Ferie tar knekken på hodet mitt!

Jeg ser ganske avslappet ut på bildet, gjør jeg ikke? På vei ut til en matbit, kanskje et par glass Sangria eller vin. Det er sommer, solen skinner og livet leker ... Vel.

BILDET JUGER!

I hvert fall litt. For selv om det ER deilig med sol og sommer, bak solbrillene er det kaos. Ikke typ ADHD riktignok, mer en type udiagnosert FIHK = den pene tolkningen er: ferie-i-hodet-kaos. For hva skal man egentlig gjøre når man har ferie? Kjenne på følelsene, liksom? Leve i nuet? Ligge på ryggen og nyte at solstrålene brenner i stykker huden?

Selv er jeg veldig glad i hverdager. Rutiner. Jobb. Og det er jo egentlig bra, for det er slike dager det er flest av. Jeg burde faktisk antagelig aldri ha ferie. Det er da jeg starter ting. Bøker, flere bøker, nettsiden Litteraturivestfold.no, forlaget Liv  Forlag, flere forlag... Og dette er bare noen få av alle de "gode ideene" som alle startet i en ferie. Og som deretter krever mer tid enn jeg har resten av året. Selv om jeg koser meg, så takler jeg rett og slett ikke ferie helt, den hjernen som vanligvis er fylt opp etter et stramt skjema, begynner å leve sitt eget liv. Får egne planer og ideer, planer som ofte virker mye bedre der og da, enn i ettertid ...

Men i år trodde jeg at jeg hadde kontrollen.

Sjekkliste

- Jeg skulle lese gjennom to manus for andre - ferdig.

- Jeg skulle lydsette noen små dikt - mest for gøy -  gjort

- Jeg skulle drikke akkurat passe med vin - gjort

- Jeg skulle bli brun - gjort

- Jeg skulle bare svare på akkurat de mailene som jeg måtte, og vente med de andre som prøvde å sabotere ferien. - gjort 

- Lese fire bøker. - 3 er lest.

- Flytte deler av den gamle Wordpressbloggen min over hit. - Gjort

- Viktigst: Jeg skulle skrive ferdig førsteutkastet til min neste bok, Stjernestøv. - Nesten gjort, kun sluttscenene mangler.

Det burde da være nok til å holde et stakkers hode i feriemodus et par ukers tid?

Men det er da det skjer ting. Mari - forbaskede Mari - den trasne ungen som jeg trodde var trygt plassert mellom boksidene i Lille Linerle, dukket opp igjen. Først som en liten gjesterolle i Stjernestøv, og jeg tenkte, at hm, okei da, det er ikke sikkert det er en så dårlig ide. Mange har jo sagt at det burde komme en oppfølger, slutten på Lille Linerle er jo ikke helt som slutter flest. Og jeg så hvordan det kunne gjøres, nærmest i noen bisetninger, en side eller tre. Hvis det var så viktig for henne å komme til ordet, så kanskje jeg skulle gi henne det? Skjønt jeg voktet meg vel for å gå inn i Maris hode igjen. Jeg liker meg ikke så veldig der, det er mørkt der inne, nesten farlig. Og nært. Derfor holdt jeg meg til etterforskeren, Håkon, kanskje min eneste helt normale romanperson. Han vet jo også hva som egentlig skjedde etter at Linerla tok slutt. Så jeg lot ham slippe Mari til. Litt. Så vidt. Under tvil.

DET SKULLE JEG  ALDRI HA GJORT!

For nå er hun tilbake. Inne i hodet mitt. Og sammen med henne, en hel bok. Med start, midt og slutt. Scenene ligger bare der og venter på å bli skrevet ut. Det kan bli en spennende bok. Deler av den vil bli en ganske "vanskelig å skrive" bok.  Men hvis jeg gjør jobben min, så kan det faktisk bli en ganske så bra krim. Ekkel. Annerledes. Dyp. Medrivende. Selvfølgelig mørk, det er jo jeg som eventuelt skal skrive den. Kanskje til og med en viktig bok ... 

På skissestadiet er det meste på plass. I natt var det i hodet mitt, i dag morges er det også på papiret. Stjernestøv ble midlertidig forskjøvet, den nye - tittelløses - rammer er på plass. Mari har vist meg veien.

MEN det er jo ikke slik planen var!

Jeg skulle skrive Stjernestøv ferdig. den skal ut neste høst.(Hører du Mari:  Den SKAL ut neste høst! ) Deretter så har jeg to krim-manus til som er skrevet mer enn halvveis og tre grundige skisser til andre krimbøker, pluss en nesten ferdigskrevet novellesamling. Jeg har til og med en seriemorder å stoppe! I tillegg har jeg en ungdomsgrøss som egentlig skulle vært ferdig i høst, men som allerede er satt på vent av Stjernestøv. Jeg TRENGER ikke flere ideer, ikke på lenge, ikke på flere år. Og når hun først skulle dukke opp, måtte hun vente til ferien var nesten over? Til jeg følte at jeg hadde kontroll, alt jeg hadde igjen å gjøre var å skrive noen få Stjernestøvsider og en brunfarge å intensivere? Hvis hun absolutt skulle trenge seg på, kunne hun ikke gjort det to uker tidligere?

Dessuten, og det er kanskje det som plager meg mest.  Jeg vet ikke om jeg orker en runde til med Mari, det var tøft nok sist, og jeg kjenner det, hun krever enda mer av meg denne gangen. Hun vil dypere, jeg er slett ikke sikker på om jeg vil inn der. ( De som har lest Lille Linerle vil skjønne hva jeg mener.)

OG, sier fornuften min, selv om tilbakemeldingene på Lille Linerle har vært fantastiske og både andre forfattere, anmeldere og bloggere har likt boken, så er salgstallene ganske beskjedne. Så hva er egentlig vitsen med å skrive en oppfølger til en bok som tross alt - ganske få har lest? Det er jo ingen grunn til å tro at bokhandlerkjedene - som ikke ville ta inn bok nummer en - skal være noe mer positive til oppfølgeren?

Så jeg er veldig i tvil. Om det meste, unntatt to ting.

- Mari er en forbasket trassen jente, hun har plaget meg i tretten år allerede, jeg VET at hun er vanskelig å bli kvitt.

- Og jeg MÅ slutte å ta ferie!

***

Og det er ikke bare hodet mitt som blir forvirret av ferie. I følge armbåndet jeg har rundt armen, har jeg nå en HVILEpuls på 77. Før jeg dro på ferie - da jeg var på jobb - var den nede i 65 ...

Hvordan er det det med dere? Er det flere som lider av FIHK, eller er jeg helt alene med kaoset mitt?

***


Dette er promovideoen som gir et ganske godt inntrykk av hva kriminalromanen min, Lille Linerle, handler om. Det er kanskje ikke så rart at jeg egentlig ikke vil inn dit en gang til?

***

#lillelinerle, #sommerferie, #stjernestøv

 

10 kommentarer

Kari-Mette Astrup

24.07.2017 kl.13:22

Kjenner meg igjen, men er langt ifra så produktiv i ferien som deg. Du trenger selvfølgelig ferie. Da skjer det jo alltid så mye spennende😊

Er spent på å lese mer om Mari, men venter i spenning på Stjernestøv. 👍☺ Fortsatt god ferie 😎

Kirsten

24.07.2017 kl.13:48

Jeg vil gjerne lese mer om Mari! Og jeg er veldig misunnerlig på aktiviteten din. Jeg er så lat at det går over til depresjon. Men et par uker til nå / så er jeg i sving igjen! God sommer.

Myriam

24.07.2017 kl.17:44

Kirsten: God sommer til deg også. Snart er det slutt på både latskap og depping:-)

Line Møller

24.07.2017 kl.18:39

Nå føler jeg meg kjempe slem, men jeg ble så glad for at Mari ikke lar deg være i fred. Jeg vil også ha mer... og alle de som har lånt boka mi, eller har lest den, sier at det MÅ jo komme en bok til. Så bare slipp kontrollen du, Myriam, og la Mari få det som hun vil ... en bok til :D Gleder meg! Og ja, jeg gleder meg til Stjernstøv også, for regner med at det er den om Stella :) Kos deg på ferie. Det her blir bra for OSS! :D

Hilde Isabella

24.07.2017 kl.18:58

For en produktiv og flink dame :-)

Viktig å tømme hodet innimellom også .-)

Unn deg en dag uten å gjøre noe..stress ned :-)

Myriam

24.07.2017 kl.23:44

Hilde Isabella: Takk:-) Og jeg føler egentlig ikke at jeg stresser og koser meg absolutt. Bortsett fra når det blir forventet at jeg skal ta heeeeelt fri;-)

Anita Ness

24.07.2017 kl.21:18

Det høres slitsomt ut, men vil Mari ut så vil hun vel det.. Interessant for oss lesere, men strevsomt for deg. Synd at bokhandlerne ikke skjønner det.

Unner deg en avslappende ferie, hva nå det er. Hagearbeid?

Myriam

24.07.2017 kl.23:45

Anita Ness: Nope, er i Spania, så hagearbeid er det lite av her. Til nød litt sparking i sanden og graving etter frukt i Sangriaen:-)

frodith

24.07.2017 kl.21:34

Jeg har jo ikke lest noen av bøkene dine, men er det ikke mulig å få solgt flere av nr 1? Jeg tenker når du HAR historien klar, så MÅ du vel skrive den, må du ikke? Kanskje 1-ern får føtter å gå på HVIS forlaget vil ha nummer 2? Jeg liker rutiner og sånt jeg også, liker hverdagene best på et vis. Man har vært godt med ferie også :-)

Myriam

24.07.2017 kl.23:47

frodith: Jeg har ikke gitt opp håpet, Linerla kom jo til påske, så den er ikke "utgammel." Ferie er absolutt deilig, så lenge jeg greier å holde kreativiteten litt i tømme... :-) Og jo. Jeg må nok det;-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits