, trange smågater og kirker. Og selvfølgelig dovne katter ...

Selve gamlebyen er bilfri, kvinnene er opptatt av å henge nyvasket tøy på verandaen, mennene slarver på kafeen, i kirken foregår det gudstjeneste.

cruise utflukt bari gudstjeneste

Solen steker fra skyfri himmel, en hund lesker strupen i fontenen på torget,

og da en brud kommer løpende over torget gir det unektelig følelsen av å ha havnet i en filminnspilling i en Fellini-film.

cruise utflukt Bari runaway bride3

(Bruden viste seg da også nettopp å være en del av et filmsett, men resten var autentisk nok.)

Etter utflukten bar det tilbake til båten, MSC-kortet ble vist, og hans mer og mitt mindre vellykkede foto dukket opp på innsjekkskjermen. ( Et tips, smil pent til mikrokameraet ved innsjekk første dagen. Det bildet de tar da, må du leve med hele uken?)

cruise lek ved bassenget 2

Deretter, nok en flott utseiling, denne gangen beskuet fra lugarbalkongen, etterfulgt av en deilig middag, show, og en ny rolig natt til sjø. Vi har allerede begynt å skape rutiner ...

Neste dag får vi frokosten levert på lugaren, og nyter ferske croissanter på balkongen mens skipet legger til land ved Katakholon i Hellas. På informasjonsarket vi får utdelt hver kveld står det at dagens temperatur kom til å bli ca. 27 grader og at vi skulle møte i Royal Theatre for vår forhåndsbestilte utflukt til Olympia.

cruise utflukt olympia2

(Disse informasjonskrivene viste seg for øvrig å bli veldig hjelpsomme for førstegangscruisere som oss, der sto det alt fra informasjon om skipet, dagens tilbud i butikkene, spaavdelingen og baren, samt hva slags klær man skulle velge til kveldens middag. Casual, Informel eller galla?)

Olympia, stedet hvor det aller første olympiade ble avholdt, den gangen var konkurrentene nakne menn, og kvinner nektet adgang.

cruise utflukt olympia guide jack

Guiden vår, en særdeles kunnskapsrik greker, ga oss mer historie enn vi kunne svelge, samtidig som han passet på oss som om vi skulle være en barnehageklasse på tur.

cruise utflukt

-   ­Watch your step mam, be careful, please come closer, please be quiet so the others can hear what I say, everyone HAS to be at the bus at time, don`t take any picture of me when I don`t pose, don`t forget any bags in the bus?

cruise utflukt olympia jente

 

Vi kom særdeles trygt og forhåpentligvis litt klokere tilbake, og rakk både utseilingen, en rask dusj og en drink før middag. Etter middag kunne vi valgt Superbingo i Tiger bar, og kanskje vunnet tretusen euro, men vi skygget unna.

cruise tønsberg trøndelag

Isteden traff vi på flere nordmenn i en av de roligere barene. Tre blide par fra Romerriket, hvorav kvinnene hadde kostet på seg cruise for å feire 60-årsdagene sine, samt to par fra henholdsvis Tønsberg og Trondheim.

-        Fantastisk båt, fantastisk service, fantastisk mat. Men kanskje litt mange høylydte italienere?

cruise middagfeiring

Neste morgen våknet vi under innseilingen til Izmir i Tyrkia. Tur var booket, det sto det museer og kirker for tur. Guiden var dyktig, men lavmælt. Det var varmt, og da vi endelig fikk benket oss nedpå en fortausrestaurant hadde de ikke øl, - eller skjønte ikke hva vi prøvde å bestille - og maten kom akkurat så sent at vi rakk å finne ut at den både var smakfull og god.

Den ene smaken var også alt vi rakk før vi måtte springe for å rekke tilbake til båten i tide. Izmir er sikkert en fin by, men den ble aldri vår favoritt. Det ble derimot byen vi ankom dagen etter.  Istanbul, et fantastisk bekjentskap.

cruise utflukt istanbul teppesalg

Storby med sjarm, moderne kaffebarer, teppeselgere og tuseniogennattbasarer. Og ikke minst, lunsj på et helt fantastisk slott.  Et Kinderegg av en by, dit skal vi definitivt tilbake.

Denne kvelden var det grand galla om bord. Enda litt bedre mat, enda litt bedre service, og oss alle kledd enda litt stiligere. De som ønsket det hadde også mulighet for å la seg fotografere sammen med kapteinen, og ut fra køen å dømme, så var det mange som ønsket akkurat det. Og selv om båten var full,  var det aldri noe problem å finne plass i en av de mange barene, hvor man kunne få alt fra fargerike paraplydrinker til diverse spennende kaffetyper, med eller uten alkohol.

Alt akkompagnert av dyktige musikere, vi hadde spesielt sansen for tonene til tre vakre damer på henholdsvis piano, fiolin og kontrabass.

cruise svømmebasseng

Neste dag skulle vi tilbringe hele dagen på sjøen, virket innebar en lat og sen frokost på balkongen, før vi - og nesten trerusen andre - oppsøkte solsengene, jacuzziene og svømmebassengene på toppen av skipet. I hovedarealet rundt svømmebassengene  var det leker, grand basar, biljardbord, dansekonkurranser, hoppekonkurranser, musikk og fullt liv i de oppvarmede bassengene. Selv foretrakk vi et roligere hjørne, og hadde det særdeles behagelig der. Solen stekte fra skyfri himmel, men takket være at båten var i bevegelse, var vi omfavnet av en akkurat passe svalende vind.

cruise skjønnhetssalong

Denne dagen var det også tid for å besøke båtens spa-avdeling, MSC Aurea Spa. Treningstudio, frisørsalong, massasje, pedikyr, manikyr, sauna, tyrkisk bad, ansiktsbehandling, valgene var mange. Smilende terapeuter fra Indonesia og Cuba  viste vei til behandlingsrommene, som alle hadde heldekkende vinduer ut mot sjøen. Den flotte utsikten utover havet, og lav musikk med innslag av bølgeslag og måkeskrik, var nesten en behandling i seg selv.

- My name is Nera, and you?

Jeg hadde nesten sovnet under behandlingen, og ble forsiktig kalt tilbake til virkeligheten.

- It`s very cold in Norway, yeah?

Cubanske Nera hadde vært om bord siden april, og hadde sin første hjemreise i februar neste år,. Det gjaldt de fleste av de som jobbet om bord. Ni måneder ombord, to - tre måneder hjemme.

- I miss my Family ...

Et øyeblikk forsvinner smilet, før det igjen er tilbake på plass.

-         But I really like my work, I like to do treatment. And this is a nice boat, Yeah?

-          Yeah.

cruise speedo

Morgenen etter blir nok en frokost inntatt på balkongen, og  innseilingen er spektakulær vakker.  Dubrovnik skulle vise seg å bli turens absolutte høydepunkt. Under stekende sol, omgitt av høye bymurer, vandret vi gjennom de smale, sjarmerende bygatene. Dette er en by med historie i hver stein, både tilbake til førkristen tid og nyere, tristere historie, Guiden vår deltok i krigen 1991, og var tydeligvis merket.

-        Vi hadde ikke engang en hær, fortalte han bittert. - Kun noen politifolk. Ingen våpen, ingenting. Vi måtte betale dyrt med gull for å få våpen smuglet inn. De bombet oss med jagerfly, vi prøvde å forsvare oss med pistoler?

Den triste historien og skuddsårene i murveggene til tross, mesteparten av byen er heldigvis intakt. Dubrovniks eldste apotek, kirken, bytorget. Lukten av nystekt pizza i de smale gatene, mannen som solgte malerier på torget, det sjarmerende kaiområde, bare det hadde vært verd turen hit Der skulle vi gjerne vært lenger enn de tre - fire timene vi hadde til rådighet.

Men så, alt har sin ende.  Vår siste kvelden om bord, tid for shopping i en av de mange butikkene, solbriller, smykker, vesker, klær. Her var noe for alle, og vi var ikke alene om å benytte denne siste muligheten. Vi hadde jo dessuten vennet oss til at alt lot seg betale med dette MSC-kredittkortet, og muligens fortrengt det faktum at alt tross alt skulle betales neste dag. Men morgendagen var ennå langt unna og et ekstra par solbriller er jo alltids kjekt å ha?

cruise smykkesalg

Neste dag ankom vi Venezia, og takket være sen flyavreise, rakk vi også noen timer i kanalbyen.

cruise venezia gondolsang

Som blant annet ble brukt til en rast på den kjente Caffè Florian på Markusplassen. Italias eldste cafè, berømt og beryktet fra år 1720.

cruise venezia cafe

Isen var god, musikerne som spilte skapte en særs hyggelig stemning på torget, og regningen fra fornøyelsen er blitt en av souvenirene fra turen. To is, en kaffe og et glass is kom på fem hundre kroner.

cruise venezia cafetrekkspiller

Men da var i det minste musikken inkludert ...

FAKTA:

cruise msc magnifica

MSC Magnifica ble innviet mars 2010. Skipet har 13 dekk, 1259 lugarer, og kan ta ca. 2 500 passasjerer. Besetningen består av ca. 1.000 personer.

Stoppesteder:

cruise reiserute

Venezia - Bari - Katakolon - Izmir - Istanbul - Dubrovnik - Venezia                                             

På hvert stoppested er det tilbud om flere forskjellige utflukter, med varighet fra ca. 2 til ca. 7 timer.

Reisen dit:

Det er flere reisebyråer som tilbyr cruise med MSC Magnifica. Vi bestilte vår tur gjennom Berg-Hansen reisebyrå i Tønsberg, og de ordnet også flyreisen. Det er også fullt mulig å bestille gjennom andre reiseselskap, eller direkte hos MSC Cruiselines.

cruise kledd for cruise

Prisen på cruiset varierer alt etter sesong og lugarkategori, men starter på ca. kr.  9.000,- pr. person inklusive fly. Da er all mat inkludert. Drikke, utflukter og pålagt tips ( ca. 6 euro pr dag )  kommer i tillegg.

cruise sikkerhet

Man kan også bestille bare cruise, (pris fra ca. kr. 5.350,- pr. person i lavsesong) og selv velge alternative måter å reise til Venezia på. (Men vær obs på at man da ikke er dekket av pakkereiseloven. Rekker man ikke cruise-avgangen, får man ikke pengene refundert.)

På noen avganger er barn under 17 år gratis i følge med to betalende voksne.

Nyttig å vite:

Ved innbooking mottar man et MSC kredittkort, som man bruker som legitimasjon ved av og påstigning, samt til å betale det man handler om bord. Noen av ankomststedene krevde  pass.

Det er fem forskjellige lugarkategorier, de aller fleste har utvendig balkong.

Det er to bordsetninger, en klokka 19.00 og en klokka 21.30. Tidspunkt velges før avreise. Ønsker man å spare noen kroner, så går det an å bestille rabattert drikkepakke ved avgang.

Det er også to show, slik at begge bordsetninger kan få med seg underholdningen.

Dersom man ønsker det kan man, mot tillegg, spise på en av de andre restaurantene om bord. Utfluktene var godt lagt opp, og det er flere forskjellige turer å velge mellom på hvert sted. Men flere av byene, deriblant Bari og Dubrovnik, kan man også fint oppleve på egenhånd.

Tilbud om bord:

cruise treningsstudio

Det er nok å gjøre ombord. Bl.a. stor spa-avdeling, frisør, solarium og treningssenter. Ni barer, deriblant en sportsbar med flere storskjermer. Flere dansegulv med levende musikk hver kveld. Bibliotek, bowling, tennis, billiard, lekerom, svømmebasseng og flere jacuzzier. Spill-rom, kino, møtesal, show, bingo, casino, diskotek, internet-cafe og diverse butikker. MiniClub, JuniorClub og Teenclub for barn og ungdom.

 

Vær og sesong:

Middelhavsklima. Sesong fra begynnelsen av april til slutten av november.

Nett-tips:

www.msccruises.no

www.msccruises.com

www.berg-hansen.no/ferie

Pluss:

Helt ny båt, strålende lokaliteter ombord.

Fine lugarer, veldig deilig med egen balkong.

Mye forskjellig underholdning / aktiviteter å velge iblant, for alle aldersgrupper.

God mat og mange valgmuligheter,

Alle som jobbet om bord var fantastisk service-innstillte og blide.

God logistikk, lite unødvendig venting, mange alternative utflukter.

Minus:

Man bør beherske engelsk, italiensk, tysk, fransk eller spansk for å ha glede av utfluktene, og for å skjønne systemet om bord. Det var ingen informasjon, menyer etc. på noen skandinaviske språk.

Båten var veldig full da vi var ombord, noe som medførte et høyt støynivå og en del trengsel. Ønsker man å ha det roligere, så er nok lavsesong et bedre alternativ.

Vi savnet litt lenger tid i land noen steder.

Mellomlandingene tur / retur gjør flyreisen til og fra Venezia unødvendig lang. Vi brukte ca. 10 timer fra vi ble booket ut av båten til vi landet på Gardermoen.

Noen av nordmennene vi møtte om bord, savnet litt større svømmebasseng. Støynivået var også i høyeste laget. Bortsett fra det, hadde de bare lovord å komme med.

2 kommentarer

frodith

13.08.2017 kl.16:18

Det høres veldig moro ut å være på noe sånn en gang :-) Bare det å ligge å sole seg og bade PÅ en båt, virker fristende :-)

Myriam

13.08.2017 kl.20:42

frodith: Jeg liker veldig godt å oppleve nye steder. Og på et cruise, så ha man den fordelen at hoteller følger med, slik at man slipper å stadig pakke kofferter osv. Så jeg synes det er en flott måte å reise på:-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits