Når trollene kommer fram i lyset ... Det er ikke vakkert ...

Jeg skrev et innlegg i går om rasisme, under tittelen: "Hva er det som feiler oss? Når ble det greit å være rasist?" 

Etterpå har jeg fått en rekke kommentar og henvendelser som går på at jeg har misforstått helt. De skriver at det  ikke handler om rasisme, ment er en sunn skepsis til Islam. Du kan gjerne kikke her og dømme selv. Men nylig kom bloggeren Sophie Elise med en sang. Den kan man selvfølgelig mene hva man vil om, og det er det også mange som gjør. Jostein "Grand Prix" Pedersen har f.eks slaktet sangen i så voldsomme ordelag at jeg ikke engang vil gjengi det her.

Selv synes jeg slett ikke sangen er så ille, selv om rytmene nok fenget meg mer enn teksten. Jeg er nok heller neppe helt i målgruppen ...

Sophie Elise forteller til VG at sangen er inspirert av en tidligere forelskelse og handler om at man må ha kontroll over seg selv. Hun har selv skrevet låta, og står også for vokalen. Hun er sikkert stolt av det hun gjør, og det har hun grunn til. Hun er ei jente som har fått til mer enn mange andre unge drømmer om.

Allikevel - selv om jeg liker at jenter lykkes - så hadde jeg nok ikke helt sett for meg at jeg skulle ende opp med å skrive blogginnlegg som forkjemper for Sophie Elise. Jeg er - som tidligere sagt - neppe helt i målgruppen hennes. Men nå er jeg så rystet at jeg allikevel ikke greier å la være. For uansett hva man mener om unge og blonde rosabloggere, så snakker vi om ei ung jente på bare 23 år. Og ikke minst, vi snakker om et menneske. 

Eller faktisk to mennesker. For i tillegg til sangen, så har hun laget en video, sammen med Kingsford Siayor, en ung, mørkhudet mann. Og denne saken gjelder først og fremst ham.

Jeg syntes ikke videoen av de to unge er det minste sjokkerende, vi er i 2017 og jeg mener faktisk å ha sett mange lignende videoer før. Der mannlige artister agerer sammen med jenter - ofte halvparten som gamle som dem - jenter med mange forskjellige hudfarger. Videoen til Sophie Elise er i tillegg ganske vakker, med to pene mennesker i fin natur. Ikke er den spesielt "utfordrende" heller, Madonna kom med videoer for flere tiår siden som var langt med "grensesprengende" enn denne.

Så hvorfor går kommentarfeltet av skaftet under akkurat denne videoen?

Er det misunnelse fordi Sophie Elise er ung og pen og vellykket? Er hun for blond? Er Kingsford for kjekk? Er han for sort? En kombinasjon av alt?

Kom i hvert fall ikke å fortell meg at dette ikke er renspikka rasisme!

Du finner et lite utdrag av kommentarene under. Der har jeg fjernet de som ikke omhandler rase, de som "bare" går på hvor fæl og ekkel og horete hun er. I tillegg har jeg beskyttet rasistene mot seg selv. Mange av dem skriver under fullt navn, men jeg har fjernet navn og bilde.

Hva er det som feiler folk, hvordan kan de føle at det er ok å uttale seg slik mot andre?

(De som orker, kan klikke her, for å få med seg noen hundre - tusen? - til ...)

***

- race mixers will be the first in line in the day of the rope

***

- fuck your degenerate race mixing propaganda

***

- Why are Scandi women so intent on throwing away and destroying their genes? No more blonde hair, no more blue eyes. Just brown skinned, brown haired, brown eyed mixed African children, is this what these women want?

***

- why would you touch a monkey

***

-  You're a filthy slut, and your jew producer trying to support race mixing, it's clearly racist, many such cases!

***

- apekatta høre ikkje heime i norsk natur

***

- fy for fanden! Hjem til ongobongo land!

***

- Norwegian women are next into the gas chamber. Hitler was right. Himmler was right. Everyone was right. We need to end Western civilisation and start again.

***

- Hva i helvete er dette for noe dritt!? For noe oppgulp av en musikkvideo. Det å ha sex med dyr er faen meg ikke greit. Håper youtube blokkerer dette for dyrevoldtekt for dette har ingenting på youtube og nettet å gjøre.

***

- Don't touch the untermensch!

***

- you did not like to touch this nigger but you got paid for it so YOU ARE A WHORE and it's your fucking right to be one but it is also my right to not even piss on you when you're literally burning .... so girls out there if you only once touch a nigger make sure nobody knows because many good white man think like me actually all good white man! Once you go black you never go back BECAUSE WE DON'T WANT YOU anymore monkey fucker

***

- Traitors will hange first on the day of the rope!

***

 

Jeg orket ikke å lese igjennom flere, men moderatoren på You Tube har allerede fjernet over 200 kommentarer. Allikevel strømmer  det stadig på.

Jeg skammer meg på disse menneskenes vegne. Jeg synes synd på den sorte mannen på videoen som får gjennomgå så ufortjent. Jeg synes synd på alle mørkhudede som møter slike holdninger, enten de er innvandrere, norskfødte eller adopterte.

Og jeg sender varme tanker til Sophie Elise, som orker å stå i noe slikt.

Hun er steintøff!

Disse andre?  Jeg blir uvel. Jeg blir kvalm. Jeg har rett og slett ikke dekkende ord ...

 

***

#sophieelise, #youtube, #rasisme, #allyourfriends, #josteinpedersen

35 kommentarer

Aylar Von Kuklinski

07.08.2017 kl.14:26

Æh, som min bror sa for noen dager siden når vi snakket litt om de "folka" som hadde skrevet hatkommentarer på Twitter-siden til Ed Sheeran etter at han så vidt det var gjestet Game of Thrones: Det er så jækla mange dumme folk på internett.

Håper det snart kan bli gjort noe så flere tenker seg mer om før de legger igjen slike kommentarer som du henviser til her. For å skrive sånne idiotiske og hatske ting som at "apekatta høre ikkje heime i norsk natur" burde ikke være lov uten at det ville komme noen følger etterpå for han eller hun som skriver sånne ting.

Myriam

07.08.2017 kl.14:32

Aylar Von Kuklinski:
Det er rett og slett helt forjæ ... Jeg ville ALDRI noensinne omtalt medmennesker slik, allikevel skammer jeg meg. Det skule ikke være lov, og det ER ikke lov. Men hva hjelper egentlig det, når det fremdeles sitter en mengde mennesker der ute og tenker sånt?

Bjørn

07.08.2017 kl.14:42

Jeg likte Lille linerle, og jaggu liker jeg bloggen din også!

Flott med mennesker med sterke meninger og bein i nesa.

Vår kjære sønn har forøvrig en farget kjæreste, og senest nå i ferien hadde hun ubehagelige opplevelser, noe hun har i hverdagen i Oslo også.

Jeg er så stolt av sønnen vår, og de er et flott par!

Kan ikke annet enn å bli oppgitt over slike kommentarer. Jeg gremmes.

Myriam

07.08.2017 kl.14:54

Bjørn: Jeg blir rett og slett skamfull. Og trist. Og jeg bruker verken slike ord, mottar slike ord, og er verken berømt eller farget. Så når jeg føler det slik, hvor ille må det ikke være for de som virkelig blir rammet? :-(

fabelastisk

07.08.2017 kl.14:55

Det er helt utrolig hva folk får til å lire av seg når de sitter bak en dataskjerm. Det skulle vært umulig å poste slike ting under anonyme nick. Tving dem til å poste med fullt navn, da hadde mye av dette forsvunnet. Det er stygt, dette kommentarfeltet. STYGT!

Myriam

07.08.2017 kl.15:04

fabelastisk: Mange av dem HAR publisert under fullt navn. Med bilde. Det er jeg som har beskyttet idiotene ...

frodith

07.08.2017 kl.15:40

En ting er at disse folka går rundt med sånne tanker inni hodene sine, men at de sprer gørr og hat, til unge og andre er helt grusomt. Håper folk flest klarer å tenke at disse som sitter og slenger sånn dritt faktisk selv sliter med noe..Flott innlegg igjen <3

Myriam

07.08.2017 kl.15:43

frodith: Ja det er ille. Tenkt deg all dritten de antagelig møter, alle mørkhudede. Og det gjelder ganske sikkert både de som er født her, adoptert eller innvandret. Det er nitrist.

S

07.08.2017 kl.17:47

Jeg så kommentarene nå selv på videon...hvor i all verden kom disse folka ifra? Skjer dette ofte på nett med rasismekommentarer?? Hva i helv...har det med selve videon å gjøre uansett; selvom 'fuck all your friends' greia o musikken i seg sjøl ekke min kopp te. Men må si er overraska faktisk...detta var meget spesielt; meget - positivt er vell at detta kommer nok til å bli tatt opp av media o blir lagt lys o fokus på...men what the hell...

Myriam

07.08.2017 kl.17:51

S: Jeg skulle ønske at jeg kunne si at de kommer dypt nede fra kloakken et sted. men antagelig kommer de dessverre fra et naborom nær både deg og meg...

Øyvind

07.08.2017 kl.18:56

Motbydelige mennesker. De e tøffe når de kan være anonyme eller lukke seg inne i lukkede forum.

Skjønt, nå i det siste har de jo dukket opp oftere og oftere i "vanlige" kommentarfelt óg.

Myriam

07.08.2017 kl.19:23

Øyvind: De fleste her kommenterte med navn og bilde. Det er - ironisk nok - jeg som har beskyttet dem ved å fjerne det...

Toril

07.08.2017 kl.19:13

Huff :( Stakkars jente :( Jeg trodde vi hadde kommet lengre i 2017. Slikt er motbydelig oppførsel, og der sitter det mennesker ved PC'ene sine og hamrer løs med hatkommentarer :( Det er så trist som det går an å bli :(

Jeg kjenner jeg blir kjempesint når jeg tenker over hva folk skriver på nettet av hat- og rasistiske kommentarer!

Ønsker deg en kjempefin mandagskveld, og ei kjempefin og god uke :)

Hilsen Toril

Myriam

07.08.2017 kl.19:23

Toril: Ja, det er forferdelig trist.

Jane

07.08.2017 kl.19:39

uff.... stakkars mann!!! vi er da alle mennesker med følelser samme om vi er hvite,brune,røde eller gule.... får helt vondt i hjertet av alle de hatkommentarene jeg;( Att noen kan få seg til å skrive så mye stygt bare pga en hudfarge!!!!

Myriam

07.08.2017 kl.21:13

Jane: Ja, det er ille :-(

07.08.2017 kl.22:30

Leser overalt at folk er sjokkert og overrasket at vi ikke har kommet lengre fordi vi er i 2017. Det er naivt. Det blir verre, og det kommer til å bli ekstremt mye verre, før det blir bedre. Årsaken til så mye ondt og vondt i verden er fordi mennesker ikke elsker seg selv. De vet ikke hvordan, fordi de ikke er blitt lært det. Istedenfor forblir de aller fleste i komfortsonen sin med alt det negative som ruger innvendig i dem, og tar det utover andre med hat, fordommer og ignoranse. Alt basert på det forholdet de har med seg selv. "How you treat other people says a lot about you" - no shit...

Myriam

07.08.2017 kl.23:35

Anonym: Jeg synes uansett det er usmakelig.

Chris

08.08.2017 kl.08:22

Det finnes haugevis av norske/utenlandske musikk videoer og filmer med mennesker av alle slags ulike etnisiteter og farger. Selvfølgelig er det et klart mindretall som responserer med slike primitive lavmål og ad hominem, men majoriteten er stort sett likegyldige til hudfargen til artistene eller skuespillerne. Så hvorfor reagerer samtlige på akkurat denne videoen? Og hvorfor skriver alle disse rasistene på engelsk når en etter å ha gått inn på deres YouTube profil ser tydelig at vedkommende faktisk er norsk? De er så stusselige disse gamle grisene av noen nettroll

Myriam

08.08.2017 kl.08:34

Chris: Ja, jeg trodde ikke dette var sjokkerende overhode. Så det har nok like mye med Sophie Elise å gjøre, noen må tydeligvis elske å hate henne. Stygt er det uansett.

Tom Kristoffersen

08.08.2017 kl.08:55

Hadde hun ikke orket hadde hun ikke generert pengene som hun tjener på dette. Synd at så

mange tror på dette skuespillet hennes og lar pengene gå rett inn på kontoen hennes.

Myriam

08.08.2017 kl.09:05

Tom Kristoffersen: For meg er det helt greit at hun tjener penger på det. men jeg synes ikke evt misunnelse - eller andre grunner til at man ikke liker henne eller musikken hennes- forsvarer noe i nærheten av det som finnes i kommentarfeltet under den videoen.

oppoveriegettempo

08.08.2017 kl.09:46

"No more blonde hair and blue eyes"....Eg er født i Noreg, har "heilnorske" foreldre. Eg har brunt hår og brune auger. Teoretisk sett så er jo eg ikkje av kvit arisk rase heller då..

Det var sett på spissen.

Dobbeltmoralen er jo at mange reiser til syden for å bli brun. "Brun & blid" heiter det også.

Folk må slutte å tenke så gammaldags...

Myriam

08.08.2017 kl.10:13

oppoveriegettempo: Hvis vi går langt nok tilbake, så er vi nok ikke så helhvite, de fleste av oss...

Dolly

08.08.2017 kl.10:42

Sophie Elise er steintøff, hadde aldri trodd jeg skulle si det. Men hun imponerer meg.

I dette landet er misunnelsen sterkere enn seksualdriften.

At det er så ufattelig mye rasisme (og dumhet) i dette landet i tillegg, er trist og skremmende.

Myriam

08.08.2017 kl.11:13

Dolly: Ja, det er veldig trist.

Line Møller

08.08.2017 kl.10:59

Takk for at du har gitt en stemme til de som ikke kan forsvare seg selv, Myriam. Selvsagt er det flott at du forsvarer Sophie Elise, og hun trenger virkelig at mange står opp for henne. Hun er tøff, og det er faktisk du også.

Så ja, jeg setter pris på at du forsvarer og bryr deg om henne når hun blir behandlet på denne grusomme måten. Men jeg syntes faktisk mer synd på den mørke mannen i videoen... og alle de andre mørke her i landet, som blir utsatt for disse rasistene, som blir utsatt for rasistiske angrep både verbalt og fysisk hele tiden. De trenger andres stemmer for å tale sin sak... for å bli hørt. Rasistene blir beskyttet hele tiden. De blir ikke engang kalt rasister i media lenger. De blir kalt innvandringskritiske, islamkritiske mm. Det er skremmende, for dette er med på å tøye strikken for hva som er akseptabelt, hva som er stueren oppførsel mot mennesker som ofte er i en ekstrem sårbar og vanskelig situasjon.

Vel, nå snakket jeg meg litt ut av det jeg skulle si, men denne utviklingen er virkelig skremmende. Jeg forstår ikke hva som skjer med folk. Hvordan kan de se seg selv i øynene etter å oppført seg slikt mot et annet menneske? Hvilket samfunn er vi i ferd med å bli? Forstår de ikke at det er de som ødelegger det? Ingen andre.

Myriam

08.08.2017 kl.11:13

Line Møller: Ja, jeg er helt enig med deg, og jeg skriver jo også det nederst i innlegget. Det her rammer jo alle mørkhudede, være seg innvandrere eller adopterte eller folk som er født her. Rasistene ser bare fargen.

synskepeggy

08.08.2017 kl.14:31

Hatkommentarer er en ting - og fullstendig forkastelig,når det kommer til denne toppbloggeren så tviler jeg ikke på at vedkommende har en plan....

Vedkommende får jo bla.reklamert og promotert seg selv for titalls millioner - helt gratis.....

Toppbloggeren har flere ganger blitt temmelig avslørt,for meg så fremstår vedkommende (ofte) både kynisk og beregnende,og hvem vet,vedkommende har vel et kobbel med "kapable assistenter" rundt seg....

Svært mange profilerte mediasaker har vist seg å være rein spekulasjon,har gitt seg ut for å være en ting med en hensikt,men så viser det seg at det er noe helt annet,flere ganger har det vist seg at den egentlige hensikten har funket som bare det,til og med A-kjendiser har kastet seg på bedraget.

Nå påstår ikke jeg at denne toppbloggeren er så kynisk,men på en annen side,hvorfor ikke,man beveger seg i div.miljøer der sånt er "vanlig" og alle lever som man lærer....

Men,når det kommer til mobbing,hets og rasisme,der er jeg enig med alle som tar sterk avstand.

Hilsen synskepeggy.

Myriam

08.08.2017 kl.14:43

synskepeggy: det var de stygge kommentarene som var grunnen til blogginnlegget mitt. Når det gjelder Sophie Elise ellers så kjenner jeg henne ikke. Men jeg heier på damer som får det til. og tenker vel SE har fått til det hun har ønsket. (Og uansett om hun måtte være kynisk eller ikke, så synes jeg ingen fortjener slikt oppgulp.)

synskepeggy

08.08.2017 kl.14:47

Jeg må også få med at det ikke er så veldig lenge siden en annen toppblogger fikk uante mengder med rampelys da vedkommende påsto at hatkommentarer og annen elendighet haglet inn på bloggen,seinere blei jo den bløffen avslørt......

Når det gjelder den toppbloggeren som er nevnt her så syns jeg det er litt "over the top" fokus på hatkommentarer til at det virker helt troverdig for meg......

Kan jo være at både den mørke og den lyse har fått det akkurat som de vil og at de begge ler seg ihjel hele veien til banken.

Hilsen synskepeggy.

Myriam

08.08.2017 kl.15:10

synskepeggy: Det kan selvfølgelig hende du har rett, det er nesten så jeg håper det. For hvis jeg må velge mellom noen utspekulerte bloggere, kontra en voldsom rekke særdeles grove rasister, så velger jeg det første.

Stemmefiskene

23.08.2017 kl.11:13

...jeg er helt imot rasisme, bare så det er sagt.

Har du noen tanker om hvorfor "alle kommentarene" er skrevet på engelsk?

...trodde de tanketomme rasistene her på berget skrev på norsk (med innslag av dysleksi og slikt)...men jeg har tatt feil før :-)

Myriam

23.08.2017 kl.13:14

Stemmefiskene: Det var mange norske også, jeg har bare tatt med et lite utvalg. Men så jo at flere av de som skrev på engelsk var norske brukere.

Stemmefiskene

24.08.2017 kl.10:57

Takk for svar, Myriam, det settes pris på.

Fint om du som sitter på datagrunnlaget kan legge ut det siden det ingen andre har/vil publisere det...så får vi det svart på hvitt.

(ps: trenger ikke legge ut selve innholdet/kommentarene; kun antall brukere sortert på tilhørighet etc. som du sitter på)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits