Jeg er veldig, veldig glad!

Dette var jeg virkelig ikke forberedt på. Normalt er jeg en balansert, rolig og kanskje litt reservert person. Vanligvis forberedt på det verste, dyktigere til å takle sarkasmer enn skryt, og med relativt små forventninger til at folk rundt meg skal interessere seg for meg og mitt. Jeg både vet og skjønner at folk stort sett er opptatt av seg selv og sine egne liv, så hvorfor i alle dager skulle de være det? Men nå?

Nå er jeg overveldet. Rørt. Nesten ordløs. Og først og fremst:  glad.


 

Boka mi, Lille Linerle, kom ut rett før påske.

Den er annerledes, den følger ikke oppskriften på en vanlig krim. Her er ikke en rett linje med en sak som skal løses av en dyktig politietterforsker, her er ikke en seriemorder som dreper og torturerer. Her er ikke engang en ordentlig helt! Den ene hovedpersonen er jenta vi alle kjenner, hun som til stadighet roter seg bort i feil menn. Den andre er offeret, lille Mari, men selv ikke offeret er helt slik vi er vant til at et offer skal være. Her er mange ? ikke nødvendigvis onde ? men ødelagte sjeler, det er lite «de snille mot de slemme». I boka mi er knapt nok noen helt uten skyld.

Jeg var derfor forberedt på at anmelderne ikke vil like den. Den er for mørk, inneholder for mye elendighet. Politietterforskeren min er verken hovedperson eller noen ordentlig helt. Lille Linerle følger rett og slett ikke oppskriften, i den norske krimverdenen er det lettere å tro på at en seriemorder dreper og torturerer en mengde mennesker i en hvilken som helst norsk eller svensk småby, enn at nabofamilien bak den velklippede hekken skal være dysfunksjonell og farlig. Jeg VET det. Men allikevel har jeg - tilgi meg - rett og slett gitt blaffen i både anmelder og leser, og skrevet den boka jeg selv ville skrive. Det er jeg helt sikker på at spesielt de seriøse, godt voksne anmelderne kommer til å la meg få «svi for», og det både respekterer og takler jeg.  Det var jeg forberedt på.

Det jeg ikke var forberedt på, var tilbakemeldingene fra dere lesere.  Det tok bare ett knapt døgn fra boka va i salg til de første tilbakemeldingene kom.

Dette var den aller første:

Hei Myriam! Fy søren for en god bok du har skrevet. Nå er det ikke slik at jeg kan uttale meg om teknikker og språk og sånt, men det kan uttale meg er om hvordan boken fenget meg fra første side og holdt trykket oppe helt ut. Jeg, som vanligvis legger meg 22.30, ble i natt sittende oppe til 00.30! Tusen takk for en enestående leseopplevelse!

Deretter kom det mange. Og FOR noen tilbakemeldinger! Fra både kjente og ukjente. Fra bibliotekarer, forfattere og lærere, krimelskere og bokbloggere.  Fra folk som vanligvis ikke leser krim, og fra bokslukere som leser det aller meste. Fra lesere som ikke hadde fått sove fordi de måtte lese ferdig, fra lesere som hadde med seg boka på jobben for å få lest slutten i lunsjpausen.

Og ikke bare har de lest boken, men mange hadde lest den akkurat slik jeg håpet de ville, dvs. som en spenningsroman til ettertanke. Og etterpå har de tatt seg tid til å sette seg ned og skrive til meg! Nydelige ord, masse skryt, ord jeg virkelig aldri hadde ventet å få. Og det sier jeg ikke for å gjøre meg kostbar! Jeg hadde aldri ventet at så mange av dere skulle ta kontakt for å fortelle meg hva dere mente om boka! Jeg hadde selvfølgelig regnet med at vennene mine skulle si noe pent, i hvert fall hvis jeg spurte dem, det er jo slikt man har venner til.:-)  Men alle de andre? De som er ganske fremmede, men som har lest boka mi og deretter sendt meg melding der de takker meg for å ha skrevet den. En del har også gått inn på Bokelskere.no og gitt den finfine terningkast 

Er det rart jeg er rørt og overveldet og takknemlig og egentlig ganske satt ut?

Og det er i hvert fall ikke dere som skal takke meg, men jeg som skal takke dere!  For dette hadde jeg virkelig ikke ventet. Og det er så deilig!

TAKK!!!

***

Under finner dere bare noen av tilbakemeldingene. jeg venter IKKE at du skal lese siden til bunns. Men er det rart jeg er glad?

***

OMTALER / ANMELDELSER:

 
 
 

Svend E. Hansen, Østlandsposten:

«Lille Linerle» er en krimhistorie skåret over klassisk lest, slik vi kjenner det fra eksempelvis krimdronningen Agatha Christie. Her finner vi en passende dose mørke gjerninger, en håndfull psykopater og andre suspekte aktører, og ikke minst en innfløkt historie hvor ledetrådene tilsynelatende fører rett mot løsningen. Men, som seg hør og bør i et velkomponert krimmysterium, ledes man tidvis i feil retninger, inntil det hele blir åpenbart og ender i en overraskende slutt.Det er en helstøpt kriminalroman som Myriam H. Bjerkli leverer. Språket er godt og boken preges av innsikt og fortellerglede. I så måte skulle man tro den var skrevet av en erfaren krimforfatter, og ikke en som faktisk er debutant i sjangeren. Krimdebuten lover svært godt, og forhåpentlig blir dette ikke den siste spenningsromanen fra Myriam H. Bjerklis side. Påsken står nå for døren, og nettopp påsken er årets store høytid for kriminallitteratur her til lands. Enten man har tenkt å tilbringe høytiden på hytta på fjellet eller ved sjøen, eller bare nyte fridagene hjemme; «Lille linerle» kan absolutt anbefales. Den er rett og slett en riktig godbit i årets litterære påskesekk.

***

Anniken Røil, Røyken og Hurum avis :«En lettlest, spennende krim man ikke kan legge fra seg, fordi boken driver deg fremover. ».

Anbefalt som årets påskekrim.

***

Cathrine Krøger, Dagbladet: «Bjerkli har et gjennomarbeidet språk med flyt og variasjon ... Hun skildrer med overbevisning det gruoppvekkende forholdet som utvikler seg mellom overgriper og offer og de mest avskyelige scenene er antydet i hjerteskjærende bilder ... Det kan lett bli spekulativt, spesielt fordi Maris uhyggelige tilværelse i den mørke kjelleren er sett med sjuåringens blikk og språk. En vanskelig balanse som Bjerkli faktisk klarer å holde ? Plottet skal vise seg mer komplisert enn vi antar, og avslutningen er like overraskende som den er uhyggelig. Sånn sett har Bjerkli tatt et kontroversielt valg i denne lovende, men tematisk blytunge krimdebuten.»  Les hele anmeldelsen her.

***
 
Anbefalt som en av bøkene man bør lese i sommer på ABC Nyheter
 ***

Bokanmeldelse i Magasinet Stemmer, der anmelderen blant annet skriver:

«Bjerkli mestrer å fengsle meg som leser. Jeg leser ut boken uten stopp. Dette er et resultat av et overskudd i teksten, og det usentimentale ved den, som gjør at man får lov til å oppleve det «i fred», uten føringer fra fortelleren. Dette er noe av det beste ved romanen, og som holder oppmerksomheten til leseren oppe til siste side? ?Det er selvfølgelig vondt å lese beskrivelsene av offeret i fangenskap, men disse passasjene er spesielt gode. Den usentimentale tonen, og den undersøkende tilstedeværelsen til barnet, gjør det hele svært troverdig, og til tider også svært skremmende. Det er som om jeg er nede i kjelleren, der hvor det mest umenneskelige, uvirkelige skjer. Her er ingen ting sort/hvitt, her viser Bjerkli frem gråtonene, og viser det komplekse i en slik relasjon. ?Jeg opplever at forfatteren, ved å skrive om dette ubehagelige, også ønsker at leseren skal bry seg om det som skjer i samfunnet. Bry seg om barnekidnapping og vold, om urettferdighet og urimelighet som råder litt for ofte. Romanen ber deg løfte blikket. ?Denne kriminalromanen vekker tanker, følelser og persepsjoner. Forlaget LIV kan føye den inn som en av de bedre bokutgivelsene, og jeg gleder meg til fortsettelsen.»
Se hele anmeldelsen her:  http://stemmer.no/wp/?p=346#more-346
 
 
***
liv gade i familien
 
***
Forfatter Jørgen Jæger på NRK Hordaland 10.04.17: Anbefaler Lille Linerle som årets påskekrimtips. Veldig strålende med mange gode anbefalinger både på sosiale medier og på Bokelskere.no Hør innslaget her.
 
***

 Forfatter Tom Egeland på TV2, God Morgen Norge 06.04.17:

Spennende ny debutant. Årets påskelesning. Se innslaget her.

Forfatter Tom Egeland, etter å ha lest:

- Gratulerer med linerlen, Myriam, jeg leste den ferdig i går kveld. Skikkelig bra håndverk! Spennende og dramatisk. Du har godt grep om håndverket og skrivingen ? dramaturgien, spenningskurvene og det hele. Gratulerer!

***
 
Forfatter og bokblogger Geir Tangen på NRK Rogaland 11.04.17: - Årets påskekrimtips som mange bør lese. Crossover mellom krim, thriller og skjønnlitteratur. Tøff historie som gjør inntrykk. Hør innslaget her.
 
***
 
 
SAGT AV BOKHANDLERE:

«Lenge siden jeg har lest noe som til de grader engasjerte meg! Grusomt og vondt, men akk så spennende!»  ? Eli Persson, Notabene Eikunda

***

«En spennende  og troverdig bok om et vondt tema. Jeg TROR på historien , menneskene og miljøet føles virkelige. Boka er godt skrevet og har god flyt!» ? Aashild Belgau, Norli Hvaltorget, Sandefjord

***

«Spennende, skremmende og slutten er helt utrolig« ? Bokinspirator og Norli-bokhandler Liv Gade

***

En veldig spennende og godt skrevet krimbok, jeg lot meg fengsle av den fra første side. Anbefales til alle som elsker en god krimbok. ? Notabene Torget Vest, Drammen

***

«Meget god! Du klarte å holde på meg gjennom hele boka! Språket var godt, veldig presist, rett på. I kapittel etter kapittel dro du meg gjennom boka med gode overganger og gode formuleringer. Troverdig skrevet, noen ganger i overkant spennende. Jeg selger gjerne denne boka!  ?Trine Lise Waale, Norli Amfi Larvik.

***
 
«Jeg ble ferdig med Lille Linerle i går. Der ble jeg satt helt ut. En av de beste jeg har lest i år! Den er helt rå og slutten tok pusten fra meg.»  Nina Maage, Svarstad Libris, Askim.
 
***
 
«Wow! Spennende driv fra første side! Årets påskekrim for meg.»  Karin Gunnestad, Ark Down Town.
 
***
 
«En fengslende kriminalroman. Boken er vond, trist og gripende. Anbefales.»  Borg Libris, Sarpsborg
 
***
 
ANMELDT AV BOKBLOGGERE:
***
 

 Bokbloggen «Den kriminelle bokverden» triller terningkast seks, og skriver blant annet:

Boken er så vondt, ufattelig trist og gripende at jeg satt med klump i halsen nærmest fra første siden. Det går ikke an å legge den fra seg, historien sitter som støpt i hodet og Du må bare vite: hva skjer videre? Jeg blir kvalm av Aris fortellinger, sint, fortvilet, men den sterkeste følelsen jeg sitter med er sorgen. Har så lyst til å sitte sammen med Mari i kjelleren, stryke henne på håret og omfavne henne, gi litt trøst  Og slutten ? den forventet jeg ikke i det hele tatt! Det er ekstremt sterk bok og jeg tipper at den blir en bestselger. Skrevet lett, meget bra og med god flyt om noe så grusomt og vanskelig. Fantastisk og viktig bok. For meg er det den beste boken foreløpig i 2017  Terningkast 6 

***

Geir Tangen alias Bokbloggeir - forfatteren som kom som en komet på forfatterhimmelen i fjor med boken Maestro, og som driver en av Norges mest leste bokblogger ? har også anmeldt boken. Han gir den terningkast fem og skriver blant annet:

«Snakker vi årets sterkeste krimroman allerede nå, i mars? Jeg ser ikke bort ifra det. Myriam H. Bjerklis krimdebut «Lille Linerle» grep tak i meg, og gav meg rundjuling fra første side av. Etter hundre sider var det fullstendig knockout. Det var ikke snakk om å legge den fra meg.»  ««Lille Linerle» er uten sidestykke den sterkeste kriminalfortellingen jeg har lest.»

***

Bjerkli har skrevet en skremmende, vond og velskrevet krimbok. Jeg er egentlig ikke noe glad i denne klisjeen, men boken var totalt umulig å legge fra seg. Man blir så opptatt av å finne ut av hva som skjer videre med både Mari og moren hennes. Det blir på en måte to parallelle historier, der man får følge Maris hverdag i det lille kjellerrommet, og hvordan det er å leve etter at ens barn er borte. I tillegg får Maris mor en god del andre utfordringer som jeg ikke skal røpe her, som gjør at man får stor sympati for henne. Det er lenge mellom hver gang en bok berører meg på denne måten, og som mor så fikk jeg bare lyst til å klemme på og forvisse meg om at barnet var i sikkerhet. Det er sterkt og vondt å lese om, for selv så grusomt det er det man leser i Lille Linerle, så vet man jo at dette skjer med barn over hele verden. Denne boken anbefales på det aller varmeste fra meg.  Bokbloggen MyCriminalMind

***

«Lille linerle» er forfatterens krimdebut. Og hvilken debut!
Hun forteller en sterk historie. Men ikke om grusomme seriemordere, blod og gørr eller geniale etterforskere. Hun forteller en historie om ei lita jente som bortføres og vokser opp i en kjeller. Hun forteller historien om en mor som opplever en desperat sorg over dattera som forsvinner. Hun forteller historien om en manipulerende, beregnende og utspekulert mann som forsyner seg av det han vil ha. Hun forteller historien om den skakkjørte mannen som liker småjenter.
Og dette forteller hun i et nøktern språk. Nøkternt, men fullt av intensitet, med en eksplosiv stillhet. Hun faller ikke for en eneste fristelse til å male det ut. Det er jeg som leser som må male bildene selv. Og det er hjerteskjærende bilder jeg må male. Det er rystende bilder. Det er bilder som gjør meg rasende. Som gjør meg trist. Som får tårene til å presse på. Men jeg gir aldri opp håpet. Jeg kan ikke gi opp håpet!

Jeg tror det må være en av de sterkeste krimdebutene jeg noensinne har lest. Rent krimteknisk er det et par ting å sette fingeren på, et par enkle/usannsynlige løsninger og enkelte sekvenser er noe uttværet. men det blir bare marginale detaljer. Boka er sitrende spennende, og ikke minst utfordrende å lese. Det gjør fysisk vondt innimellom. Den sitter fremdeles i, mer enn ett døgn etter at jeg lukket den. Varsomt. Fordi slutten ga meg virkelig noe å tenke på.  Bokbloggen Bjørnebok

***

«Lille Linerle er en ekstremt spennende og skremmende realistisk kriminalroman. «Lille Linerle» er den mest realistiske kriminalromanen jeg har lest og kan gi de frysninger langt ned over ryggen. Myriam H. Bjerkli har skapt en kriminalroman som tar deg med inn i et univers som både er brutal og dypt sjokkerende. Den holder spenningen oppe fra første til siste side.Det er vanskelig å legge fra seg boken før siste setning er lest. Med «Lille Linerle», Bjerkli beviser sitt talent som forfatter. ? Simen Ingemundsen / Bokbloggen Boktimmy

***

Blogger og forfatter Trude Helen Hole: En imponerende og velskrevet krimdebut! Lille Linerle er virkelig en bok etter mitt hjerte, for jeg liker krim og spenningsbøker virkelig godt. Jeg liker derimot ikke blod, gørr og galle smurt utover sidene. Jeg liker det smidig og elegant, og «tett på» uten å være for påtrengende. Jeg liker det opplagte som allikevel ikke er det. Jeg liker det nære, det såre og det totalt uforståelige som gir historien nerve. Jeg liker det gjenkjennelige, det menneskelige, både det gode og det onde, det som gir fornuft og med det skaper troverdighet. Jeg liker det spesielt godt når ondskapen er forkledd som kjærlighet. Det er da det begynner å bli farlig.

Myriam H. Bjerkli har skrevet om alle foreldre og barns største mareritt, og det har hun gjort uten å overdrive. Hun har brukt en nøytral penn, skrevet med stilsikker hånd ? og overlater resten til oss leserne. Dette er en historie vi så absolutt kan, men ikke vil leve oss inn i ? men allikevel gjør vi det. Lille Linerle får terningkast fem, uten tvil!
 

***

Bokblogger Åslaug Rise Holberg skriver blant annet: Skrekk og gru for en roman! Dette var hesblesende spennende fra første til siste side, måtte ta pauser for å puste innimellom! Her var det ikke mye kos med godstol og kaffekopp, jeg nærmest sto og leste! Dette er som sagt sterke saker og mye psykologisk innsikt. Forfatteren skriver så lett og enkelt, Hun er svært direkte, men har stor medfølelse og engasjement som gjør at vi er helt inne i historien. Hun blir likevel aldri sentimental, sjøl om jeg som leser ikke klarte å holde tårene unna. Bare en ting til slutt folkens:  les denne sterke kriminalhistorien snart!

***

Bokblogger Astrid Therese skriver blant annet: Jeg begynte på den om kvelden, på sengen, og jeg fullførte den klokken 4 om morgenen helt ute av stand til å legge den fra meg. Resten av natten tenkte jeg på handlingen. Dette er en roman som river og sliter i deg og ber deg våkne opp. Myriam H. Bjerkli skriver utrolig godt. Hun har fullstendig kontroll på ord og setningstrukturer, på litterære effekter og alt annet som gjør en tekst både meget godt skrevet og fullstendig umulig å rive seg løs fra. Anbefal denne boken. Si til alle dine venner at de må lese den. Be bokhandelen eller biblioteket din bestille den til deg. Gi den i gave til en venninne. Jeg tror alle vil takke deg for det. MEN, husk å si at dette blir tøft. Si at du er der for å snakke om det etterpå. For det kan bli nødvendig.

***

Bokbloggen www.tjuetre06.com skriver blant annet:  Lille Linerle er kanskje den boken jeg har lest de siste årene som har gjort sterkest inntrykk på meg. Bjerkli forteller en hjerteskjærende historie, som for så altfor mange barn i verden ikke bare er fantasi, men grufull virkelighet. Og hun gjør det på en fengende måte, som gjør det vanskelig å legge boken fra seg, trass dens grufulle innhold. Der noen forfattere kanskje ville gjemt seg bak kunstens skjold og skrevet med grotesk beskrivelse hva den lille jenten må gjennom, gir hun kun en liten setning, uskyldig i sin beskrivelse, som sier mer enn tusen ord. Der mange gjerne hadde holdt seg i skinnet når det kom til barnets lidelse, men gått inn i ukritisk beskrivende detalj hva Sissel må gjennom hver gang Petter mente hun hadde gjort noe feil, gjør Bjerkli det enkelt. Og det holder i lange baner. For vi vet så ufattelig godt hva som skjer. For mange barn lider tilsvarende skjebne som Mari.
Lille Linerle er en litt annerledes krim fortelling, men det er en av de få jeg har lest som har gitt så sterke inntrykk. Har du ikke lest denne boken, så anbefaler jeg at du gjør det. Ja, den er grufull. Den er hjerteskjærende. Den kan være vanskelig å lese, men like vanskelig å legge fra seg. Og den er verdt hver eneste tåre som kanskje kommer pressende på underveis. Vent gjerne til du tror du er klar, men for å være ærlig, så er man aldri klar for å lese denne boken. Men les den allikevel.

***

Groskros verden:  Boken fanget oppmerksomheten min fra jeg startet på den og til den var ferdiglest. Det er sjelden jeg blir så interessert å lese en bok at jeg heller leser enn å se på TV, men det skjedde i forrige uke.

***

Åslaug, kvinnen bak bloggen «med bok og palett« skriver:  Skrekk og gru for en roman! Dette var hesblesende spennende fra første til siste side, måtte ta pauser for å puste innimellom! Her var det ikke mye kos med godstol og kaffekopp, jeg nærmest sto og leste!Forfatteren skriver så lett og enkelt, Hun er svært direkte, men har stor medfølelse og engasjement som gjør at vi er helt inne i historien. Hun blir likevel aldri sentimental, sjøl om jeg som leser ikke klarte å holde tårene unna. Bare en ting til slutt folkens:  les denne sterke kriminalhistorien snart!

***
 
Kirstibok: Dette er absolutt ingen koselig bok, dette er sterke saker. Rått og brutalt.
Den gjorde meg opprørt, forbanna og trist. Den er godt skrevet, spennende, en bok det er vanskelig å legge fra seg. Les den! Anbefales!
 
***
 
I bokhylla skriver blant annet: Vanskelig, men viktig tema ? Forfatteren har skrevet en bok om et tema man helst ikke vil vite om. Barn som settes i fare er jo noe ingen vil lese om. Heldigvis er dette en krimbok og ikke en bok fra virkeligheten, men likevel er det et viktig tema. Grusomme ting skjer i verden. Det er man vitne til hver dag på nyhetene: Barn forsvinner. Terrorangrep. Dyreplageri. Eldre som blir svindlet og banket opp. Stygge trafikkulykker. Hver dag er en påminnelse om at verden ikke er et trygt sted ?  Myriam H. Bjerkli har skrevet bøker før, men dette er hennes første kriminalroman. Dette er et bevis på at av og til lønner det seg å ta nye retninger for noen ganger funker det. Lille Linerle er verdt å ha i bokhylla.
 
***
 

Bloggen Tones bokmerke skriver bl.a: Lille Linerle var en positiv overraskelse. Jeg ble revet med fra første til siste side av handlingen i romanen på 383 sider utgitt i 2017. Det som jeg hang med opp i som jeg opplevde trakk ned var lite i den store sammenheng. Jeg tenkte på det der og da, men når jeg leste videre var det glemt. Romanen Lille Linerle bør fenge mange lesere. Det er skremmende å lese denne romanen. Samtidig synes jeg forfatteren klarer å ikke gjøre det for mørkt og dystert ved at hun ikke er for detaljert. For mange detaljer kunne lett gjort denne romanen for rå, og slike bøker er ikke noe for meg. Handlingen er vond nok å forholde seg til som den er. Troverdig? Absolutt! Med de kriminalsaker som har vært opp gjennom årene overgår virkeligheten fiksjonen. Og som i slike saker stiller jeg meg spørsmål under lesingen rundt hvordan Sissel håndterer forsvinningen, hvor lett hun lar seg påvirke av Petter og politiets etterforskning. At jeg synes denne romanen er skremmende har også å gjøre med sistnevnte. Lille Linerle er en roman som jeg kommer til å huske.

***

Bokbloggen Ritaleser: For en utrolig bra bok! Det er ikke noe annet å si. Starten er en helt vanlig, kriminalroman ? ei lita jente kidnappes og holdes fanget. Men handlingen utover i boka, var veldig uventet, utrolig spennende og noe av det bedre jeg har lest i norsk krim på lenge. Rett og slett en fantastisk leseopplevelse.

***
 
 
SAGT AV BIBLIOTEKARER:
 
***
 
«Spennende bok, godt språk og troverdige karakterer.  Dette bør bli en bestselger!»  ? Ellen Engen¬Medlie, Nordlands fylkesbibliotek
 
***
 
 «Spennende og velskrevet.  Fantastisk slutt!»  ? Kirsti Opstad, bibliotekar.
 
***
 

Ei spennande krimbok med høgt tempo og urovekkande, skremmande tone. Vanskeleg å leggja i frå seg. . Vindafjord Bibliotek

 

***
 
«Myriam Bjerkli debuterer nå som krimforfatter, og det gjør hun ettertrykkelig. Dette er en spenningsroman med voldsomt driv hvor både plottet og handling er viktig, men ikke minst, karakterene og deres handlinger; hvordan personene forholder seg til hverandre, og hvorfor de handler som de gjør. En fengslende kriminalroman! Over 350 siden ble slukt? Kirsten Muhle, litteraturformidler og bibliotekar, Sandefjord bibliotek.
 

***

Noen av tilbakemeldingene fra vanlige lesere:

***

IDA SIMONSEN: Takk for utrolig spennende bok. Det er alltid ekkelt å lese om misbruk av barn. Når sånt står i avisen, så orker jeg kun å lese overskriften ? det er det sikkert flere enn meg som føler, når man har barn selv. Denne boken var guffen, men samtidig ble man dratt inn i historien på en måte som gjorde at man ikke klarte å legge den i fra seg, ble lest ut på under 1 døgn. Jeg forstår ikke helt hvordan du klarer å ta inn over deg mennesker som er sånn, du må være mentalt utmattet etter en skriveøkt. Men for meg som spiser krimbøker til morgen, middags og kvelds om jeg har tid, så var det en utrolig fengende bok. Gratulerer med dette, blir nok flere bøker tenker jeg, om ikke de andre forfatterne dine holder deg så travelt opptatt at du ikke får tid nok. Men som en venn sa en gang, om ikke 8 timers søvn er nok, så får en ta natta til hjelp. Sånn er det vel med oss som skriver også. Lykke til med positive omtaler videre !!

ERIK JOHANSEN: En fantastisk annerledes kriminalroman. Historien om et lite barn i en kjeller og hva «voksne» mennesker er villige til å gjøre, tenke og si for tilfredsstille sine mørkeste drivkrefter. Etter noen sider blir jeg sugd inn i en virkelighet vi som regel unngår å forholde oss til. For dette er ikke bare eventyr for voksne. Dette er en bok som holder hele din menneskelighet i en skrustikke og tvinger deg til innlevelse. Til å se, føle, ønske og håpe sammen med ofrene for en syk menneskelighet. En fortelling som knar, elter og velter på ditt indre liv. Følelsene siver ut mellom linjene mens jeg leser, og selv om bildene ramler ned på netthinna, leser jeg ikke lenger med øynene men med hele mitt emosjonelle liv. Fortellingen herjer med meg, nær sagt uten skam eller blygsel. Dette er en fortelling som angår oss alle, og er sånn sett ikke bare underholdning. Forfatteren skriver seg inn i hjertet ditt og tvinger deg til å konfrontere en bit av virkelighetens mørke avkroker på en slik måte at «det har du bare godt av». D.v.s. at du i etterkant har fått en reell mulighet til å vokse. I en verden hvor barn forsvinner sporløst hver eneste dag blir jeg sittende tilbake med spørsmålet: Hva i all verden kan vi gjøre for å løfte hverandre ut av psykopatien, ynkeligheten og offer-rollens klør. En helt utrolig krimdebut og avslutningen gjør dette til en bok jeg aldri får lagt helt fra meg.

INGER MÆLAND: Liker som regel ¨feel-good¨ bøker, men denne boka ble jeg revet med av. Til tross for at det fortelles en mørk historie, er det ikke utbroderte beskrivelser av det mørke som er i fokus. Dermed ble det en bok som jeg klarte å lese!

MARGARET SOLBERG: Kjære Myriam. Takk for en imponerende bok! Jeg klarer sjelden å komme nær fiksjon om barn som lider. Her har du gjort det med så stor innsikt, antydet mer enn å gå i detalj om overgrep og på den måten gjort stoffet enda sterkere. Du viser så stor innsikt i voldens dynamikk og repetisjoner. Du lar oss komme så nær hovedpersonene, levendegjør dem og viser stor psykologisk sensitivitet og kunnskap. Boka er for meg mye mer enn krim ( ikke for å baktale genren da). Dette er skjønnlitteratur som bringer oss inn i store dramaer. Denne boka må også ha vært vond å leve seg inn i når du skrev. Fortsett å skrive Myriam!!! Ser fram til mer fra deg.

GERD KAALE: Lille Linerle av Myriam H. Bjerkli en kriminalroman som satte meg helt ut. Språk og beskrivelser bare drev meg til å lese videre, selv om jeg bare ville slutte å lese fordi det gjorde så vondt å lese. Den sitter i tankene og magen en stund kjenner jeg.

JANNE GUI: Ferdiglest, så nå kan jeg endelig få gjort noe annet enn å sitte med nesa i boka. Den var utrulig bra. Jeg vil gjerne ha en ny i samme sjanger, Jeg må bare huske å ta litt fri når du har neste utgivelse, for jeg hadde egentlig ikke tid til å jobbe. Lenge siden jeg har vært så hekta på ei bok. Denne var ikke mulig å legge fra seg. En  kort, men intens opplevelse. Anbefales!

HEIDI MERETE: WIEDEMANN Er akkurat ferdig her og holdt på å miste pusten av spenning mot slutten her, fikk altså ikke gjort noe annet her ett par dager.  Hele følelsesregisteret ble aktivert, for en utrolig fortellerevne du har!! Terningkast seks!

CATHRINE MOGENS: «Orker jeg dette? Blir det for hard kost? Kommer jeg til å bli ødelagt etterpå?»  Alle disse spørsmålene rev og slet i meg ? men heldigvis greide jeg å gjenvinne motet og åpne denne boken. Etter en dag var den ferdig lest. Jeg sitter igjen helt lamslått og temmelig preget av det jeg har lest.
Boken handler om lille Mari på 8 år, som bor under enkle kår sammen med moren sin, Sissel. Sissel er kjæreste med advokaten Petter, som Mari ikke liker. En dag blir Mari kidnappet mens hun leker på stranden, av en mann som utgir seg for å være pappaen hennes. Vi blir med på en årelang reise, hvor vi får hjerteskjærende bilder av overgrepene Mari utsettes for (noe forfatteren ikke skildrer, men forsiktig lar leseren tenke seg til), og vi følger Sissels kamp gjennom sorg og håp. Karin, Petters søster, viser seg også å ha mistet et barn under tragiske omstendigheter, og hennes historie flettes inn. Vi blir med inn i en familiehistorie som avdekker store grusomheter og triste skjebner. Dette er en bok hvor psykologi spiller en stor rolle.
Jeg tror jeg med hånda på hjertet kan si at det er lenge til jeg kommer over noe så gripende og bra som dette igjen. Terningkast seks.

ANNE REFSHOLT: Utrulig spennende bok. Myriam H. Bjerklis lille Linerle kan anbefales. 

SIRI MERETE KRISTENSEN: Fytti!! Linerla er lest ferdig! Du er søren meg helt rå!! Her er det cliffhangers så det holder! Få mer!!

MARIANNE HANSEN: Boka var veldig spennende, og jeg hadde problemer med å legge den fra meg før den var ferdiglest. Du skriver godt! Det er skikkelig driv i fortellingen og måten du beskriver alt på gjør personene veldig virkelige. Slutten var også glimrende!. Jeg synes boka var helt på høyde med de kjente norske krimforfatterne vi har og gir den terningkast 6!

JIMMY LIAN: Det var en utrolig bok. Spennende. Trist. Ekkel. Rørende. Overraskende. Helt ærlig, jeg husker ikke sist jeg har lest en bok jeg har hatt så vanskelig å legge fra meg. Jeg har vært ukonsentrert på jobb bare for jeg ønsket å lese videre! Pausen i dag ble noen minutter lengre enn tillatt, da jeg ikke klarte å legge boka bort! Nattesøvnen min i natt ble kortere enn den skulle ha vært! Dette mener jeg helt seriøst. De siste årene har jeg begynt på utrolig mange bøker, men lagt dem unna uten å fullføre, da de ikke fenget meg. Denne boken fenget meg, og jeg ønsket mest av alt å bare lese den ferdig i et jafs. Hadde ikke helga og dagene vært fylt av andre forpliktelser, hadde jeg nok vært ferdig med boken natt til søndag!! Denne boken skal du være stolt av!! Skikkelig stolt av! Og så må jeg berømme deg for å lede meg innom nesten alle følelsene mine i en og samme bok! Noen krimbøker er bare spennende. Denne hadde så veldig mye mer. Og den slutten?de siste setningene ? Takk for en veldig god leseopplevelse

LISETTE ASKØ: Jeg skulle legge meg tidlig i går, være uthvilt i dag ? klokka halv fire klarte jeg å legge meg til å sove, da var boken utlest. Anbefaler andre også å lese denne boken! Veldig bra.

ANNE BERIT: Å herremin! Denne leste jeg i en jafs og hjelpe meg for en krim! Så fengende og grusom at jeg bare måtte lese videre og slutten var helt annerledes enn forventet. Terningkast 6 uten tvil!

JANNE MYHRE: Nettopp ferdig med boka di! Sitter bare å tenker at «wow, Du kan skrive du»! Denne var ikke lett å legge fra seg! Håper virkelig du gir ut flere bøker innenfor krim sjangeren! Beste jeg har lest på laaaang tid!

VIGDIS BENDIKTSEN: Da er boka lest og det er bare å konstatere at den er utrolig velskrevet, troverdig og gripende og med en uventet slutt. Jeg liker at du ikke har falt for fristelsen til å grafse i trasige detaljer, antydninger er etter min mening mye sterkere, og vi skjønner alle hva det dreier seg om. Du har selv sagt at det er en trist historie, og det er den jo, men ikke tristere enn det som skjer rundt oss hver eneste dag, og som sådan en ?viktig påminnelse til oss alle. Jeg har sett av intervjuer med deg hvordan Fritzl- og Kampusch-saken førte til at arbeidet med boka på et tidspunkt stoppet. Men det er jo det å si at disse sakene dessverre gir en større troverdighet til historien du forteller. For oss som er/har vært forskånet for slikt, er det nesten ikke til å tro at det kan være slik. Men hva vet vi om mye av det forferdelige som skjer, også i Norge. Nok å minne om «Dark room», som går langt utover min fatteevne. Skriv mer, Myriam!

HEIDI MOHOLT: For ei bok Myriam Jeg har gåsehud over hele kroppen

TERJE NIELSEN: Lille Linerle er en bok som virkelig har satt seg fast i kroppen. Du blir fanget med en gang, og bare må lese videre for å se hvordan det går. Ikke slipper den taket etter at du er ferdig lest heller ? Dette var så mye mer enn «bare» en påskekrim, ? og en klar sekser fra meg. 

FRODE ANGEL PETTERSEN: En sterk bok så må leses.

ØYVIND JOHANSEN: En særdeles velskrevet og tankevekkende bok. Et avskyelig tema som vi aldri må lukke øynene for. Hvilken krimdebut Myriam! Vi venter spent på neste bok.

CHRISTOFFER LAMØY: Lille Linerle var en vanvittig bra og grusom bok. I tillegg var den veldig lærerik for en som går med en forfatterdrøm i magen mtp på spenningsoppbygging, effektiv språkbruk og karakteroppbygging. De siste 100 sidene var det så spennende at jeg aldri tror jeg har lest noe så fort, slutten så jeg ikke komme før nest-siste / siste side.

LISBETH KINGSRUD KVISTEN: Spennende og annerledes. Slutten er rå!

SYNNØVE: Takk for en søvnløs natt, ikke fordi jeg lå og leste, men fordi jeg ble så opprørt av historien som ble skildret (måtte legge fra meg boken, leste ferdig i dag), psykopaten Petter, det kidnappede barnets liv? og for en slutt.! ikke slik jeg så det for meg, veldig overraskende. Absolutt bestått Myriam!  Stor tommel opp!?

ANNE MARIE: Takk for boka! Leste den ferdig i går kveld, og har gledet meg over den. Så mange gode sanseskildringer som gjør fortellingen levende. Den har nerve ? og slutten var en uventet bombe!

CARL CHRISTIAN LAUGEN: Ja, denne leverer! Meget overraskende slutt, helt til siste setning, siste ord. Og så er den ferdig. Jeg skulle ønske den var lenger, jeg vil vite mer!

MARIA: En helt utrolig god krim om barnekidnapping og konevold, helt umulig å legge fra seg. Holder nervene i spenn til siste slutt, og da en svært så overraskende slutt. Gleder meg til og håper på flere bøker fra denne forfatteren. Dette var for meg krim i toppklasse og en solid 6-er!

TORBJØRN SØRHEIM: Jeg ble ferdig med boken i går, og det er bare å innrømme, at jeg også blir med i hylekoret av «likere». Boka var kjempebra, guffen, ekkel, provoserende, lett-lest og «faen så aktuell». Jeg tenkte mange ganger mens jeg leste;» Hvordan i himmelens rike greier hun å sette ord på noe så bedritent, hun må da lide noen forferdelige kvaler mens hun skriver»? Dette er tema som er vanskelig å skrive om uten det blir klissent ? men du klarte det. Sekser fra meg.

NANNA BUSCH : Jeg leste ut boken din på to ettermiddager i påsken. Fy søren, så gripende og sterk og med en nerve som gjorde at jeg leste så fort jeg kunne. Jeg var så spent på hva som skjedde! Håper det kommer en oppfølger?

YVONNE ASTRUP: En utrolig spennende og gripende bok. Drukner lett i den!

ANNE BERIT: Å herremin! Denne leste jeg i en jafs og hjelpe meg for en krim! Så fengende og grusom at jeg bare måtte lese videre og slutten var helt annerledes enn forventet. Terningkast 6 uten tvil!

GERD: Lille Linerle er en kriminalroman som satte meg helt ut. Språk og beskrivelser bare drev meg til å lese videre, selv om jeg bare ville slutte å lese fordi det gjorde så vondt å lese. Den sitter i tankene og magen en stund kjenner jeg.

NANNE NIELSEN: En utrolig sterk og mørk bok! Fengslende, forførende og overraskende.! 

***

#lillelinerle, #krimtips, #takknemlig, "bokanmeldelse

 

 

10 kommentarer

Ei_heks

10.07.2017 kl.01:10

WOW!!!!! For en omtale! Gratulerer! Du må være megastolt. :)))

Nå vet jeg tittelen på den neste boka jeg kjøper. Sammen med et STOR bunke papirlommetørkler.

Myriam

10.07.2017 kl.06:05

Ei_heks: Takk, så hyggelig. Og jeg er egentlig ikke stolt, men jeg er veldig rørt over hvor hyggelige folk er. At de liker boka mi er selvfølgelig kjempehyggelig, men at så mange - også helt fremmede - har tatt kontakt for å fortelle meg det, eller tar seg tid til å skrive om det... Det var veldig uventet og gjør meg veldig glad:-)

Ei_heks

10.07.2017 kl.10:35

Jeg synes du skal være litt stolt av deg selv også jeg da. ;)

Men det er klart det er rørende og sterkt når fremmede gir av sin tid og sitt engasjement. Det er alltid varmende.

Myriam

10.07.2017 kl.11:09

Ei_heks: Ja, jeg var ikke forberedt på å stå i kø på Rema med tårer i øyene fordi en fremmed bokhandler ringte meg og skrøt voldsomt vav boka mi. Så ikke DEN helt komme, må jeg innrømme ... ( Ikke tårene heller, driver vanligvis ikke med slikt ;-) )

Ei_heks

10.07.2017 kl.11:12

Må visst en tur i bokhandelen og så har jeg forstått at jeg bør begynne å lese tidlig på dagen. Så jeg blir ferdig tidlig nok til å sove når jeg skal.

:D :D :D

Myriam

10.07.2017 kl.11:27

Ei_heks: Hehe, det er jo forskjell på hva slags bøker folk liker, så ikke bli for skuffet dersom den ikke faller i smak, da. Farlig med for høye forventninger ;-) ( Og du må sikkert bestille den i bokhandelen, de er dårlig til å ta inn bøker fra småforlag, dessverre.)

Ei_heks

10.07.2017 kl.11:39

Da får jeg god tid til å bygge opp forventningene. ;)

Myriam

10.07.2017 kl.11:57

Ei_heks: :-)

Monica

11.07.2017 kl.07:18

WOW :) den boka må på mi ønskeliste :) elsker krim :)

Myriam

11.07.2017 kl.08:42

Monica: Håper du liker den da, den er litt annerledes;-)

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits