Hvem var personen som endret livet mitt? Trenger hjelp...

Som mange andre har jeg i mange år levd et liv som ikke egentlig har vært planlagt. Ting har rett og slett "skjedd", tilfeldige møter har formet både meg og veien jeg har gått. På grunn av ting jeg selv ikke kunne styre, måtte jeg tidlig slutte skolen, begynne å jobbe og forsørge meg selv. Dermed tok jeg de jobbene en u-utdannet sekstenåring kunne få på tidlig 80-tall. Jeg har blant annet fått prøve meg som oppvaskhjelp, dagmamma, vaskehjelp, bollepakker, brødkjører, annonseselger, støvsugerselger, frilansfotograf og journalist. Etterhvert startet jeg også eget firma som solgte brannskap, safer og våpenskap, den gangen som Norges eneste kvinnelige safeselger. Livet har selvfølgelig vært både oppturer og nedturer, men jeg har absolutt ingenting å klage over. Jeg liker å jobbe og jeg har fått to flotte barn underveis.

Til slutt havnet jeg allikevel inn på den veien jeg opprinnelig trodde jeg skulle gå,  Og det skyldes en person jeg aldri har fått mulighet til å takke... 

For cirka seksten år siden fikk jeg en tykk konvolutt i posten.  Jeg var da i en fase i livet der jeg var lei av det jeg drev med, men ikke helt visste veien videre. Etter å ha snakket om å skrive i årevis, uten å ta det helt på alvor, ga den konvolutten meg det avgjørende puffet som gjorde at jeg begynte å skrive seriøst igjen. Innholdet minnet meg om hvem jeg engang var og gjorde gamle drømmer levende. Brått virker ikke drømmen så umulig allikevel...

kladdebok og meg

Noe som i dag - etter over 20 år med en helt annen yrkesvei - gjør at jeg både skriver, driver forlag og jobber med noe av det jeg elsker mest av alt: Litteratur.

Kladdebok I

Konvolutten inneholdt en fullskrevet kladdebok, min første «roman». «Tina i teten.» Jeg skrev den som 10-11-åring på Borgen skole i Asker, og den gikk som føljetong i skoleavisa. Jeg syntes selvfølgelig det var stor stas ...

Dessverre så har jeg ingenting av alt det andre jeg skrev som ung i dag, det forsvant da jeg måtte flytte hjemmefra. Denne kladdeboka er alt som er igjen fra den tiden jeg som ung skrev daglig, og var helt sikker på at jeg en dag skulle bli forfatter. Den er faktisk en av de få tingene jeg har fra jeg var liten, overhode.

Men hvem sendte konvolutten?

Jeg har dessverre kastet selve konvolutten, slik at jeg ikke vet datoen den ble sendt. Men jeg husker at adressen min var full av overstrykninger, jeg hadde byttet adresse sikkert femten ganger siden jeg flyttet fra Asker som tolvåring, dvs. rundt 1975.

Kladdebok III

Jeg antar det var en lærer eller en kontormedarbeider som fant den? Plukket den opp og kanskje vurderte å kaste den?

Men som heldigvis allikevel så en slags verdi i den. ikke akkurat Nobelprisvinnende krimhistorien, men i hvert fall nok verdi til å putte den i en konvolutt og spandere portoen. Hvor lang tid den hadde brukt i posten, vet jeg ikke, men jeg fikk den cirka 25 år etter at historien ble skrevet. Den kan ha ligget veldig lenge og støvet ned på Borgen skole før den ble sendt. Eller den kan ha brukt to tiår på veien, stadig sendt fra adresse til adresse, kanskje glemt og gjemt i en postsekk eller et bakrom på et eller annet postkontor.

Uansett, i dag er den hos meg, trygt oppbevart. En gulnet kladdebok til kanskje sju kroner. Tettskrevet med blokkbokstaver, til og med permen er tatt i bruk. Og jeg skulle så gjerne visst hvem som sendte den til meg!

myriam i dag

Mye takket være den kladdeboken fikk jeg det sparket som skulle til for at jeg begynte å skrive igjen. Noe som førte til at jeg debuterte på Gyldendal i 2007 med ungdomsboken «Cyprianus». To år etter kom boken «Mickel i mål». Deretter ytterligere to bøker, før jeg før påske i år krimdebuterte med «Lille Linerle». På grunn av den kladdeboken, som gjorde at jeg igjen begynte å skrive, startet jeg også nettsiden Litteraturivestfold.no, en nettside om nettopp litteraturen i Vestfold. Senere førte det til at jeg startet eget forlag, det som i dag heter Forlagshuset i Vestfold og gir ut cirka femti bøker i året. Mange av dem skrevet av debutanter, ferske forfattere som får oppfylt den samme drømmen som jeg selv gjorde da min første bok kom ut. Det ene valget tok det andre, og i dag dreier arbeidslivet - og mye av fritiden min - seg om litteratur.. Alt på grunn av en gulnet, tettskrevet kladdebok ...

kladdebok II

Men hvem sendte den til meg?

Jeg sendte en forespørsel til Borgen skole rett etter at jeg mottok boken, men fikk aldri svar derfra. Derfor regner jeg med at avsenderen ikke jobber der lenger, kanskje vedkommende har skiftet jobb eller har gått av med pensjon? Men kanskje den som engang sendte den leser dette?  Eller kanskje noen av de som jobbet på Borgen skole da den ble sendt - en eller annen gang mellom 1975 og 2002 - husker noe?

Slik så jeg ut den gangen.

Hvis du bor i Asker, eller kjenner noen som jobber eller har jobbet på Borgen skole? Del gjerne dette!

Husker du noe om kladdeboken, føljetongen i skoleavisa, meg? Noe annet som kan være et spor? Ta kontakt, så kanskje det går an å finne ut hvem den omtenksomme personen er!

***

Jeg vil så gjerne få takke den personen!

 

***

 

#lillelinerle. #borgenskole, #kladdebok, #livsvalg

 

 

 

 

 

4 kommentarer

stavangerinmyheart

13.08.2017 kl.12:41

Håper du finner personen:))) Hørtes ut som du har opplevd litt av hvert..... ble litt nysgjerrig kjente jeg:)) Ønsker deg en flott dag.

Myriam

13.08.2017 kl.20:44

stavangerinmyheart: Tusen takk, en fin kveld og snart ny uke til deg også:-)

maiken

13.08.2017 kl.16:19

Spennende historie, håper du finner ut.

Ja, livets tilfeldigheter kan man både smile av og dvele litt ved. Lurer av og til på om det er mer enn tilfeldigheter....:)

Myriam

13.08.2017 kl.20:41

maiken: ja, jeg håper også at jeg finner vedkommende. Det hadde vært så hyggelig å få sagt takk:-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits