Sorterer du bokhylla di alfabetisk? Eller etter farge? Eller er det fullt kaos?

Det finnes mange måter å sortere bokhylla på. Alfabetisk etter forfatter. Alfabetisk etter tittel. Sortert på tema. Da Ritva Fyhn-Pettersen skulle sortere bøkene i bokhylla i stua, valgte hun en litt utradisjonell løsning. hun sorterte bøkene etter farge. resultatet har blitt en bokhylle som også er blitt et vakkert blikkfang.

- Det var litt tøft å skille bøker som hører sammen, forteller Ritva. - Men jeg angrer ikke.

I en tid hvor mange leser e-bøker, foretrekker allikevel de fleste av oss best med å lese bøker på gamlemåten. Og selv om et lesebrett kan inneholde tusenvis av titler, er det allikevel noe spesielt med det å kunne omgi seg med bøker. Det å kunne se, lukte, holde og bla i dem, rent fysisk.

- Det her ble ikke noe ordentlig stue for meg, før jeg fikk bøkene på plass, forteller Ritva Fyhn-Pettersen og mønstrer den ene endeveggen i stua, som er fylt av bøker i alle regnbuens farger. - Jeg har hatt lyst til å gjøre det lenge, men det er først nå jeg har fått gjennomført det, forteller Ritva Fyhn-Pettersen. - Jeg prøvde først å la fargene følge regnbuen, men det ble litt kjedelig. Det fungerer bedre nå, selv om det var litt tøft å skille bøker som hørte sammen.

Ritva, som selv er forfatter av barneboken «Cornelia flytter i fosterhjem»,  forteller at hun i tillegg til stueveggen med skjønnlitterære bøker, også har 30 kilo med kokebøker, mange barnebøker på barnerommene og en egen hylle med bare sangbøker.

- Jeg elsker virkelig bøker. Og jeg liker å eie dem. Å kunne plukke dem fram på ny for å lese dem om igjen. Jeg tror ikke lesebrett blir helt det samme. Hun ler. - Jeg har til og med problemer med å låne bøker på biblioteket, da må jeg jo levere bøkene fra meg igjen. Ritva forteller at hun er oppvokst med bøker. - Moren min leste bestandig for meg da jeg var liten. Jeg husker også tidligere, da jeg var medlem i en bokklubb. Den dagen det kom ny bok var hellig. Da gjorde jeg ikke annet enn å lese.

I dag er hun med i en bokring, og synes det er spennende. - På den måten leser jeg bøker, som jeg antakelig ellers ikke ville ha lest. En av de mest fantastiske bøker jeg har lest er «Saman er vi mindre aleine» av Anna Gavalda, den anbefales på det varmeste. Selv om jeg vanligvis ikke er så begeistret for nynorsk, var det rett og slett en fantastisk. bok. Den handler om fire forskjellige mennesker som bor under samme tak i Paris, men det er også rett og slett en bok om livet. Ritva ser drømmende ut i lufta, etter hvert som minnene strømmer på. ? Gifttreet av Barbara Kingsolver var også en flott bok, skrevet på en helt spesiell måte.

Hun går bort til bokylla iog plukker ut en av bøkene. - Jeg leser gjerne bøker om igjen, og dette er den første voksenboken jeg leste. «Det angår også deg» av Herman Sachnowitz. Den har jeg lest mange ganger siden. Hun setter den tilbake på plass, sammen med de andre brune bøkene. - Barnebøkene har jeg ikke plass til her, så de står inne på barnerommene, Men en av barnebøkene jeg husker gjorde stort inntrykk på meg er boken, «Den hemmelige hagen». Ritva blir stille et øyeblikk. - Jeg husker faktisk ikke helt hva den handlet om, sier hun litt forundret.- Men jeg husker veldig godt stemningen den ga meg. Hun smiler. - Det er kanskje en av de bøkene jeg bør lese om igjen?

18 kommentarer

Vera Lynn

19.07.2017 kl.13:02

For meg hadde dette ikke vært en god løsning, selv om det ser veldig fint ut at bøkene står etter farge. I min bokhylle står bøkene alfabetisk etter forfatter, på den måten finner jeg lett det jeg leter etter :o))

Myriam

19.07.2017 kl.13:23

Vera Lynn: Det gjør det hos meg også. (Har et lite bibliotek.) Men kunne gjerne hatt en hylle med fargesystem i stua i tillegg:-)

fabelastisk

19.07.2017 kl.13:59

Jeg bruker biblioteket flittig og har derfor lite bøker hjemme. Har ikke mye å skryte av i den forbindelse. :)

Myriam

19.07.2017 kl.18:50

fabelastisk: Jeg elsker bøker, og har derfor et lite bibliotek hjemme selv. Men jeg er stor fan av bibliotekene våre:-)

Birgitte Østby

20.07.2017 kl.01:31

stappet med pensum, må til ikea ja.. :P

Myriam

20.07.2017 kl.09:13

Birgitte Østby: Hele biblioteket mitt er laget med Billy-hyller:-)

Birgitte Østby

20.07.2017 kl.20:12

;) de er fine, blir nok noe her og etter hvert

Myriam

21.07.2017 kl.17:51

Birgitte Østby: :-)

HeidiElise

12.08.2017 kl.15:24

Hos oss står bøkene etter hverandre i den serien de hører til. Og seriene står etter høyde. Litt system må det være, men ikke alfabetisk. :)

Myriam

12.08.2017 kl.15:27

HeidiElise: Jeg har ikke så mange serier, så jeg går etter alfabetet. Pluss haugevis på gulvet ... ;-)

Misha

12.08.2017 kl.16:04

Jeg likte da bøkene var sortert etter farger på bildene. Selv må jeg dessverre si at jeg ikke er no glad i å lese bøker, men føler fortsatt at bøker er noe man trenger for å få en hjemmefølelse. Hadde jeg kommet hjem til noen som ikke har en eneste bok ville det vært litt rart. Nå bor jeg i kollektiv og har fortsatt et par bøker med meg, selvom lesing ikke er favoritthobbyen min.

Myriam

12.08.2017 kl.18:10

Misha: Ja, jeg er nok slik at jeg mener at det ordentlig hjem bør ha bøker:-) Men jeg er jo veldig glad i å lese da:-)

Julie

12.08.2017 kl.16:51

Jeg har fire hyller med skjønnlitteratur, og de to siste er pensum og annet fakta baser.

Den øverste hylla er dedikert til Harry Potter med hele serien (med slottet på ryggen), de to manusene og de to illustrerte versjonene, samt en Griffingdor ugle, Dumbledore og Ron. På neste hylle er uleste hard-cover bøker sortert etter farge etterfulgt av uleste pocketbøker sortert etter serie også farge. I den siste hylla har jeg alle skjønnlitteratur bøkene jeg har lest, sortert etter serie og høyde.

Jeg har dysleksi, så for en som har slitet med å lese hele livet, blir hver bok som en trofe. Derfor er det ekstra viktig for meg å ha bøkene fysisk. Stolt av å ha lest 17 bøker så langt i år, og nærmer meg 90 leste bøker totalt (så lang jeg har telt) :D

Myriam

12.08.2017 kl.18:09

Julie: Det er jo helt strålende at du har dysleksi og allikevel både leser og er glad i å lese bøker:-)

Randi

13.08.2017 kl.15:07

En gang i tiden var det flere bokhyller og flere bok-vegger hos meg. Nå har det stort sett blitt noe kaotisk. Prøver å sortere fagbøker og hobbybøker etter tema - men en storopprydding burde vært gjort.

Skrev en gang om bok-kaoset i en eller to bloggposter:

http://reading-randi.blogspot.no/2012/01/bker-bker-bker-man-trives-med-bker.html

Myriam

13.08.2017 kl.20:43

Randi: JA, det vanskeligste er å holde det ryddig. Jeg har de alfabetisk selv, og nå må ALT flyttes dersom jeg skal få plass til alle de nye bøkene...

Sissel

13.08.2017 kl.21:32

Sorterer etter forfatternes opprinnelse - seksjon for Asia, Afrika osv, og en egen for Norge😊 og så en for poesi. Og litt uorden i tillegg, ikke lett å få plass til alt i systemene.....

Myriam

13.08.2017 kl.22:19

Sissel: Det var en litt ny variant. Spennende:-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits