Har du planer om å pusse opp kjøkkenet?

Dersom du går med planer om å pusse opp kjøkkenet, er du langt fra alene.  Nesten halvparten av alle nordmenn vurderer nemlig å pusse opp hele, eller  deler av kjøkkenet i løpet av de neste fem årene. Det finnes utallige forskjellige kjøkkenløsninger å velge mellom, men akkurat  nå er det rene, glatte flater og gjerne blanke flater som er mest populære.  Kjøkkenet skal være lett å rengjøre og pent å se på, samtidig skal det være  praktisk i bruk.

2529157089_3669325a

Kari-Mette Astrup på Torstrand har nylig pusset opp kjøkkenet. Kjøkkenet er  ikke mer enn ca. 12. km. stort, men hun har allikevel fått plass til alt hun  ønsket seg, inklusive et dobbelt stålpusset kjøleskap med isbitmaskin.

3954882001_3667290a

- Vi valgte et Ikea-kjøkken, forteller hun.- Det hadde akkurat vunnet en dansk test, og vi synes det var både pent og  praktisk. Og så skadet det jo ikke at det var ganske gunstig i pris. Dermed  fikk jeg råd til akkurat det kjøleskapet jeg ønsket meg.

3556104193_3667287a

Huset på Torstrand er opprinnelig bygget i 1911, og kjøkkenet har vært  igjennom mange runder med oppussing siden den tid. Under den siste runden  skrapte de fram den opprinnelige murveggen.

3823419871_3667284a

- Jeg synes det er litt morsomt, den rødbrune mursteinen er en fin kontrast til  alt det blanke og nye.

3301304029_3667271a

Over ovnen har hun valgt glassplater som beskytter veggene mot sprut og os.  Pleksiglasset er dobbelt, og hun har selv malt den fargerike tegningen  imellom de to platene.

3655264960_3667292a-

- Jeg ville ha noe muntert, sier hun. Dessuten er det enkelt på skifte dersom  jeg ønsker forandring. Jeg er i det hele tatt godt fornøyd med oppussingen.  Kjøkkenet vårt er riktignok ikke så stort, men det er blitt både funksjonelt  og hyggelig.

4191282413_3667272a

At kjøkkenet også skal være hyggelig er viktig for de fleste. Undersøkelser  viser at etter stuen er kjøkkenet det rommet nordmenn føler seg mest hjemme  i.

En av seks trives faktisk bedre på kjøkkenet, enn det de gjør i stuen. Og enten man befinner seg på hos Kari-Mette på Torstrand, eller mer utpå landet, som på dette bilde fra Halle gård: De fleste ønsker seg et hvitt kjøkken.

3570581493_3667270a

På Ringdal finner vi et annet kjøkken, også dette helt nyoppusset. Og hvitt. Her har  eierne valgt et  høyglans Norema-kjøkken, og i motsetning til i huset  på Torstrand har de ikke vært nødt til å ta hensyn til plassen. Det er  derfor blitt plass til både et dobbelt Polar kjøleskap og en praktisk  kjøkkenøy med ekstravask midt på gulvet. Kjøkkenet har dermed to vasker,  slik at oppvasksone og matlagingsone er atskilt.

3972642047_3667288a

På veggene er det også her valgt glassplater framfor fliser, og på  kjøkkenbenkene er det solide Larvikittplater, som er levert av Hinberg  Steinindustri.

3888046802_3667283a

Hvitevarene kommer fra AEG, og stekeplaten er en  induksjonstopp, som har den fordelen at temperaturen er lett å regulere, den  blir lynraskt varm og er lett å rengjøre. Motoren til den stålkledde ventilatoren over ovnen, har de plassert på loftet  slik at de slipper støy.

3336686558_3667279a

Tips til valg av riktig glassplate:

Flere bedrifter selger glassplater til kjøkkenet, med mange motiver og i den  størrelsen du ønsker. Ønsker man noe helt personlig kan man male platene  selv, og siden platene er doble, går det også an å legge gamle fotografier,  tørkede blomster, eller andre minner imellom platene. Det finnes flere typer glass å velge mellom:

- Pleksiglass er et rimelig alternativ, men kan tiltrekke seg mye støv og fort  bli ripete.

-Trådglass kan være pent, men man risikerer at det sprekker hvis det monteres  over ovnen.

-Herdet glass tåler varme, og er derfor et godt, men ganske kostbart,  alternativ.

3720730576_3667282a

Velg riktig benkeplate

Det finnes mange forskjellige benkeplater å velge imellom, både når det  gjelder kvalitet, pris og slitestyrke.

- Skal kjøkkenet tåle virkelig røft bruk, er stål det eneste som gjelder, men  det kan ofte virke litt institusjonspreget.

- Laminatplater finnes i forskjellige utførelser og har den fordelen av at det  er helt vedlikeholdsfritt.

- Heltreplater har en varm og levende overflate og er slitesterkt, men krever  vedlikehold for å holde seg pene.

- Granitt og Larvikitt gir et stilrent og eksklusivt inntrykk, og krever lite  vedlikehold.

- Marmor finnes i mange farger og mønstre, men er lite motstandsdyktig mot  riper og krever jevnlig vedlikehold.

- Kompositt er et syntetisk materiale som finnes i mange farger og mønstre.  Det variere hvor sterkt det er mot riper, men komposittplater krever  generelt lite vedlikehold.

3352934146_3667295a

Ventilator

Det finnes mange stilige ventilatorer i handelen, både som fritthengende,  veggmonterte eller hjørnemodeller. Det man bør tenke på foruten design, er  at ventilatoren bør være enkel å betjene, stillegående og effektiv.

Vil man ha en virkelig stillegående ventilator, kan man velge ekstern motor,  som plasseres på lof eller tak. Dersom man velger en en vanlig innebygd  motor kobles viften til et ventilasjonsrør som fører ut i det fri, eller  luften renses via et kullfilter. Dette kullfilteret må skiftes regelmessig.

3723610061_3667273a

Maskiner og hvitevarer

Her er det nesten bare fantasien og lommeboken som setter grenser. Dampovn?  Mikrobølgeovn? Stekeovn? Tallerkenvarmer? Bakemaskin? Innebygd kaffemaskin?  Kjøleskap med eller uten isbitmaskin, dobbelt eller enkelt? Stekeovn med  gass, keramisk topp eller induksjonstopp?

Her finnes det ingen standardsvar, det viktigste er å tenke nøye igjennom hva  man virkelig trenger og ønsker. Men hvis man ønsker å ha det lettvint, kan  det uansett være lurt å plassere oppvaskmaskin og stekeovn høyt på veggen.

Lykke til!

2 kommentarer

kaja

12.08.2017 kl.20:00

Dette kjøkkenet be veldig fint, mange gode tips :)

Myriam

12.08.2017 kl.22:54

kaja: Takk:-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits