Vi har nok drittsekker i Norge. Vi trenger ikke flere!.

 

Jeg skrev tidligere i dag et innlegg / kommentar om menns oppførsel mot kvinner. Norske menn og utenlandske menn som plager og trakasserer og ikke tar et nei for et nei.  Og har fått en del tilbakemeldinger fra folk - spesielt menn - som vanligvis ikke akkurat jubler når jeg skriver "kvinnesaks-innlegg."  Brått kan det virke som om de av oss som regner oss som feminister plutselig har fått støtte fra kanter av det politiske landskap som vanligvis ikke har vært veldig opptatt av kvinners rettigheter, menn som ofte heller har ment at likestillingen har kommet mer enn langt nok. Og denne plutselige omsorgen kan vi, ironisk nok, takke våre nye landsmenn for.

 

For til tross for årvisse mediaoppslag om voldtekter på russetreff, sovevoldtekter og voldtekter begått av «gode» venner, kvinner som har blitt utsatt for sextrakassering på jobb, på gata og på privaten i Norge, så er det overgrep begått av "våre nye landsmenn", som skulle til for at disse skulle våkne. Og jeg er egentlig glad for at de har våknet.  Jo flere som setter søkelyset på menns overgrep mot kvinner, jo bedre. Og dersom kvinnesakstogene neste år skulle bli spedd på med folk fra ytterste høyre, så er de - i mine øyne - hjertelig velkomne. Men allikevel skulle jeg nok ønske at de også tok avstand fra overgrep begått av menn med litt lysere hudfarge...

 

For dessverre, selv i 2017, er kvinner i mange tilfeller å regne som fritt vilt. Enten de befinner seg i det offentlige rom, på utesteder, på festivaler, eller hjemme hos venner. Og altfor ofte blir ansvaret for overgrepene lagt på jentene selv. Dersom de hadde kledd seg "mer anstendig", vært litt mindre fulle, gått flere sammen, så ville det ikke ha skjedd. Samtidig så prøver man forskjellige strategier for å unngå nye overgrep. Noen festivaler velger å dele opp området i "trygge soner" for kvinner. Det er dukket opp egne kvinnetaxier. Eller som ordførerer i Køln anbefalte etter overgrepene nyttårsaften 2015, at alle kvinner burde holde seg minst på en armlengdes avstand fra menn når de beveget seg i store forsamlinger. Tanken er sikkert god, men det er selvfølgelig å plassere ansvaret helt feil, i tillegg til at det neppe var spesielt enkelt gjennomførbart på et stappfullt torg nyttårsaften. (  og praksis umulig, siden de fleste menn vanligvis har lengre armer enn vi kvinner ...

 


(Bildet er malt av Kari-Mette Astrup.)
 

 

Uansett: Ansvaret er ikke jentenes. Ansvaret er heller ikke media eller politi, selv om sistnevnte selvfølgelig skal gjøre sitt beste for å beskytte jentene. Ansvaret ligger hos de som er årsaken til at kvinner ikke kan bevege seg fritt uten risiko. Ansvaret ligger hos mennene. Enten de er etnisk norske, andregenerasjons innvandrere eller nyankomne.

 

Selv kjente jeg en italiener, som selv etter over tjue år i Norge, aldri skjønte seg på norske kvinner. Han skjønte aldri hvorfor den tjue år yngre damen på bomstasjonen ved Skien, takket nei da han ba henne ut. Hun hadde da både smilt og kommet borti hånden hans da hun ga ham femkroningen tilbake? Eller den unge frisørdamen som klenget seg innpå ham da hun beveget seg rundt ham for å klippe håret hans? Hun ville da vel holdt avstand, hvis hun ikke var interessert? Denne mannen var italiener, han bodde over tjue år i Norge før han døde. Han var godt integrert, betalte skatt, snakket norsk. Allikevel forsto han seg aldri på vår rett til å gå ut, kle oss lettkledd, drikke alkohol, flørte. For deretter å ha krav på å bli hørt og respektert, dersom vi har lyst til å gå hjem og legge oss. Alene. 

 

Man skal selvfølgelig ikke dømme alle utfra en. Og heller ikke beskylde alle utenlandske menn for å oppføre seg dårlig ovenfor kvinner. Men vi må allikevel ta signalene vi ser på alvor. Vi må ikke la likestillingen vi har kjempet fram gjennom tiår, gå tapt på grunn av vårt ønske om å forstå og forsvare andres kultur. Det er allerede nok av etnisk norske menn som heller ikke respekterer oss. Det viser overgrepsstatistikken, russe-overgrepene,  «venne»voldtektene, uvelkommen trakassering og klåing på kvinner, enten vi er på jobb, ute på fest, eller hjemme i vårt eget soverom. Vi har allerede nok etnisk norske som ikke kan oppføre seg, vi trenger rett og slett ikke flere drittsekker.

 

Det er klart det er kulturforskjeller. Mange av våre nye landsmenn kommer fra svært kvinneundertrykkende kulturer. Mange av dem er unge, single menn som knapt har sett en naken kvinnelegg før, langt mindre danset inntil en gyngende kvinnekløft.  Men vi må ikke la kulturelle forskjeller fungere som en unnskyldning for uakseptabel oppførsel. De nyankomne MÅ lære seg kodene våre , - og de må gjøre det raskt. Hvis ikke er det fare på ferde, både for likestillingen vår, for de kvinnene som møter dem, og for framveksten av fremmedhat eventuelle overgrep vil føre med seg..

 

Media og politi ser mye av det som skjer, men velger ofte å ikke snakke høyt om dem av frykt for å skape nettopp mer fremmedfrykt og hat. Det er en forståelig, men elendig strategi. Dersom egne styresmakter nekter å se problemer den gjengse mann i gata stadig møter, så forsvinner tilliten. Isteden søker man til de som faktisk tør å snakke om problemene, i dette tilfelle politikere og presse på ytterste høyre. Sverige er i så tilfelle et skrekkens eksempel, i Norge har vi vært noe bedre.  ironisk nok mye takket være Carl I hagen og Fremkrittpartiet som tross alt har vært anstendigere i sin innvandrerkritikk, enn f.eks franske Le Pen og Sverigedemokratene. Takket være FrP, så har vi vært nødt til å ta debatten, og stort sett greid å holde den på nogenlunde saklig nivå.

Allikevel, også i Norge lider vi av noe av den samme redselen, diverse innlegg både på nett og i aviser, viser at mange har mer lyst til å rette søkelyset mot media og politi som ikke har gjort jobben sin, enn på de virkelige overgriperne. Det blir vanskelig når de av oss som både er feminister og innvandrervennlige, brått ser at to gode formål kolliderer. Men vi kan ikke ha et lovverk for norske menn, og et annet for våre nyankomne. Og vi kan ikke sitte stille i båten og håpe på at stormen går over. Det kan isteden fort føre til at den synker.

 

Vi må lære de nyankomne hva vi forventer av dem, vi må sette krav, og vi må definitivt ikke lukke øynene dersom de ikke overholder reglene våre. Gjør de det ikke, må de straffes, fjernes fra det offentlig rom, fengsles, evt. sendes ut av landet. 

 

Og når vi sender de nyankomne på kurs, kan vi gjerne invitere med både guttene i årets russekull og den klåfingrede julebordsjarmøren som tror han er guds gave til jentene ...

 

***

 

#MeToo, #overgrep

3 kommentarer

Ei_heks

18.07.2017 kl.22:47

Jeg blir så sint når temaet kommer opp at jeg mister litt av sakligheten, men så tenker jeg at det i grunnen er et tema man SKAL føle, ikke bare tenke, om.

Er SÅ lei av at jenter/ kvinner skal bære ansvar for menns handlinger. Selv om jeg ser at det kan være greit å slippe unna med «jammen hun.....»

Og så synes jeg der er litt fornærmende mot alle de oppegående og flotte mennene der ute at en stor del av deres kjønnsfrender betraktes som for dumme til å tenke med den øverste hjernen og ta ansvar for egne valg og egne handlinger. For voldtekt ER OG BLIR overgriperens ansvar. Punktum.

Og samfunnet plikter å korrigere dem som ikke aksepterer det. Du skal ha alvorlig svekkede sjelsevner for ikke forstå at du ikke kan ta deg til rette når det gjelder andre menneskers kropper. Så det dreier seg ikke om forståelse. Det dreier seg om vilje til å forstå.

Saken med 13-åringen i Haugesund er et megaskritt bakover når det gjelder både holdninger og strafferett i voldtektsaker. Det spekuleres i om årsaken til frifinnelse lå i at de tre overgrepene var utenlandske. Det er jo bare skjerpende, spør du meg. Og enormt skremmende! Om du kommer til VÅRT land, følger du VÅRE regler. Om ikke står det deg veldig fritt å dra din vei!

Vi har, som du sier, nok av egne drittsekker. Vi trenger ikke forsterke den gruppen med å importere menn med et kvinnesyn som hører hjemme i middelalderen uten å tydeliggjøre hinsides tvil at voldtekt aksepteres ikke i vårt land. Ikke i noen form! Hverken fra etnisk norske eller dem med en annen bakgrunn!

Myriam

19.07.2017 kl.00:33

Ei_heks: Nei. Jeg er for at vi skal hjelpe folk i nød, men det fører med seg utfordringer. Og vi er nødt til å sette grensene der vi vil ha dem, ikke la misforstått "forståelse" føre til at vi lager andre regler for dem enn oss.

Ei_heks

19.07.2017 kl.00:39

Helt enig! Jeg tenker også at det kanskje hadde vært mer formålstjenelig å strebe etter å hjelpe folk i det miljøet de føler seg hjemme. Det må jo være grusomt å bli revet vekk fra alt som er kjent.

Men når det ikke går, må vi være tydelige på hvilke regler som gjelder hos oss. Den styggeste formen for rasisme jeg vet er "De skjønner ikke bedre, stakkar." Den er, unnskyld uttrykket, til å spy av.

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits