Mannfolk må skjerpe seg!

Jeg leste innlegget til Isabelle Eriksen i går, der hun skriver om klengete menn som plaget og trakasserte henne og venninnene hennes på dansegulvet, og skjønner godt at det var en ekkel opplevelse. I en eldre artikkel så jeg at 40 prosent av alle kvinner, og 10 prosent av alle menn har vært utsatt for "uønsket seksuell oppmerksomhet fra berusede personer. En representant for et av landets krisesenter var også referert i artikkelen, hun synes dette var oppsiktsvekkende høye tall og et alvorlig samfunnsproblem. Men jeg sitter tilbake og stusser: For hva menes egentlig med "uønsket seksuell oppmerksomhet fra berusede personer?"

Er det voldtektsforsøk? Makt og tvang? Kanskje til og med voldtekt?

I så fall er jeg selvfølgelig enig, tallene er sjokkerende høye. I tillegg undrer jeg meg over de ti prosentene menn som har vært utsatt for dette? Er det berusede kvinner som står for den "uønskede seksuelle adferden", eller er det andre menn? Hvis det er kvinner, er vi i ferd med å kopiere menns negative oppførsel, også her?

Eller er "uønsket seksuell oppmerksomhet fra berusede personer" at man får et klaps på baken i barkøen fra en type man ikke kunne tenkt seg å bli nærmere kjent med? ( For hvis det var en fyr man faktisk kunne tenkt seg å bli nærmere kjent med, så går det vel neppe under uønsket?)

En dandy fyr med lilla skjorte og håndleddknekk som beføler den skinnkledde bakenden til den hetero motorsyklisten?

En halvfull eldre fyr som glor litt for dypt ned i den dype utringningen din, og kommenterer godsakene som slett ikke var ment for ham, men for den sexy sønnen hans?

En fyr som klemmer litt for hardt rundt deg, og lar deg kjenne at det han har å by på er adskillig mindre enn det du kunne tenkt deg?

En trønder med whiskey-ånde og hitlerbart som forsøker å sjekke deg opp altfor tidlig på kvelden?

Rett og slett slikt som skjer en hvilken som helst lørdags kveld, i en hvilken som helst by?

I så fall er jeg også forundret. Over at tallene ikke er langt høyere ...

Menn som tafser, overordnede som kommer med lite sjarmerende kommentarer eller forslag, duster som roper forslag etter oss på gata, mannlige kollegaer som tror de er verdens gave til nettopp oss? Norske menn, utenlandske menn, menn du trodde var kollegaer eller venner? Er ikke dette hverdagen for de aller fleste unge jenter?

Og det jeg prøver å si, er ikke at jeg synes det er okei, det er absolutt ikke. Alle menn burde ta en titt på seg selv og oppførselen sin, enten som edru eller berusede. Oppfører de seg slik mot jentene rundt seg, som de ønsker at andre skal oppføre seg mot moren, søsteren eller datteren deres? Hvis ikke så bør de skjerpe seg!

For slik jeg opplever det, både personlig og i forhold til det jeg har sett rundt meg, så tror jeg dessverre at tallet rammede jenter er langt høyere enn 40 prosent. Det triste er at det er blitt så vanlig at vi tror det må være slik...


 

8 kommentarer

Ei_heks

17.07.2017 kl.10:15

Det tallet tror jeg rett og slett ikke noe på. Jeg tror ikke jeg kjenner mer enn et par kvinner som ikke har vært utsatt den typen uønsket oppmerksomhet. Jeg skrev ingen først, men så tenkte jeg det kunne være et par unntak jeg ikke har fått med meg. :'(

Myriam

17.07.2017 kl.10:18

Ei_heks: Det var reaksjonen min også. 40 % er for lavt. Det er så vanlig at vi rett og slett knapt tenker over det, det er bare "sånn menn er". Og det sier vel sitt om hvor galt det er...

Ei_heks

17.07.2017 kl.10:22

....men vi som gruppe finner oss i det. Selv at menn som gruppevoldtar en trettenåring slipper unna. En holdningsendring må til, men da må vi være tydeligere og stå sammen. Solidaritet blant kvinner er viktig. Det var sånn vi fikk de rettighetene vi har i dag.

Myriam

17.07.2017 kl.10:35

Ei_heks: Ja.Jeg tror jeg skal skrive et lengre innlegg om det senere i dag. Med aldri så lite frykt i bakhodet...

Ei_heks

17.07.2017 kl.10:43

Den frykten har jeg også. Har et krasst åpent brev til Erna i hodet når det gjelder trakasering og voldtekt av kvinner, men det er nok en fare for at det forblir der inne.

Myriam

17.07.2017 kl.19:40

Ei_heks: Jeg tok sjansen, men sparker litt i alle retninger, slik at ingen føler seg uteglemt;-)http://myriam.blogg.no/1500286795_vi_har_nok_drittsekker_i_norge_vi_trenger_ikke_flere.html

17.07.2017 kl.20:23

Har såvidt lest og likte det du skrev, men kommentaren kommer når jeg finner igjen hjernen min.

tomihodet.no :D :D :D

Myriam

17.07.2017 kl.21:07

Anonym: Oki, da venter jeg i spenning:-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits