Fri meg fra morgeterroristene!

Jeg har funnet en artikkel på nett som jeg vurderer å skrive ut, forstørre og henge opp overalt hvor jeg synes det måtte passe. For eksempel på veggen til de som bestemmer tidspunktene for redaksjonsmøtene til Bomagasinet, morgenmøtene i lokalavisen, og alle andre steder der de kan tenkes å forvente at jeg skal møte opplagt og energisk omtrent før både solen og fuglene har stått opp.

Overskriften på artikkelen var ?Det er helsefarlig å stå opp for tidlig? og den tok for seg en rekke gode grunner til at vi B-mennesker bør følge den døgnrytmen vi er skapt til. I tillegg til det åpenbare, at vi blir trøtte og slappe av å prøve å følge a-menneskenes døgnrytme, kan det nemlig ? fremdeles i følge artikkelen ? påføre oss fedme, diabetes, hjerte og kar-sykdommer, psykiske lidelser og økt generell dødelighet. (Fedmen kan jeg underskrive på, men det siste utsagnet stiller jeg meg dog ørlite tvilende til, siden det vel er et faktum at menneskets dødelighet er 100 %, og det uansett døgnrytme?)

Heretter skal jeg slå denne artikkelen i bordet til alle mine altfor morgenfriske venner, som i årevis har sett på meg som en doven slabbedask fordi jeg helst ikke vil starte dagen før rundt ni, og i realiteten sleper meg rundt som en hjernedød zoombie til klokka er 12.00. Hvem er det egentlig som har bestemt at det er JEG som er udugelige og lat? Hvorfor er disse A-menneskene, heretter kalt morgenterroristene, ansett som det ideelle? Tygg på det, bare navnet sier det meste. Jeg, -  et B-menneske?

Jeg forstår at det var nødvendig i tidlige tiders jordbrukssamfunn, den gang kyrne måtte melkes før jurene sprengtes og man ikke hadde innlagt strøm og lys. Men i dag?

Det er ikke det at jeg ikke klarer å stå opp, man greier jo som regel det man må. Jeg jobbet i noen år som pakker i et bakeri. Opp klokka fem hver morgen. Jeg forsov meg aldri, man har da selvdisiplin. Men det skapte allmenn muntrasjon at jeg hver dag, en eller annen gang etter tolv, begynte å hilse på folk for annen gang. Kroppen hadde vært våken i flere timer, hendene hadde forsynt sjåførene med boller, brød og mer eller mindre kvikke replikker, autopiloten holdt styringa, men først ved tolvtida våknet altså hjernen.

Da jeg senere begynte som salgssjåfør for samme bakeri, opp klokka seks takk, beskuet jeg de vakreste soloppganger og tenkte hver gang at i morgen, i morgen skal jeg ta med kameraet og ta bilde av himmelen. Men det ble med tanken, kreativiteten min våknet aldri så tidlig. Så de få bildene av soloppganger jeg allikevel har på pc-en, skyldes netter der jeg aldri kom meg i seng?

kåseribilde bmenneske

Jeg har en morgenfrisk mann som stadig fikk meg til å føle meg som en dovenpeis fordi han er en morgenfugl. Opp og hopp, kaffen er klar, hvorfor så sint? Etter over tjue år har han omsider forstått at det beste han kan by meg om morgenen, er taushet.  Jeg hadde en gang en svigermor som stadig ringte grytidlig om morgenen for å stille livsviktige spørsmål om ingenting. Selv la hun seg hver kveld rundt ni, og for henne var det helt utrolig at ikke alle andre også var oppe i otta.

- Vet du hvor de sølvskjeene dere fikk i bryllupet er? Eller har du forlagt dem også? Det var de utroligste spørsmål hun ringte for å få svar på, og da gjerne før klokka seks ...

Henne ble jeg heldigvis skilt fra, og min neste svigermor var langt mer overbærende, både når det kom til min manglende fascinasjon for sølvskjeer og ikke minst mitt noe avvikende søvnmønster. Men morgenterroristene finnes overalt. Alle disse som beskuer mine morgentrøtte øyne med dårlig skjult misbilligelse. Hva er det egentlig de tror jeg bedriver mens de ligger og sover? Noe syndig, eller gud forby, noe spennende som de går glipp av?

Men nå er det slutt på å la seg kue. For forskningen viser faktisk at det er vi B-mennesker som er mest effektive. En forskergruppe ved Universitetet i Liege målte hjerneaktiviteten hos en rekke personer mens de utførte diverse kompliserte oppgaver.  Etter ti timer gjennomførte A-menneskene oppgavene langt langsommere enn B-menneskene. I tillegg følte de seg trøttere.

Hører dere det, arbeidsgivere? Gi oss en jobb der vi kan starte arbeidsdagen en gang mellom ti og tolv, og dere vil ha langt bedre utbytte av oss, enn av alle disse trøttingene som haster hjem klokka fire for å få gjort unna alt de må rekke før de skal stupe i seng før kveldsnytt. I realiteten er det vi B-er som er de nye A-menneskene. Nemlig!

***

#bmenneske, #trøtt, #lamegsoveifred

Kåseribilde er tegnet av Kari-Mette Astrup.

10 kommentarer

Elisabeth Dahl Paulssen

11.07.2017 kl.10:09

TAKK for at noen endelig står opp for oss B- mennesker. Vi kan da virkelig jobbe både hardt og effektivt, bare ikke i soloppgangen... Det er mengder med arbeid som vi nedlegger etter at A-menneskene har lagt seg! Vi er nemlig ikke late! Takk for dette innlegget. "It made my day" :-)

Myriam

11.07.2017 kl.10:19

Elisabeth Dahl Paulssen: Nei, det her med å stå opp sammen med fuglene er oppskrytt. Jeg skjønner at man måtte følge sola i virkelig, virkelig gamle dager, men nå har tross alt noen funnet opp lyspæra :-)

Vera Lynn

11.07.2017 kl.10:54

Å for et hærlig innlegg, endelig en person som meg :o)) Alle rundt meg, venner og de jeg jobber med er langt mer aktiv om morningen enn det jeg er. Mine øyne og min kropp våkner først, ordentlig, sånn rundt lunchtider og da etter noen kopper kaffe. Jeg har nok fleksitid på jobben, men kan jo ikke komme midt på dagen allikevel. Det er så godt å lese at det er flere som meg, og som er like frustrert over "morgenmøtene". Du er jo heldig, for du er B-menneske, selv har jeg hoppet over C og landet på D :o))

Myriam

11.07.2017 kl.11:23

Vera Lynn: Ja, D er nok kanskje litt i overkant, sammenlignet med resten av samfunnet:-)

Ei_heks

11.07.2017 kl.10:59

Genialt! Jeg er helt enig med deg. Bra forskningen endelig har funnet ut det vi har visst lenge. :D

Myriam

11.07.2017 kl.11:24

Ei_heks: Ja, det er fint med støtte fra ekspertisen, siden altfor mange ser på oss som late. :-)

Torunn

11.07.2017 kl.13:28

Tomlene opp! (og øynene igjen. Til klokka er 10.30 eller noe sånt ;)

Myriam

11.07.2017 kl.17:00

Torunn: Minst:-)

Vigdis

11.07.2017 kl.18:12

Skjønner jo hvorfor jeg er tjukk. Ene søstera mi pleide i yngre dager å si at det var to ting hun hatet i livet: det ene var å legge seg, det andre var å stå opp. Jeg er helt med henne der -fortsatt. Jobbet som vaktsjef i mange år. Da la jeg meg oftest ved 02-tida (eller senere) og stod opp ved 10-tida. Passet meg perfekt. Husker vi var på ferie på min svigerbrors hjemsted på Østlandet. Ikke et vindu lyste etter 21-22-tida. Vi var sjokkerte. Men så har vi jo litt merkelige døgnrytmer i nord. Stå på B-krava, Myriam.😊

Myriam

11.07.2017 kl.18:17

Vigdis: Vinduene hjemme hos oss lyser ihvert fall langt senere enn det, Vigdis:-) ( Faktisk lyser de vel døgnet rundt, siden vi vanligvis sjelden slår av lyset selv når vi legger oss ... ;-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits