Kontrastrik uke for statsminister Erna Solberg, fra kos i Stavern til brennende biler i Brussel

I dag er statsminister Erna Solberg på G20 møte i Brussel. Omringet av verdens største statsledere. I tillegg til rundt 12 000 demonstranter, brennende biler og flaskekastende aktivister med vannkanoner, pepperspray og pansrede kjøretøy, ifølge nyhetsbyrået Reuters og TV2-nyhetene. Antagelig er deltagerne omringet av sikkerhetsfolk på alle kanter, dersom de i det hele tatt våger å bevege seg utenfor møtelokalene. For mange av dem er det sikkert en del av hverdagen,


 

For bare få dager siden, sist søndag, besøkte statsminister Erna Solberg Stavern Litteraturfestival. Mesteparten av festivalen foregikk nede i kjelleren på Det Gule Galleriet. Kontrasten til omgivelsene hun befinner seg i nå, kan neppe bli særlig større.Der satt statsministeren vår og leste for barna,sammen med noen mer eller mindre engasjerte høyrefolk som tydeligvis ikke følte noen redsel for at noe galt kunne skje, rundt femti barn og foreldrene deres, samt to, tre sortkledde PST-menn.Og meg.Før hun spiste pizza på Det Gule Galleriet og deretter ruslet rundt i de smale Stavernsgatene. Der hun hilste på folk og lot dem ta selfies, slik hun har gjort på hele den valgkampturneen hun har vært på i de siste ukene.Jeg lurer på om hun tenker tilbake, der hun kanskje står og kikker ut på opptøyene i Brussel? Om hun er glad for at Norge fremdeles er et såpass fredelig land at selv en statsminister kan rusle rundt i gatene uten et helt hoff av bevæpnede sikkerhetsfolk på slep? Jeg er i hvert fall glad for at vi fremdeles er et land der prominente personer vanligvis kan bevege seg trygt.

Mange kalte oss naive, da vi svarte med rosetog mot terror. Og kanskje er vi det. Kanskje vil det straffe seg nok en gang, dette at de fleste av oss fremdeles føler at vi lever i et trygt land uten å ta all verdens forholdsregler. Med lite væpnet politi, lite synlig vakthold i gatene. Men jeg tenker allikevel at vi vil miste mer dersom vi alltid skal være på vakt, alltid være redde. At nettopp det at en selv en statsminister kan bevege seg fritt sammen med oss, er nettopp  en av de tingene som gjøre Norge til et av verdens beste land å leve i?

 

***

#stavernlitteraturfestival, #g20, #ernasolberg, #jørnlierhorst, #rosetog, #stavern, #Norge, #mittlilleland

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Myriam

Myriam

54, Larvik

Jeg er forfatter, forlegger, frilans-journalist og selger. Interessert i bøker og foto. Politikk og samfunn. Interiør og reiser. Har stor sans for ironi, liten sans for mobbing.................................................................................................... Her inne vil jeg skrive om mye og mangt, kanskje dele noen tekster, helt sikkert irritere eller glede meg over ting. Jeg vil skrive om egne bøker, forlagets bøker og andre forlags bøker. Jeg kommer allikevel ikke til å være noen seriøs forlagsperson her inne, jeg kommer til å være meg. Ei ganske vanlig dame som er over midtveis av livet, og forhåpentligvis derfor kan ha noe fornuftig å komme med innimellom. Liker humor og selvironi, gjerne blandet med alvor. For: fritt etter Piet Hein: Den som kun tar spøk for spøk og alvor kun alvorlig; Han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig ............................................................................... Også bør du nok få en liten advarsel: Som forfattere flest synes jeg det er synd å ødelegge en god historie med fakta, Når det gjelder det jeg skriver her inne, kan du derfor sette komma hvor du vil: Jeg lyver ikke stol på meg.

Kategorier

Arkiv

hits