Spill med de korta du har!

 

Siden jeg publisert mitt forrige innlegg  serien om forlagsliv og forfattertips, om hvordan du IKKE får solgt bøker,  har jeg fått mange sms, mail og meldinger fra forfattere og skribenter. Mange av dem ganske sinte og bitre. Det er tydeligvis mange av dere som har sterke meninger om forlagsbransjen. Og da normalt ikke om slike småforlag som mitt, vi snakker her i hovedsak om de 3 ? 5 store.

Og la meg først understreke, jeg er slett ikke uenig i mange av synspunktene. Jeg er helt enig i at det er usunt at noen få aktører har så godt som all makt, og sitter på alle sider av alle bord. MEN det er ting man ikke får gjort noe med, og i mine øyne er det da langt bedre å prøve å spille med de kortene man har fått utdelt, enn å sette seg i en krok og furte fordi forlagsverden ? akkurat som resten av verden ? ikke er en rettferdig plass.

Vil du selge boken din må du gjøre det under de forholdene som rår, uansett hvor urettferdig du føler at det er. Det å la deg irritere og opphisse  over at det er noen andres bøker som ligger i stabler på bordet, istedenfor dine egne, hjelper deg ikke til å selge bøker. Det å rase mot systemet, mot bokhandlerne, mot forfatterkollegaer som tjener bedre enn deg, hjelper deg absolutt ingenting. Det kan tvert imot gjør ting vanskeligere. For hvor stor sjanse er det for at bokhandleren du har tenkt å besøke i morgen tar imot deg med åpne armer, når de skjønner at det var du som skrev hatbrev om det udugelige bokhandlernettet på sosiale medier dagen i forveien? Hvor stor sjanse er det for at forfatterkollegaer vil snakke varmt om boka di - uansett hvor godt de liker den ? hvis du dagen før har beskyldt dem for å være egoistiske og grådige? Og - hvis man skal være ærlig - hvor stor sjanse er det for at du - dersom du selv skulle bli en av de mestselgende forfatterne - vil takke nei til at forlaget og bokhanderkjedene satser stort på akkurat deg?

Det er altså ingen vits i å fortsette å sende meg flere mail om hvor urettferdig bransjen er, jeg kommer uansett ikke til å bruke energi på å irritere meg over det. Som liten forlegger og forfatter skulle jeg selvfølgelig ønsket deler av systemet annerledes, men det er opp til politikerne våre å få det endret, og jeg har absolutt ikke noe ønske om å skjelle ut kollegaer. Tvert imot så heier jeg på dem som får det til, være seg andre småforlag, bokhandlere eller forfattere. Det er mange dyktige bokhandlere der ute, som lever og ånder for bøker, og gjør sitt beste for at både småforfatterne og egen butikk skal overleve. Det er mange godt selgende forfattere som er flinke til å framsnakke kollegaer som ikke selger fullt så godt. Det finnes mindre forlag som gjør det bra. Det skal vi være takknemlig for. I alle bransjer trenger man noen fyrtårn, noen som får det til, noen man kan lære av. Noen som viser at det faktisk ER mulig å lykkes. Dessuten, romslighet og beundring er uansett mye hyggeligere følelser enn gjerrighet og misunnelse. Både for en selv, og for andre ...

***

Forlagsliv og forfattertips skal bli en serie med ukentlige innlegg. Her blir det tips om boksalg, skrivetips, erfaringer fra egen forlegger og forfatterhverdag og annet som jeg tror kan interessere deg som skriver. Legger du deg til som nyhetsmottaker på siden her, så er du sikker på at du får det med deg;-)

Foto. Finn Bjurvoll Hansen

OG - mens du venter, ta gjerne en titt på min debut som kriminalromanforfatter, Lille Linerle:

Sju år gamle Mari leker på stranda utenfor huset der hun bor. Det er en regntung oktoberdag og mamma har besøk av den nye kjæresten sin, Petter. Mari liker ham ikke. Hun drømmer om at den ordentlige pappaen hennes ? som hun bare husker fra et sort-hvitt-bilde hun har på natt- bordet ? en dag skal komme på besøk.

- Pappa? Er det deg?
Stemmen skalv. Det siste ordet var knapt hørbart, ikke

stort mer enn et lite håpefullt pust. Han nikket, bøyde seg ned og åpnet armene.

- Ja, lille Linerle, selvfølgelig er det meg. Kom til pappa.

***

Det finnes mange eksempler fra virkeligheten på unge jenter som blir holdt fanget av usle menn. Noen av dem i årevis. Ofte i mørke kjellere, i helt vanlige boligområder, der ingen aner hva som foregår innenfor naboens vegger. Kunne det samme skjedd i Kodal, det fredelige, lille tettstedet rett utenfor Sandefjord?

Boken kan bestilles her:

***

#lillelinerle, #forlagsliv, #forfatterlig, #bokhandlere

3 kommentarer

Ei_heks

14.07.2017 kl.10:38

Det der gjelder dessverre ikke bare forlagsbransjen. Jeg skjønner at folk ønsker seg det samme som andre, men det er noe med settingen rundt. Sutring og klaging og det å ikke unne andre noe godt. Jeg kan ikke utstå ordet misunnelig i den grad at jeg har laget min egen versjon. Misunn-unnelig. Ønsk deg og unn andre. I stedet for ønsk deg, men klag overat andre får.

Myriam

15.07.2017 kl.13:16

Ei_heks: Helt enig i : Ønsk deg og unn andre. Bruk heller suksesshistoriene som motivator, istedenfor til irritasjon.

Torunn

14.07.2017 kl.12:40

Veldig, VELDIG bra. Også kommentaren over her.

Ha fin dag videre :)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits