Er døra di stygg eller kjedelig? Hva med å pusse den opp istedenfor å kjøpe ny?

dør med marianne

Døra er det første de som besøker deg ser. Begynner malingen å flasse? Ser teakdøren litt slitt og matt ut? Kanskje det er på tide med en endring? Her får du tips til hvordan du kan male inngangsdøren, istedenfor å kjøpe seg en ny, og på den måten gi både seg selv og gjestene en fargerik velkomst. Og sparer masse penger de kan bruke til noe annet morsomt i stedet :-)

- Vi selger mye skraper og maling til kunder som ønsker seg en ny og ofte sprekere farge på utgangsdøra, forteller Marianne Rye-hytten hos Arnes Fargehandel. - Og man kan fint male både oljede dører, teakdører og dører som er malt tidligere. Det viktigste er at man bruker litt tid på å gjøre skikkelig grunnarbeid, slik at resultatet blir pent.

dør maling

Skikkelig grunnarbeid vil si å vaske døra skikkelig med kraftvask, for deretter å skrape vekk løs maling og ujevnheter. Det finnes skraper i mange varianter, og de kan også kjøpes med ekstrablader som passer til de profilene døra måtte ha.  Dersom døra har større skader, kan det være lurt å sparkle, for deretter å pusse over den med sandpapir.

dør skraper

- Det at man bruker litt tid på dette på forhånd, er spesielt viktig dersom man velger en blank maling, sier Marianne. ? For da synes alt mye bedre.

Og nettopp den blanke båtmalingen Shipolin er noe av det de selger mest av på Arnes Fargehandel nå. Men man kan også bruke utvendig dør og vindusmaling eller gulvmaling.

- Jeg anbefaler tre strøk, sier Marianne. - Utgangsdøra står ofte utsatt til, og det er derfor greit å beskytte den litt ekstra.

dør rød

Selv var hun tidig ute, døra hun har hjemme - som i utgangspunktet var diskret dueblå - har for lengst blitt skinnende rød.

- Jeg lar meg ofte inspirere og fascinere av dører når jeg er ute og reiser, forteller hun. - Der våger de ofte mer enn her, og selv ellers ganske kjedelige hus og leiligheter har ofte flotte og fargeglade dører.

DSC_2799

Kari-Mette Astrup er en av de mange kundene som også har latt seg inspirere. Hun har lenge sett seg lei på den sorte døra si, og nå ønsker hun seg noe sprekere. Og etter å ha snakket med Marianne er hun sikker.

- Jeg vil også ha en knall rød dør, sier hun. - Den sorte døra var fin da den var nymalt, men nå er den blitt slitt, matt og blass.

DSC_2814

Hun starter med å vaske døra, deretter beskytter hun glassvinduet og dørkarmen med maskeringstape.

- Jeg er kunstmaler, ler hun, - men allikevel søler jeg altfor mye når jeg maler slik som nå. Og det er enklere å spandere litt maskeringstape på forhånd, enn det er å gnukke og gni for å få vekk overflødig maling etterpå.

DSC_2832

Hun har valgt å male med Shipolin båtmaling, og siden den er blank, gjør hun seg flid med underlaget. Hun skraper vekk små luftlommer og avskallet maling, før hun begynner med den morsomste biten, selve malingen.

Og nå kommer tidligere erfaringer med pensel til nytte, ganske snart er første strøk påført og den sorte overflaten er blitt begynnende rød. Etter ytterligere to strøk, ser døra skinnende ny og flott ut.

DSC_2853

Med et stort smil beskuer hun døra. -Jeg tror ikke den var så fin da den var ny engang, sier hun fornøyd.

 

Slik gjør du det:

1. RENS døra ved å bruke kraftvask eller rødsprit.

2. SLIP: La døra tørke godt før du skraper vekk løs maling, fliser eller andre ujevnheter.  Puss deretter lett over med fint sandpapir. Hakk og sprekker i overflaten kan utbedres ved hjelp av sparkel.

3. GRUNNING: Dersom det er en teakdør, kan det være lurt å grunne. ? ett tynt lag med heftgrunn er nok.

4. BESKYTT områdene inntil døra med maskeringstape, dekk trappa / gulvet under døra med f.eks. plast eller gamle aviser.

5. MAL døra ved hjelp av rull og pensel.  Har døren markerte dekordetaljer må du bruke pensel.  Større, slette flater kan males med rull. Husk å bruke fordriver etter at du har påført maling med rull, slik at resultatet blir slett og pent.

6. BYTT eventuelt gamle dørvridere og nøkkelbeslag samtidig ?slik at døra virkelig framstår som ny.

DU TRENGER:

Rensemiddel / Kraftvask, Lofri klut, fint slipepapir, evt. sparkelmasse og sparkel. Heftgrunning, rull, pensler og fordriver. Maling, f.eks båtmaling, gulvmaling eller maling spesielt beregnet på dører og vinduer.

***

#nydør, #interiør, #interiørtips, #maling, #dør

6 kommentarer

Oguzhan Adem Yavuz

10.07.2017 kl.20:21

Du er flink=)

Myriam

11.07.2017 kl.00:25

Oguzhan Adem Yavuz: Tusen takk:-)

Vera Lynn

10.07.2017 kl.22:13

Skulle ønske jeg også kunne ha en rød dør, men siden jeg bor i blokk må jeg dessverre ha samme kjedelige døra som alle de andre 200 beboerne. Disse to over her ble jo superfine :o))

Myriam

11.07.2017 kl.00:25

Vera Lynn: Ja, ikke sant? Men i en blokk så er det nok litt andre regler. ...

Jadd

11.07.2017 kl.02:10

Da teakdøren min flasset og så heller miserabel ut, malte jeg den varm gul. Sånn har den vært siden. Fargen var såpass grei at jeg valgte samme da den måtte males på nytt etter en del værharde år.

Myriam

11.07.2017 kl.04:16

Jadd: Ja, maling kan redde en stygg dør, og mye billigere enn å kjøpe ny:-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits