Hva er det som feiler oss? Når ble det greit å være rasist?

Jeg fant for noen dager siden et innlegg fra Facebooksiden "Fedrelandets viktigst" som jeg delte. Et bilde av buss-seter, som ble feiltolket som damer i Burka. De fleste så både humoren og sykdommen i kommentarfeltet på Facebooksiden, men innlegget ga meg også mange sinte tilbakemeldinger, fra folk som kalte meg naiv og idiot, og som tydeligvis mente at kommentarene var på sin plass. Allikevel regnet de ikke seg selv som rasister, det kunne jo  ha vært damer i burka. Og alle burkakledde damer er tydeligvis potensielle terrorister. I hvert fall i følge en del av "Fedrelandets viktigst"-tilhengerne. 

Jeg må dog innrømme at jeg ikke er spesielt sjarmert av burkaer selv heller. Jeg blir riktignok ikke skremt, men også for meg er det fremmed og rart. Men hvordan kan man kommentere slik som i denne Facebookposten, og samtidig hevde at "Jeg er ikke rasist, men ..."? Hva legger man da i det å være rasist?

Og "Fedrelandets venner" er ikke alene om å se den "muslimske fare" overalt. For ikke lenge siden var det en mann som kjørte ned en rekke mennesker utenfor Finsbury-moskeen i London. Flere medier, deriblant document.no, valgte å kalle et hevnangrep, selv om de som ble rammet aldri hadde gjort sjåføren noe galt.  For meg er det derfor uklart hvordan utrykket "hevn" passer inn, - med mindre vi aksepterer at det er riktig å straffe hele grupper eller folk utfra handlinger andre med samme hudfarge har gjort tidligere. Nå kan jeg ikke rasismeparagrafene utenat, men jeg kan ikke skjønne annet enn at vi nærmer oss... ?

De fleste på de forskjellige mer eller mindre brune sidene på facebook, har svært sterke ord å komme med når en muslim har begått terror. Og selv om jeg nok sjelden ville valgt de samme ordene som dem, så forstår jeg sinnet deres. Terror opprører meg også. All terror. Men hva skjer når terroren, som her, slår andre veien? Da tar vel de sinte avstand fra den også? Vel... Mange av dem gjør ikke det. Isteden florerer det med slike: 

"Øye for øye"

"Karma"

"Payback time"

"man kan jo fa*n ikke se hvem av dem som er terrorist eller ikke,"

"I kveld blir det champagne"

Mange slike ...


På Document.no har de heldigvis redigert bort de verste kommentarene. Men også her er det en gjennomgående "trend".

"Det som skjedde er synd, men ..." 

Veldig få ytrer noen medlidenhet med den døde og de skadede, nesten alle mener at dette er en forståelig reaksjon på tidligere terrorangrep begått av muslimer. En del prøver å benekte fakta i hendelsen, de mener at sjåføren sikkert allikevel var en muslim, eller i det minste selv personlig har noe å hevne. Det som gjennomsyrer hele kommentarfeltet er uansett klart:

Dette er noe muslimene må regne med, de fortjener ikke bedre...

( Ingen kommer f.eks på tanken å nevne at det er synd at mennesker som kanskje har rømt fra sine hjemland nettopp for å komme bort fra terror og bomber, nå blir offer for det samme i England. Tvert imot, skyldig eller totalt uskyldig, det å være muslim er straffeberettiget i seg selv.)

Sylvi Listhaug var nylig taler på en konferanse MOT terror i Sarpsborg i Østfold. Der var flere enn 500 ungdommer fra hele Europa var samlet til anti-jihadistisk konferanse. Konferansen åpnet med en pressekonferanse der innvandrings- og integreringsministeren valgte å gå til angrep på hovedtaleren deres, Tahir ul Qadri, en pakistansk tidligere jusprofessor som nå bor i Canada. Han er grunnleggeren av Minaj-ul-Quran, som regnes seg selv som en moderat og progressiv retning innen islam, og han er bl.a. kjent for å ha utstedt et fatwa mot terrorisme.

Listhaug var opptatt av å vite hva professoren mener om æresdrap og steining, blasfemi og om islamske lover burde settes over vestlige lover, og jeg forstår skepsisen hennes. Tahir ul Qadri har flere ganger tidligere ytret at han er for dødstraff for de som fornærmer profeten og har åpent skrevet i flere bøker at islamsk lov er overlegen vestlige lover. Spørsmålene Listhaugs stilte var som sådanne helt legitime spørsmål, selv om jeg nok tenker at det ved denne anledningen hadde vært klokere med dialog enn fordømmelse. Sylvi og arrangørene av konferansen burde jo ha felles interesser, men for en statsråd på stemmefiske var det antagelig mer taktisk å gå til angrep.

( Var hun forresten der som FRP-er eller som integreringsminister? Jeg har litt problemer med å skille de to Sylviene, og synes det kan virke som om Sylvi selv også har det til tider ....

Uansett, en forsterkning av fiendebildet er nok mer populært blant Sylvis tilhengere, enn et forsøk på å finne fram til en felles plattform ville vært. Det er muligens en grunn til at Amerika har en tendens til å havne i krig når populæriteten til presidentkandidaten daler, ingenting er så samlende som en felles fiende...

Tahir ul Qadri valgte å overhøre Listhaugs spørsmål, han svarte ikke. Jeg tenker at noen ganger kan mangel på svar være svar nok, og jeg finner det ikke sympatisk. Listhaugs tilhengere har selvfølgelig utrykt høylytt begeistring for sin modige leder, både på Listhaugs egen offisielle side, og på sider som "Fedrelandets viktigst. Og jeg antar - mulig det er fordommer, arrester meg om jeg tar feil, at mange av de som befinner seg inne på "Fedrelandets viktigst", liker Sylvi Listhaug. Jeg antar at mange av dem kommer til å stemme FRP om en måned.

Så hvis man besøker siden deres, hva mener DE egentlig om æresdrap, steining og lignende avstraffingsmetoder? Hva tenker de om at muslimer ikke får lov til å gifte seg med kristne?  Hva mener de - "hennes egne" - om slikt som steining og æresdrap?

Svaret burde vel egentlig være enkelt, at det er slikt de tar klart og prinsipielt avstand fra.

Men nei....

Det kan faktisk virke som om mange av dem synes det er helt greit ...?

***

Selv om jeg mer enn misliker retorikken til Listahug og mener at den oppildner til slikt som dette, så skal jeg selvfølgelig ikke påstå at dette er uttalelser hun selv ville sagt seg enig i. Til det er hun for klok, hun vet akkurat hvor grensen går. Men tilhengerne hennes? Og antagelig mange andre ...?

Hva slags folk er vi i ferd med å bli?

Når vi - i stadig flere fora, på Facebook, i kommentarfeltene under avisartikler, over lunsjbordet - virkelig tenker at det er helt greit å gi uttrykk for slike meninger? At vi er de eneste verdige, at "de andre" - uansett hor uskyldige de måtte være, helst bør forsvinne, gjerne dø?

Jeg vemmes og jeg blir sint. Men mest av alt, blir jeg trist.

***

***

Tillegg:

For de som synes jeg overdriver, nettet er fullt av triste eksempler på hvordan vi synes det er helt greit å ytre oss i Norge i 2017. Stygge kommentarfelt som avisene velger å la stå, så selv om jeg personlig synes de er usmakelige, er de antagelig innenfor ytringsfriheten grenser...

Dette er en helt fersk sak som ble lagt ut av Aftenposten, en gladsak, om en innvandrer som har fått seg jobb etter bare to år i landet. En innvandrer som vil bidra, betale skatt, gi noe tilbake til samfunnet som har tatt imot ham. Et eksempel til etterfølgelse. Det burde vel også innvandringsmotstanderne synes er flott?

Men nei...

Dette er bare noen av kommentarene under innlegget, samlet inn få minutter etter at Aftenposten delte saken:

Hvilke holdninger har han feks til bestikkelser? Skjulte holdninger som han ikke tør å si... nei jeg er skeptisk... sorry! Hva blir det neste, juble for at "snille" muslimer blir sikkerhetsvakter på flyplasser?? Viser bare til London terroristens slektninger som hadde klart å få jobb på flyplassen. (Når klarer jeg sikkert å røre opp litt i den blodrøde venstregryta her...) Iraner med kun 2 år i Norge fikk jobb på Kongsberg våpenfabrikk, HURRA!!! #supernaiv

***

Det er fint og betryggende å lese at uansett så kommer den hvite norske mann i bakerste rekke i dagens samfunn.

***

Det er bare å komme til Norge,for alle som ikke er velkommen i eget land,etter to år får de jobb i politiet eller forsvaret,og blir automatisk norsk statsborger,det er ingen som sjekker hva de har gjort , før de kom til Norge.Mange som kommer kan være kriminelle,og gjort kriminelle handlinger i sitt hjem land,før de kom til Norge.Bare fortsett å være naive og lett lurte.og gi jobb til utenlendere,foran norske etniske arbeidstakere.som også trenger jobb,og blir tilside satt av myndighetene

***

Venstrevridde medier, putt muslimen i iniform, smink han, be ham om å smil og skriv fin overskrift. Gratulerer Norge. Neste blir muslimske politi!! Reklame! Farlig propaganda.

***

Med så mange trosfeller innenfor murene, vet han hva han skal se etter ?

***

Jammen da så......Da er det bare å åpne slusene . Allle migrantene er som du .
Tillat meg å knipe en tåre, i disse valgtider.....hulk snøft...

***

Mens unge Nordmenn blir nedprioritert, sykt land vi har.

***

Godt så får han se fengslet fra innsiden. Lykke til.

***

Er identiteten hans 100% klarlagt? Vi hører om mange som lyver på opprinnelsesland, alder og navn osv. Jeg ville ikke jublet før jeg viste mer. 2 år og han er sikkerhetsklarert! Hurra! Iraner som får jobb på Kongsberg våpenfabrikk. Hurra!!!

***

Osv. osv... :-(

 

 

#sylvilisthaug, #rasisme, #terror, #æredsdrap, #fedrelandetviktigst

 

 

 

 

12 kommentarer

Sessa Sparre

06.08.2017 kl.14:14

De blåbrune vindene som feier over vesten er skremmende. Når jeg leser folks kommentarer er det som jeg står på randen av en avgrunn og ser ned i helvetes dype mørke, og jeg kan ikke forstå hvordan vi skal finne tilbake til menneskeligheten igjen uten at noe svært tragisk må skje. Og er man ikke enig med denne bermen av hatere fra "livets harde skole", møter man en storm av latterliggjøring, utskjelling, trusler og hovmod. Hva søren har skjedd med mennesket?

Myriam

06.08.2017 kl.14:16

Sessa Sparre: Nei, jeg skjønner det heller ikke, Og det har skjedd så skremmende fort. Det gjør meg trist. Og redd.

frodith

06.08.2017 kl.16:21

Jeg har sagt det før og sier det igjen: Veldig glad du blogger Myriam. Skremmende og skummelt er det som skjer, det er ALDRI greit å fordømme hele grupper, uansett.. Hudfarge, legning, kjønn... En dritt er en dritt, i entall, uansett farge, kjønn, osv. Og det samme gjelder fine folk. Man må begynne å se individer, helt rart at folk ikke gjør det egentlig :-(

Myriam

06.08.2017 kl.16:33

frodith: Ja, jeg skjønner ikke tankegangen til de som kun ser hudfarge eller religion. Jeg trodde vi var kommet lenger :-(

Roar

07.08.2017 kl.04:17

Men ingenting av dette har noe med rasisme å gjøre. Islam er ingen rase.

Det har bare med sterk skepsis til islam å gjøre.

Å stemple islamkritikere som brune og rasister, er vel omtrent det samme som å stemple muslimer som gærninger og terrorister.

Egentlig vet jeg ikke hva som er verst.

Toleranse er det i hvertfall ikke.

Myriam

07.08.2017 kl.07:22

Roar: Nei, det har du rett i. At noen ønsker folk døde - eller enda verre; truer med drap - utelukkende fordi de har en annen religion eller hudfarge, det tolererer jeg ikke.

Lasse

07.08.2017 kl.14:44

folk truer og med drap fordi noen tok livet av en svane, og jeg tviler sterkt på at det er "brungrums" som har gjort det

Myriam

07.08.2017 kl.14:52

Lasse: Enda et eksempel på hvor elendig mange av oss oppfører oss på nett.

Misantrop

07.08.2017 kl.23:59

Mennesker er og må være rasistiske av natur.

Hvis du ikke setter Nordmenn foran alle andre så vil jeg ikke se på deg som Norsk lengre.

Da er du rett og slett en landssviker som spiller rett inn i hendene på eliten som pusher på med multikulturalisme for å drukne Europa

Hva er det som feiler det deg?

Når den neste store krigen i Europa oppstår takke være sånne som deg så håper jeg virkelig at du får smake litt på den deilige multikulturalismen du elsker

Myriam

08.08.2017 kl.00:03

Misantrop: Mennesker bør prøve å være menneskelige. Mot hverandre. Uansett hudfarge. Da slipper vi kanskje den neste store krigen du snakker om...

Tore Sandvik

09.08.2017 kl.09:54

En god og nødvendig artikkel Myriam. De kommentarene de siterer er tildels skremmende. Hva er det som skjer ? Tror jeg skal prøve å følge bloggen din.

Myriam

09.08.2017 kl.10:08

Tore Sandvik: Takk. Og selvfølgelig veldig hyggelig hvis du følger meg :-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits